Til hovedinnhold

- Telepriser er villedende

- Telepriser er villedende

Du har kanskje fått med deg Tele2s seneste reklamestunt, der de frir til Telenor FriHet-kunder med lovnad om at de vil spare tusener på å bytte til Tele2 Sheriff eller Tele2 Flex Large?(Annonsen vises også jevnlig i toppbanneret på Mobilen.no). Tele2 baserer seg på tall fra Post- og teletilsynets offisielle prissammenligningstjeneste Telepriser, og kritikken fra Telenor går på at det her er snakk om teoretiske ringemønstre og at priskalkulatoren ikke tar hensyn til for eksempel fri familie og andre tilleggstjenester som gjør bruken rimeligere.

Det bryr Tele2 seg fint lite om, mens Post- og teletilsynet til en viss grad tar selvkritikk, samtidig som de fastholder at Telepriser er en svært nyttig tjeneste for forbrukerne.

Villeder kundene
Telenor hevder at ringemønstrene som presenteres for lavt, middels- og høyt forbruk i Telepriser overhodet ikke representerer deres kunders ringemønstre, og at små variabler kan gjøre store utslag på resultatet. Derfor mener Norges største operatør at Tele2s grunnlag for å si at kundene vil spare tusener på å bytte over til dem er syltynt.

- Telenor har over 2 millioner privatkunder på mobil i Norge. Ingen av disse ringer akkurat 402 minutter fordelt på 164 samtaler, sender 289 SMS og 6 MMS, bruker 8 MB data via mobilen og ringer 18 samtaler á 1 minutt til MobilSvar. Og det er bare med nøyaktig dette ringemønsteret at Tele2s prissammenligning kan forsvares. Hvis kunden bruker mer eller bruker mindre av faktorene nevnt her, blir differansen en annen. Og den blir som oftest lavere, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Mobilen.no.

- For en veldig stor andel av våre kunder, som har Fri Familie eller har kjøpt en billig telefon, er telepriser.no mer villedende enn veiledende. Dette har vi sagt klart fra om til Post- og teletilsynet, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Garantist for lave priser
Administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 tar imidlertid kritikken fra Telenor med stoisk ro. Han viser til direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet som i forrige uke uttalte at en familie kunne spare nok til en ekstra ferietur i året ved å bytte til en rimeligere operatør. Og Dyrnes presiserer at Tele2 skal være en garantist for lave abonnementspriser, og synes det er rett og rimelig å opplyse forbrukerne om slike besparelser.

- Vi forstår at Telenor reagerer på reklamen, siden den klart og tydelig illustrerer at kundene sparer penger ved å bytte til Tele2, uten at det skal gå utover kundeopplevelsen. Det er selvsagt i Telenors interesse å inkludere flere elementer i en prissammenligning for å forvirre forbrukerne, sier Dyrnes til Mobilen.no.

- Tele2 konkurrerer på pris, men også på alle andre parametere som er viktig for kundene. Vi har blant annet høy fokus på å tilby god kundeservice, noe vi vet er viktig for kundene, og i EPSIs siste undersøkelse var Tele2 den mobilaktøren som økte mest i kundetilfredshet. Tele2s resultater på kundetilfredshet var også langt bedre enn Telenors, legger han til.

PT: - Forskjellene er ekstreme
I forrige uke gikk altså Post- og teletilsynet (PT) ut og anbefalte alle mobilbrukere som var opptatt av pris å sjekke Telepriser og bytte til en mindre og billigere operatør. Vi reagerte imidlertid på at de to abonnementene som var sammenlignet i priseksempelet for middels forbruk var ”gratisabonnementet” Ludo Terningkast 6 og ”iPhone-abonnementet” NetCom iTalk Large – to helt forskjellige og totalt usammenlignbare abonnement. Vi konfronterte direktør Willy Jensen i PT med dette, og spurte om anbefalingen var gjort på riktig grunnlag.

- Forskjellene er ekstreme, og vi kan lett konstruere andre priseksempler som viser hvor store forskjellene kan være, så jeg står for det. Det jeg ikke forstår er at norske forbrukere ikke er mer prisbevisste. Det samme sier bankene, så dette er et sosiologisk fenomen, sier Jensen til Mobilen.no.

Han sier videre at de har lagt merke til at enkelte operatører bruker Telepriser til sin fordel og at de skreddersyr abonnementer for å havne høyt på resultatlistene. Han innrømmer at dette er et dilemma for PT.

- At de lager abonnementer etter Telepriser er vi ikke så begeistret for. Det har blitt sånn. Men hvorfor gjør ikke Telenor det samme, hvis dette er så fælt? Men de har et godt poeng. Det er et dilemma for oss, og vi tar selvkritikk på dette området. Grunnen til at vi har Telepriser er jo at markedet er så uoversiktlig – hvorfor har de så mange forskjellige prisplaner? spør PT-direktøren.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Forbrukerombudet på banen?
Telenor er selvsagt lite begeistret over kampanjen som Tele2 nå har satt i gang, men de anmoder ikke Tele2 om å fjerne reklamen på eget initiativ. Idar Vollvik i Ludo Mobil gikk derimot hardt ut i fjor da Tele2 leide annonseplass på domenet ”www.ludo.no”, et nettsted som ikke hadde noe å gjøre med Vollviks mobilselskap ved samme navn. Da fjernet Tele2 frivillig annonsen, og hevdet at annonsen hadde skapt noen misforståelser. Informasjonssjef Krokan tror likevel at Forbrukerombudet muligens vil se nærmere på Tele2s seneste reklamekampanje.

- Det hviler en slags desperasjon over Tele2s kampanje - det er som om de forteller kundene at de skal konkurrere på pris og pris alene. Mobilen er blitt så viktig for folk at de fleste ser igjennom prisargument alene. Tele2 må selv vurdere om de synes det er hensiktsmessig å annonsere på denne måten. Vi mener det er å villede kundene, og blir langt fra forundret om Forbrukerombudet er interessert i å se på kampanjen, sier Krokan.

- Tele2s kampanje er helt i tråd med Forbrukerombudets retningslinjer for prissammenligninger, og Telenor er på villspor når de påstår at vi villeder kundene. Tele2 veileder kundene og setter fokus på hvor store beløp det faktisk er å spare på å bytte mobiloperatør, svarer Dyrnes i Tele2.

Tele2 har unektelig et meget godt utvalg av abonnementer, samt en rekke gode tilleggstjenester. Er det da nødvendig å ”rakke ned” på konkurrentenes abonnementer for å lokke til seg nye kunder?

 - Vi rakker ikke ned på Telenor, men vi ønsker å tydeliggjøre for Telenor-kundene at det er mye penger å spare på å bytte, svarer Dyrnes, og viser til Willy Jensens kommentarer fra forrige uke om at man kan spare store summer på å bytte mobilselskap.
Artikkelen fortsettes på neste side.

Del II

Problemet med priskalkulatorer
Post- og teletilsynet opprettet Telepriser i 2002 for å gjøre det enklere for forbrukerne å finne frem i mylderet av abonnementer på markedet. I dag er situasjonen enda mer kaotisk, med en rekke forskjellige abonnementskonsepter og tilleggstjenester fra mange ulike operatører, i tillegg til at datatrafikk – for noen – har blitt et svært vesentlig aspekt i brukermønsteret. Å ta hensyn til alt sammen, og presentere en rettferdig prissammenligning, er en svært krevende oppgave. Det opplever vi på Mobilen.no også med vår priskalkulator Ringepriser. Men har den offisielle prissammenligningstjenesten Telepriser like stor verdi dersom den ikke tar hensyn til alt som operatørene har å tilby når det gjelder priser og rabattordninger?

- Det har i grunn gått bra for Telenor siden vi lanserte Telepriser i 2002. Jeg innser at det er noen tvilsomme punkter, men tjenesten er til gode for forbrukerne. Vi må gjøre det tydelig for brukerne hva som ligger til grunn for sammenligningene, slik at de også kan gjøre egne vurderinger, sier Willy Jensen i PT.

Er du trygg på at de abonnementene som havner høyest på Teleprisers lister faktisk er de beste alternativene for mobilbrukere flest med et lavt, middels- og høyt forbruk?

- Ja, svarer Jensen kontant.

- Da vi startet Telepriser var det klart behov i markedet for en slik tjeneste. Vi fulgte modellen til det danske- og svenske tilsynet, og det har vist seg å være en positiv satsning. Mange land i Europa har nå tatt etter oss, og har laget tilsvarende tjenester bygget etter Teleprisers modell. Jeg var senest i Romania for å dele våre erfaringer med Telepriser, forklarer Jensen.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Hva skal til?
Tele2, som kommer godt ut på Teleprisers lister, er selvsagt godt fornøyd med tjenesten – og bruker den offisielle priskalkulatoren for alt den er verdt i markedsføringsøyemed. Telenor derimot, som kommer temmelig dårlig ut på Telepriser, etterlyser en priskalkulator som er mer rettferdig. Men er det mulig å gjøre en priskalkulator for mobilabonnement 100 prosent rettferdig for alle aktører? Og samtidig, er Telepriser – som den offisielle priskalkulatoren – virkelig veiledende for kundene dersom ikke alle aspekter tas hensyn til?

- Telepriser.no har en vesentlig mangel ved at venne- og familieløsninger ikke er inkludert i kalkulatoren. En stor del av våre kunder har valgt Fri Familie. Dette er en tilleggstjeneste som ikke koster noe og som gjør det mulig for familiens medlemmer å kommunisere helt gratis, så mye de vil via samtaler, SMS og MMS. Om man tar hensyn til dette, blir regnestykkene helt annerledes. Og for alle våre kunder med FriFamilie blir altså telepriser.no direkte villedende i stedet for veiledende. En annen viktig faktor som ikke er med i sammenligningen, er verdien av å få billige mobiltelefoner, sier Krokan i Telenor.

- Telenor har gjentatte ganger påpekt disse manglene overfor Post- og teletilsynet, men tilsynet ønsker ikke å gjøre denne typen endringer i telepriser.no. Vi vet ikke hva tilsynets motiver for dette kan være, men det som er sikkert er at resultatet blir at aktører som velger å tilpasse seg standardene kommer høyt i sammenligningene, mens aktører som velger andre prismodeller basert på innsikt i kundenes behov gjerne kommer lenger ned. Heldigvis er tydeligvis majoriteten av mobilbrukerne i stand til å gjennomskue dette, avslutter Telenors informasjonssjef.

- PT har justert telepriser.no flere ganger. Vi er glad for at det er en offisiell priskalkulator på mobil som norske forbrukere kan forholde seg til, sier imidlertid Haakon Dyrnes i Tele2.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Vill- og veiledende på en gang
Det hersker liten tvil om at Telepriser siden 2002 har bidratt til å sette fokus på abonnementspriser. I vårt intervju med direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet fremkommer det at denne tjenesten har vært viktig for å kunne opplyse norske mobilbrukere om de ulike abonnementene på markedet på en enkel og tilgjengelig måte. Likevel har Telenor et solid poeng når de hevder at tjenesten er villedende fordi den ikke tar hensyn til tilleggstjenester som kan gi store utslag på resultatlisten. Det er også et poeng at enkelte aktører skreddersyr sine abonnement for å havne høyt opp på listen, kanskje spesielt Tele2 og Ludo Mobil, og at selv om deres abonnementer er billige, er de kanskje ikke så mye billigere enn andre abonnementer som det fremkommer i Teleprisers resultatliste når alt kommer til alt.

Vi har imidlertid stor forståelse for utfordringene Telepriser står overfor, ettersom vår priskalkulator Ringepriser opplever noen av de samme utfordringene; Med de utallige prismodellene som finnes, samt ulike tilleggstjenester – datapakker, SMS-pakker, fri familie, vennetjenester, gratis samtaler for operatørens kunder imellom (eller gratis SMS, eller begge deler) – er det en nærmest umulig oppgave å ta hensyn til alt. Hvis Telenors argument om at abonnementer som tilbys i forbindelse med kjøp av ny telefon også skal tas i betraktning, blir det dessuten enda mer uoversiktlig og kaotisk. Priskalkulatorer, enten det er den offisielle Telepriser eller Mobilen.nos Ringepriser for den saks skyld, er nyttige verktøy når du skal finne frem til det billigste abonnementet for deg i forhold til ditt ringemønster. Men tjenestene bør brukes med omhu, og du bør selv undersøke de forhold som priskalkulatoren ikke tar tilstrekkelig hensyn til – fortrinnsvis operatørenes tilleggstjenester. NetCom tilbyr for eksempel i praksis kun ett abonnement for ”vanlige brukere” – FlexiTalk –, og har fullt fokus på tilleggstjenester som du kan legge til dette abonnementet. I så måte har Telepriser – og definitivt også Ringepriser – en betydelig utfordring med å gjøre en rettferdig prissammenligning med abonnementer som er skreddersydd for den offisielle priskalkulatoren. Tele2 har kanskje sitt på det tørre i sin seneste reklamekampanje når de viser til offisielle tall fra Telepriser – men er prissammenligningen rett og rimelig? Det kan diskuteres.

Mer om
annonse