Til hovedinnhold

– NSA sjekker hvem som besøker Tor-hjemmesiden

Det er visst ikke bare selve Tor-nettverket byrået er ute etter.

Wikipedia Commons

Mye på grunn av de stadig pågående NSA-avsløringene har bruken av det anonymiserende Tor-nettverket økt kraftig den siste tiden, men heller ikke dette verktøyet er helt trygt.

Muligheten for anonym surfing har nemlig gjort nettverket til et mål for nettopp NSA, som ifølge tidligere lekkede dokumenter fra Edward Snowden angrep Tor-nettverket og lyktes med å bryte seg inn på flere datamaskiner.

Nok å besøke hjemmesiden

Det kan imidlertid se ut til at det nysgjerrige byrået ikke nøyde seg med det. Som nettstedet The Verge melder har det nemlig dukket opp nye opplysninger som indikerer at NSA også snoker på hvem som besøker hjemmesiden til Tor-programvaren.

Opplysningene stammer fra en gruppe sikkerhetsforskere, hvorav flere selv jobber med Tor-tjenesten. Forskerne skal ha fått tak i kode fra det såkalte XKeyscore-programmet, som er det verktøyet NSA bruker til å samle og analysere informasjon.

Koden tar visstnok en form for «fingeravtrykk» av folk som besøker Tor-hjemmesiden, setter NSA i stand til å identifisere og følge brukerne på nettet. Fingeravtrykkene skal også gjelder for folk som søker etter informasjon om det anonyme, Linux-baserte operativsystemet Tails.

Ble beskrevet av Snowden

Edward Snowden snakket selv om disse fingeravtrykkene overfor Europarådet i april. Da beskrev ham dem som en metode som gjør det mulig å skape unike signaturer for individer eller grupper, basert på ulike «indikatorer» som for eksempel e-postadresser, telefonnumre eller brukernavn.

Han sa ellers at bruken av slike fingeravtrykk er blitt brukt i stort omfang, blant annet til å identifisere folk som har trykket på bestemte lenker på Internett, besøkt bestemte fora og andre ting. NSA selv ser ikke ut til å ha kommentert denne spesifikke saken.

Nå blir det tryggere å lekke hemmelige dokumenter: Kjent avis lanserer sikker plattform for varslere »

annonse