Til hovedinnhold

Her installerer NSA spionutstyr i en Cisco-ruter

Nye Snowden-dokumenter viser byrået i aksjon.

Etter å ha dominert nyhetsbildet nærmest kontinuerlig i lang tid har det den siste tiden blitt litt stille rundt NSA-varsleren Edward Snowden og hans utallige lekkede dokumenter om byråets spionasjeaktiviteter.

Nå er han imidlertid blitt mer aktuell igjen, etter at en amerikansk forfatter ved navn Glenn Greenwald har skrevet en bok om Snowdens lekkasjer, kalt «No Place to Hide». Boken bygger på en samling NSA-dokumenter som Greenwald selv har gjort tilgjengelig på nett via en PDF-fil.

Som blant andre nettstedet Technology Tell har fått med seg inneholder ett av de mange dokumentene et ganske interessant bilde som ser ut til å vise NSA i aksjon.

Installerer spionutstyr

Bildet skal visstnok vise en NSA-agent som er i ferd med å åpne en pakke med en ruter fra selskapet Cisco for å installere et «implantat» i ruteren. Cisco-logoen kan tydelig ses på siden av pakken. Et annet bilde ved siden av viser en «verktøybenk» som brukes til selve installasjonen.

Dermed har vi altså fått det som tilsynelatende er visuell dokumentasjon på det vi rapporterte om i desember i fjor, nemlig at NSA omdirigerer forsendelser med PC-utstyr til hemmelige verksteder for å installere sitt eget spionutstyr i enhetene.

Om det skulle være noe tvil beskriver NSA selv i klartekst fremgangsmåten til denne prosessen i dokumentene:

sitat"Here’s how it works: shipments of computer network devices (servers, routers, etc,) being delivered to our targets throughout the world are intercepted. Next, they are redirected to a secret location where Tailored Access Operations/Access Operations (AO-S326) employees, with the support of the Remote Operations Center (S321), enable the installation of beacon implants directly into our targets’ electronic devices. These devices are then re-packaged and placed back into transit to the original destination. All of this happens with the support of Intelligence Community partners and the technical wizards in TAO."

Ingen kommentar fra NSA

I en uttalelse til nettstedet Cnet, som også rapporterte om de nye avsløringene, ville ikke NSA gi noen kommentarer om spesifikke aktiviteter.

I uttalelsen sier byrået på generell basis at de er interessert i alle teknologier som benyttes av utenlandske etterretningsmål, men at de forsøker å unngå at uskyldige brukere av den samme teknologien blir rammet.

Etter at nyheten sprakk har Cisco publisert et lengre blogginnlegg om saken, der de omtaler denne NSA-teknikken som en undergraving av tilliten i industrien:

– Vi følger amerikanske lover, som i så mange andre land, som begrenser eksporten av varer til enkelte kunder og destinasjoner. Vi burde kunne stole på at myndighetene ikke blander seg inn i den lovlige leveringen av våre produkter, i den formen vi har produsert dem. Å gjøre noe annet, og å krenke legitime personvernsrettigheter for både individer og institusjoner rundt om i verden, undergraver troverdigheten til vår industri, skriver Mark Chandler, senior visepresident og juridisk direktør i selskapet.

NSA har også spionert på kinesiske Huawei: Og det etter selv å ha beskyldt selskapet for spionasje »

Les også
De spektakulære James Bond-mobilene
Les også
Nå kan hvem som helst angripe deg gjennom USB-porten
Les også
Dette skal bli Norges fremste digitale våpen
Les også
– NSA lager datasystem som kan føre cyber-krig på egen hånd
Les også
– NSA-ansatte bytter på nakenbildene de stjeler
Les også
USA vil ha rett til å snoke på nettbrukere verden over
Les også
Ny NSA-avsløring: Samler inn enorme mengder ansiktsbilder
Les også
– NSA har utnyttet Heartbleed i årevis
Les også
NSA har utnyttet Facebook med falske servere
Les også
NSA åpnet PC-pakker for å installere bakdører
annonse