Til hovedinnhold

NSA har utnyttet Facebook med falske servere

Kan ramme millioner av PC-er, ifølge ny avsløring.

Gil C/Shutterstock.com

Det går nok lang tid før NSA forsvinner fra nyhetsbildet, og det hittil seneste fremstøtet fra byrået vi kunne lese om var en noe oppsiktsvekkende opptrapping av overvåkningen av tyske myndigheter.

I det tilfellet var det NSA-ansatte selv som angivelig var kilden, men det betyr på ingen måte at dokumentene til den velkjente Edward Snowden har gått tom for krutt. Nå har nemlig nettstedet The Intercept funnet nye bekymringsfulle detaljer i dokumenter allerede lekket av Snowden.

Automatisk hacke-nettverk

I de hemmeligstemplede dokumentene har The Intercept avdekket et storstilt NSA-prosjekt som innebærer en ny og avansert form for masse-hacking via ondsinnede «implantater», som byrået har jobbet med å utvikle de siste årene.

Prosjektet har kodenavnet «Turbine» og skal være et slags automatisert og «intelligent» system som på egen hånd er i stand til å kontrollere måten de ondsinnede implantatene fungerer på og hvilke teknikker programvaren skal bruke til å hente ut informasjon.

Implantatene skal ha dannet et slags nettverk, og ved hjelp av det automatiske Turbine-systemet skal NSA ha klart å oppskalere disse nettverkene til en «industriell» størrelse på millioner av implantater, og antallet øker visst hele tiden.

Brukte falske Facebook-servere

Som et ledd i prosjektet skal NSA visstnok også ha opprettet falske Facebook-servere som er blitt brukt til å infisere datamaskiner, og de skal også ha benyttet seg av metoder som å sende ut infisert søppelpost.

Implantatene som byrået har spredd skal blant annet ha vært i stand til ta opp lyd fra innebygde mikrofoner på PC-ene, ta bilder med webkameraet og foreta ulike typer angrep på datamaskiner ved å stenge tilgangen til ulike nettsteder.

Det er uvisst akkurat hvor mange datamaskiner som er rammet av prosjektet, og akkurat hva det er blitt brukt til. NSA nektet å svare på spørsmål angående de nye avsløringene. Gå til The Intercept for flere detaljer.

Facebook-grunnleggeren var neppe glad for denne avsløringen:
Ringte selv Obama for å fortelle hvor frustrert han er »

annonse