Til hovedinnhold

Ny rapport: Kryptering mer enn firedoblet på ett år

NSA-avsløringene har fått oss til å tenke sikkerhet.

Shutterstock/ Sergey Nivens, Sandvine

Det skapte store overskrifter verden over da det for snart ett år siden ble kjent at den amerikanske etteretningstjenesten, NSA, i en årrekke har spionert på både bedrifter, privatpersoner og selv utenlandske statsledere.

I etterkant av avsløringene fryktet amerikanske IT-selskaper brukerflukt fra utenlandske borgere og tap i flere miliarder dollar-klassen. Det er lite som tyder på akkurat dette, men av Sandvines årlige nettundersøkelse er det spesielt én trend som kan sees i sammenheng med amerikanernes overvåkning.

Firedoblet bruken av krypteringsløsninger

Bare det siste året viser det seg nemlig at bruken av SSL-kryptering av internettrafikk nærmest har eksplodert i Europa. I fjor var det kun 1,47 prosent av Internett-brukere som velgte å kryptere informasjonen de sende fra seg over nettlinjen. I år har denne prosentandelen steget til 6,1 prosent.

Topp 10 nettjenester i 2014.Foto: Sandvine

Når vi tar med i betraktningen at også flere nye enheter er koblet opp til Internett det siste året, sender denne firedoblingen av krypteringsbruken en klar melding om at vi ikke har særlig sansen for at statlige byråer snuser i dataene våre.

Det er likevel ikke bare i Europa at Sandvine rapporterer om en skjerping av sikkerheten. Også i USA har trafikken som går over sikrede SSL-tilkoblinger nesten doblet seg de siste 12 månedene, fra 2,3 prosent i 2013, til 3,8 prosent i år.

BitTorrent-trafikk går tilbake

Sandvines rapport gjorde også andre interessante funn i år. Blant annet viser deres data at andelen BitTorrent-trafikk på Internett stuper. I Europa faller den for første gang på mange år, fra 17,4 prosent ned til 14,7 prosent.

Vi har ikke alltid hatt lovlige alternativer:
Dette er programmene vi brøt loven med før (Ekstra) »

Èn forklaring på dette kan være stadig strengere lovgivning rundt piratkopiering, som her i Norge. En annen populær oppfatning er også at inntoget av lovlige strømmetjenester for film og musikk, som Netflix og Spotify, har bidratt til mer lovlydig oppførsel (Ekstra).

Siden den forrige målingen av nettrendene i 2013 har dessuten eDonkey-nettverket og Skype falt fra topplisten over de mest brukte tjenestene. Nykommere av året er iTunes og selvsagt Netflix.

Ikke bare er nettvanene i endring, men selve nettbruken øker. For ett år siden forbrukte en gjennomsnittelig europeer 13,4 gigabyte i måneden, mot 20,4 gigabyte i måneden i år.

Forrige uke fikk vi innblikk i hvordan NSA jobber:
Slik infiltrerer de bedrifter »

(Kilde: Sandvine via TorrentFreak)

annonse