Norsk SMS-museum åpnes i dag
De færreste av oss vil kanskje hevde at tekstmeldinger hører hjemme på museum, men nå skal det sies at SMS-museet er noe helt annet enn Nationalgalleriet eller Teknisk Museum. Riktignok har museet som åpnes i dag en direktør og noe å vise frem som kanskje vil pirre folkets interesse, men der stopper også likheten med tradisjonelle museum. SMS-museet har adresse ”internett”, og kan i praksis besøkes fra alle verdens hjørner; Faktisk er det etter sigende verdens første SMS-museum.
Hensikten skal være å dokumentere innhold i tekstmeldinger fra norske mobilbrukere, ettersom denne dagligdagse kommunikasjonen per i dag går tapt fordi vi sletter meldinger for godt med jevne mellomrom. Ifølge Tele2 sender nordmenn rundt 15 millioner tekstmeldinger hver dag, eller drøyt 1 000 SMS i gjennomsnitt per person i løpet av et år.
Klokken 12.00 i dag (5. mars) blir SMS-museet offisielt åpnet.
For kikkere og forskere?
Allerede nå kan du få en smakebit på hva SMS-museet har å tilby. Logger du deg inn på www.smsmuseum.no får du se drøyt 4 000 anonyme tekstmeldinger som norske mobilbrukere har sendt inn, for eksempel: ”Ikke glem muggost! :-D” eller ”Du trodde det var søndag!? Da trenger du ikke komme på jobb, noen gang.” Verdien av SMS-museet for folk flest er nok først og fremst at man får innblikk i fremmedes hverdag, om enn et anonymt og derfor ufarlig innblikk. For språk- og trendforskere kan imidlertid det nye museet potensielt gi verdifull informasjon om våre SMS-vaner. En av Norges få SMS-forskere, førsteamenuensis Berit Skog ved NTNU, blir museets første direktør. Hun ønsker å bruke SMS-museet i sin forskning, og vil dessuten bidra med aktuelle betraktninger på museets nettsider.
- SMS-museet er et viktig tiltak som vil representere en kunnskapsbase og vise hvordan tekstmeldinger brukes i dagliglivet. Dette vil gi oss verdifull innsikt i hva folk er opptatt av og hvordan vi uttrykker oss. Museet vil dermed avspeile den tiden vi lever i. SMS-basen kan være en ressurs for dem som ønsker å følge trender, både i SMS-språket og det norske språket over tid, mener Norges første museumsdirektør for SMS, Berit Skog.
- Vi er veldig glade for at Berit Skog har takket ja til oppdraget som museets første direktør. Ingen i Norge har så mye kompetanse om SMS som kommunikasjonsform som henne. Nasjonalmuseet for SMS skal være underholdende og engasjerende, men samtidig har tekstmeldinger blitt en så sentral del av nordmenns hverdag, at det er naturlig også å se på dette med forskerøyne, sier administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2, som har vært initiativtaker til SMS-museet.
Tele2 tok initiativet
På SMS-museets nettsider fremkommer det tydelig at det er operatøren Tele2 som står bak tjenesten. Men det er imidlertid ikke bare Tele2s kunder som har anledning til å delta i innsending av SMS-er.
- Vi inviterer alle nordmenn til å sende inn sine tekstmeldinger. Morsomme, kjedelige, flaue eller triste tekstmeldinger. Alt skal med. Allerede før åpningen har vi fått inn nærmere 4 000 SMS, og dette er vi veldig godt fornøyde med, sier Dyrnes.
Museet skal være selvdriftende, men en moderator får i oppgave å sile ut tekstmeldinger som ikke egner seg for offentligheten. Du kan sende dine SMS til 2012 med kodeord MUSEUM for å gi ditt bidrag til Norges – og sannsynligvis Verdens – første museum for tekstmeldinger.
Hva synes du? Er SMS-museum en spennende idé eller virker det hele litt meningsløst? Kommenter i forumet under artikkelen.