Til hovedinnhold

– NSA-ansatte bytter på nakenbildene de stjeler

Et av frynsegodene ved etteretningsarbeid, hevder Snowden.

The Guardian

Hvis du trodde Edward Snowden var ferdig med å komme med avsløringer om sin tidligere arbeidsgiver, det amerikanske etterretningsbyrået NSA, tok du grundig feil. Selv om han skjuler seg i Russland, har han stadig nytt å komme med.

Nå har nemlig den forhenværende konsulenten i byrået latt seg intervjue av britiske The Guardian fra et hotellrom i Moskva. I dette kan han røpe at det definitivt ikke bare er terrorisme som gir hemmelige agenter høy puls.

– Deling av nakenbilder er rutine

Snowden beskriver nemlig arbeidsdagen i NSA som et sted hvor en gjeng vervede gutter mellom 18 og 22 år gamle sitter med ekstraordinært ansvar og full tilgang til alle dine private dokumenter.

– Gjennom jobben snubler de over ting som er fullstendig irrelevant for arbeidet deres. For eksempel et intimt nakenbilde av noen i en seksuelt kompromitterende situasjon. De trenger ikke slikt for det de er der for å gjøre, men det er ekstremt tiltrekkende, sier han.

– Så hva gjør de? De snur seg rundt i stolen og viser en kollega. Kollegaen sier «flott, send det til Bill nedi gangen». Så sender Bill det til George, som sender det til Tom. Og før eller senere er denne personens liv brettet ut for alle disse vilt fremmede menneskene. Og slikt blir aldri rapportert inn, forteller Snowden.

Den forhenværende konsulenten sier han personlig har sett denne typen aktivitet, og at det faktisk skal være nokså rutinemessig i enkelte kretser av byrået. Ifølge ham er slik deling av nakenbilder som snappes opp fra nett ansett som en av frynsegodene ved å jobbe innen etterretning.

Vil ikke bekrefte eller avkrefte

I en e-post om saken til Ars Technica skriver talsperson Vanee Vines i NSA at byrået har nulltoleranse for brudd på deres profesjonelle standarder, og at de vil komme med en «passende reaksjon» på alle troverdige påstander om ulumsk adferd.

Hun avslo imidlertid å svare på direkte spørsmål om Snowdens påstander, eller om noen ved NSA noen gang har blitt oppsagt eller straffet på annet vis for slik oppførsel.

Likevel er ikke snoking i privatliv ukjent for NSA, som ifølge Ars tidligere har bekreftet flere tilfeller av at ansatte har spionert på eks-kjærester og liknende – fullstendig uten noen form for tillatelse. Straffereaksjonene har ikke vært av den hardeste typen, og dersom den ansatte har sluttet i jobben har de sluppet unna alle andre konsekvenser.

Ett eksempel er en agent som på sin aller første dag med tilganger til NSAs verktøy tok seg til rette med seks e-post-konti tilhørende en eks-kjæreste. Straffen ble nedsatt grad, 45 dager ekstra tjeneste, 45 dager med restriksjoner, og halv lønn i to måneder.

Det er ikke bare etterretningstjenestene som liker å snoke:
Også i vanlige kriminalsaker vil USA ta seg til rette med dine data »

(Kilde: Ars Technica (1), Ars Technica (2))

annonse