- Fjern oppstartsavgiften
I forrige uke hevdet en dansk analytiker at oppstartsavgiften burde avskaffes. Begrunnelsen var at mobilnettene er helt automatiserte og at det derfor ikke finnes noen logisk grunn til å kunne kreve en avgift for å koble opp samtalene. Men i Danmark er starprisene på under 39 øre (danske) på storparten av abonnementene; i Norge er det ikke uvanlig med opptil 89 øre (norske). Ifølge Mobilsiden.dk vil nå også danske politikere drøfte problemstillingen.
Chess og Tele2 har droppet startprisen på henholdsvis Premium og Uno, samt at pakkeprisabonnementene i de fleste tilfeller inkluderer oppstartsavgift. Forbrukerombudet sier til Mobilen.no at de vil oppfordre de norske operatørene til å fjerne oppstartsavgiften – men det er av andre grunner enn de som debatteres i Danmark.
Minuttpris ned, startpris opp
Pris per minutt har generelt sett gått kraftig ned på det norske mobilmarkedet de seneste årene. Samtidig har imidlertid oppstartsprisen økt. Dette er en fordel for deg som konsekvent fører lange samtaler, men en dyr ulempe for deg som stort sett foretar korte anrop. Men å plassere seg selv i den ene eller andre båsen kan være en utfordring for mobilbrukere flest. Trolig varierer samtalelengden ganske betraktelig fra samtale til samtale.
- Forbrukerombudet mener prisstrukturen i mobilbransjen er uoversiktlig, og startprisen er et element som bidrar til at det blir vanskeligere å sammenligne tilbud. Oppstartsprisen er vel det eneste priselementet som har gått oppover de siste årene, mens markedsføringen av disse tilbudene fokuserer på lave minutt- og SMS-kostnader, sier juridisk seniorrådgiver Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet til Mobilen.no.
- Forbrukerombudet vil derfor oppfordre mobiloperatørene til å fjerne oppstartsavgiften for å gjøre det enklere for forbrukerne å sammenligne tilbud, legger han til.
(Artikkelen fortsettes.)
Gjemmes bort
Operatørene pliktes til å oppgi startpris i markedsføring- og salg av mobilabonnementer, men påfallende ofte fokuseres det primært på minuttprisen. Det krever at forbrukerne må være ekstra oppmerksomme for å finne frem til de virkelig gunstige abonnementene i forhold til eget ringemønster.
- Vi er opptatt av at det skal opplyses tydelig om alle vesentlige priselementer i markedsføringen. Operatørene skal ikke "flytte" kostnadene fra minuttprisen til oppstartsprisen og så skjule denne for å få tilbudet til å fremstå bedre, sier Ravne Bugten.
- Forbrukerne bør derfor være spesielt oppmerksomme på oppstartsprisen. Har du et ringemønster med mange korte samtaler, kan sluttsummen på regningen fort bli relativt stor dersom abonnementet har en høy oppstartspris, sier han videre.
Telenor: - Forsøker ikke å skjule startpris
Norges største operatør har oppstartspriser mellom 69- og 89 øre per samtale på de fleste av sine abonnementer. Men dette ”gjemmes bort” i abonnementsoversikten, der kun månedspris, minuttpris, SMS- og MMS-pris vises. Du må trykke deg inn på et abonnement før oppstartsprisen vises. Telenor benekter imidlertid at dette er med overlegg.
- Telenor forsøker ikke å skjule startprisen i våre abonnementsoversikter. I all markedsføring av abonnement med eller uten telefon er startprisen med i annonseringen. Også på produktsidene på det enkelte abonnement er startprisen med som et priselement som er akkurat like tydelig som andre priser, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
(Artikkelen fortsettes.)
Abonnement uten startpris
På sikt kan det likevel være at operatørene kutter oppstartsprisen. Verken NetCom eller Telenor vil avskrive det, i alle fall.
- Mobilmarkedet er i stadig utvikling og i morgen kan dette se annerledes ut. Økonomien i mobilbransjen vil endre seg, noe vi allerede ser tegn på. Det kan hende at fremtiden vil by på andre måter å ta seg betalt på. Her finnes det selvsagt mange alternativer. Ett alternativ er at oppstartsavgiften forsvinner helt, et annet er at oppstartsavgiften er alt du betaler gjennom en utvikling mot fastpriskonsepter, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad i NetCom til Mobilen.no.
- Både Telenor og våre konkurrenter har på de fleste abonnement valgt en struktur med en oppstartspris pr samtale og en minuttpris. Fordelen for kundene med en slik prisstruktur er at minuttprisen da kan holdes lavere enn på prisstrukturer uten startpris, slik at lange samtaler blir billigere enn på prisstrukturer uten startpris, sier Krokan i Telenor, men legger til:
- Vi vurderer hele tiden hvilke prisstrukturer vi skal tilby i markedet. Utviklingen over tid kan gå i retning av abonnement uten startpris men bare en løpende pris pr minutt, men den kan også gå i helt motsatt retning med bare en startpris per samtale og ingen minuttpris. For noen vil strukturer uten startpris være bra, mens andre vil komme bedre ut med strukturer med bare startpris og uten minuttpris. Eller vi kan se en økning av abonnement med inkluderte minutter for en fast pris per måned. Kundebehov og ønsker på dette området er varierte, og vil derfor se en blanding av flere forskjellige prismodeller i markedet fremover.
(Artikkelen fortsettes.)
Priskalkulatorer
Ved hjelp av Ringepriser og Telepriser kan du lettere finne frem til et abonnement som er rimelig å bruke i forhold til ditt ringemønster. Det er imidlertid avgjørende at du legger inn ditt eget forbruk og ikke stoler blindt på resultatlistene du får frem ved å trykke på en av kategoriene. Oppstartsprisen vil utvilsomt få stor betydning for utfallet. Nå skal det også bli enklere å hente ut eget ringemønster fra mobilregningen, noe Forbrukerombudet tror kan være et incentiv for operatørene å droppe startpris.
- Operatørene er i disse dager i ferd med å forandre fakturaene sine for å gjøre det lettere for forbrukerne å se hva de bruker penger på med mobilen, og for at det skal bli enklere for forbrukerne å hente ut sitt ringemønster til å putte inn i Telepriser.no. I denne sammenhengen bør det være naturlig å tenke på om de skal kutte ut oppstartsprisen, avslutter Petter Ravne Bugten i Forbrukerombudet.
Tele2: - Valgmuligheter
Med abonnementet Tele2 Uno betaler du ingen oppstartsavgift, men i stedet 0,8 øre per sekund med en minimumsfakturering på 149 kroner per måned. Tele2-sjef Haakon Dyrnes forteller at noen kunder foretrekker dette abonnementet, men at andre av deres abonnementer er mer populære. Han mener at det viktigste er å kunne tilby ulike abonnementer som passer ulikt forbruk.
- Vi har vært opptatt av at kundene skal kunne velge. Ringer du mange korte samtaler og vil ha en enkel pris å forholde deg til kan Tele2 Uno passe bra, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 til Mobilen.no.
Men lønner det seg for Tele2 å tilby et slikt abonnement?
- Vi er jo avhengige av å dekke kostnadene våre, og på dette abonnementet er det minstefakturering på 149 kroner. Å by på muligheter for kundene er viktigst; Hvis man er opptatt av høye oppstartspriser er Tele2 Uno et godt alternativ, svarer han.
(Artikkelen fortsettes.)
Erstattes av noe annet?
- Og hva så om oppstartsavgiften blir fjernet? Da blir den erstattet av en eller annen form for skjulte avgifter.
Denne kommentaren ble skrevet i forumet i forbindelse med artikkelen i forrige uke om oppstartsavgift. Og det er unektelig et godt poeng. Tele2 har som vi ser minimumsfakturering per måned på Uno for å dekke opp for oppstartsprisen, og det kan diskuteres om det blir noe særlig billigere av den grunn. Men det blir kanskje mer oversiktlig?