Til hovedinnhold

– NSA lager datasystem som kan føre cyber-krig på egen hånd

Snowden med enda flere oppsiktsvekkende avsløringer.

lolloj/Shutterstock.com

Det begynner nok å nærme seg et punkt der det er vanskelig å la seg overraske av påfunnene til det amerikanske etterretningsbyrået NSA, takket være de endeløse avsløringene av byråets sinnrike overvåkningsmetoder.

Nå bringer magasinet Wired nye opplysninger om NSAs aktiviteter fra mannen som startet det hele, nemlig Edward Snowden. Denne gangen er det ikke akkurat overvåkning som sådan det handler om, men derimot digital krigføring.

Ifølge Snowden er NSA nå i ferd med å utvikle et digitalt forsvarssystem døpt «MonsterMind». De tekniske detaljene er ikke kjent, men det skal visstnok dreie seg om spesielle algoritmer som byrået skal bruket til å søke gjennom og analysere metadata på Internett.

Automatisk forsvar og angrep

Disse algoritmene skal kunne skille normal nettrafikk fra unormal trafikk, for deretter å identifisere og blokkere mulige angrep før de inntreffer, for eksempel de fryktede DDoS-angrepene. Meningen er at systemet skal fungere autonomt, altså helt på egen hånd.

Det som imidlertid er noe mer oppsiktsvekkende er at Snowden mener teknologien også kan brukes til å iverksette motangrep mot angriperne, noe som da også vil kunne gjøres uten direkte, menneskelig inngripen.

Snowden gikk visstnok ikke i detalj om hvordan disse motangrepene ville fungere, men antydet at dette kunne være en effektiv måte å forhindre fremtidige angrep på, siden angripere gjerne endrer ondsinnede koder senere for å unngå å bli oppdaget.

Systemet har en del potensielt farlige implikasjoner, som Snowden selv pekte på overfor Wired. For det første vil et automatisk angrepssystem lett kunne ramme mange uskyldige tredjeparter dersom man ikke har et klart definert mål for motangrepet.

Kan gjøre mye skade

Siden datangrep gjerne skjer gjennom for eksempel nettverk av hackede datamaskiner, er sannsynligheten for uforutsett skade stor. Særlig gjelder det om datamaskinene er knyttet til viktige institusjoner, infrastruktor og lignende.

Snowden peker på at eventuelle motangrep uten god, menneskelig kontroll også kan ramme datamaskiner tilhørende statlige institusjoner, noe som kan skape alvorlige diplomatiske konflikter mellom de involverte landene.

Det andre store problemet dreier seg personvern. For å designe algoritmer som kan identifisere unormal og potensielt farlig nettrafikk må NSA ifølge Snowden nødvendigvis samle inn og analyse all trafikk, noe som både er grunnlovsstridig og svært etisk uforsvarlig.

Det er imidlertid fremdeles uvisst om eller når NSA faktisk skal iverksette MonsterMind-prosjektet sitt, så den som venter får se. NSA ville som vanlig ikke kommentere saken da de ble kontaktet av Wired. Magasinet har forøvrig gjort et massivt intervju med Snowden, som du kan lese i sin helhet her.

Edward Snowden blir nok i asyl en god stund til: Nå har han fått utvidet Russland-oppholdet med tre år »

(Via Engadget, The Verge)

annonse