Til hovedinnhold

Ny NSA-avsløring: Samler inn enorme mengder ansiktsbilder

Brukes i avanserte programmer for ansiktsgjenkjenning.

Franck Boston/Shutterstock.com

Historien om det amerikanske etterretningsbyrået NSA sine overvåkningsprosjekter er tilsynelatende eviggående, hvor Edward Snowden via pressen fyller ut stadig nye kapitler i det som begynner å ligne en rimelig lang spenningsroman.

Nå er vi i gang igjen. Avisen The New York Times har fått tak i en ny bunke topphemmelige Snowden-dokumenter som indikerer at NSA samler på haugevis av bilder av Internett-brukere, i tillegg til alt det andre byrået registrerer.

Flere millioner hver dag

Bildene benyttes visstnok i avanserte ansiktsgjenkjenningsprogrammer i jakten etter terrorister og andre med dubiøse hensikter. Ifølge dokumentene samler byrået angivelig inn så mye som flere millioner bilder hver dag.

NSA skal ha trappet opp denne praksisen betydelig de siste fire årene, etter først å ha fokusert hovedsakelig på overvåking av muntlig og skriftlig informasjon. Bildeinformasjonen bidrar til å bygge mer komplette og presise profiler av mulige mistenkte.

Ifølge dokumentene bruker NSA flere ulike og tildels frekke metoder for å innhente bildene, som blant annet å spionere på videokonferanser og hente dem fra nasjonale databaser for identitetskort. I tillegg skal byrået også ha samlet bilder fra e-poster og fått tilgang til passbilder fra utlandet.

Sofistikert teknologi

Gjenkjenningsteknologien som NSA skal også være ganske så sofistikert. Ett av dokumentene nevner for eksempel et tilfelle hvor programvaren kjente igjen en person som så helt annerledes ut enn på referansebildet og befant seg i helt andre omgivelser.

Det er uvisst akkurat hvor mange mennesker NSA har samlet bilder fra, men med tanke på at byrået har sitt primære fokus på land utenfor USA, er det godt mulig at det finnes mange europeiske bilder i byråets gjenkjenningsprogrammer.

En representant for NSA som New York Times var i kontakt med sa at byrået ikke har adgang til amerikanske databaser, men ville ikke si noe om hvorvidt de har tilgang til utenlandske.

Teknologi for ansiktsgjenkjenning har nå kommet langt: Snart kan Facebook gjenkjenne ansikter like godt som mennesker »

annonse