Til hovedinnhold

Disse 5 teknologiene vil endre livet ditt

– Snart kan datamaskiner både se, lukte og høre
som mennesker.

iStock/3568407, iStock/16987294

Hvert år kommer IBM med fem spådommer om ny, lovende teknologi som kan endre måten vi lever på i løpet av de neste årene. Det amerikanske selskapet har en av verdens største private forskningsinstitusjoner, og nå kan de ikke vente med å presentere sine anslag.

Ifølge selskapet kommer datamaskiner til å etterligne flere menneskelige sanser i nær framtid. Snart kan kunstig intelligens både se, lukte og høre som mennesker, og i tillegg videreutvikle dette til diverse formål – som til bruk innen medisin.

Berøring

Denne skjermen har knapper som spretter opp. Bittesmå nyanser kan i framtiden skape inntrykk av ulike typer teksturer.Foto: Tactus Technology

Snart har alle en smarttelefon, og vi bruker den til å surfe, se på film og handle på nett. Hvis du for eksempel skal kjøpe en gjenstand eller klær på en nettbutikk, mangler likevel muligheten til å kjenne på materialet. Er det av riktig kvalitet?

Dette skal endre seg med framskrittene innen skjermteknologi. Det finnes allerede trykkskjermer som endrer form, og dette kan bli brukt til å gi hjernen ulike vibrasjonssignaler som framkaller ulike typer materialer.

Hørsel

Datamaskiner skal tolke spedbarnspråk og plassere lydene inn i en større sammenheng. Dermed kan foreldre lettere forstå hva barnet vil når det for eksempel gråter.Foto: Thomas Widmann / Flickr

Datasystemer kan forstå lyder og sette dem inn i større sammenhenger. IBM forsker for eksempel på et system som sammenligner lyder og oppførsel fra spedbarn. På den måten blir ulike sammenhenger kartlagt, og dette kan hjelpe foreldre med å forstå hva barnet forsøker å kommunisere.

Et annet bruksområde er for eksempel jordskjelvvarsler. Alt i naturen avgir unike lydsignaturer, og ved å plassere mikrofoner på strategiske steder, kan man i teorien forutsi jordskjelv ved å observere og analysere små forskjeller i lyder og vibrasjoner fra jorden.

Lukt

Også små partikler som vi lukter kan fortelle oss en hel del om kommende sykdommer eller lignende.Foto: Dennis Wong / Flickr

Det er ikke bare via lyd og bilde vi får inntrykk. Mennesker har også en luktesans, og den kan for eksempel fortelle oss at verdensrommet lukter forferdelig. En datamaskin, derimot, kan fortelle når vi brygger på en sykdom.

Bittesmå sensorer kan analysere kroppslukt og molekyler fra for eksempel pusten vår, og ørsmå endringer her kan tilsi at vi er i ferd med å bli syke. Ved å observere, analysere og systematisere slik informasjon, kan vi forebygge eller lindre sykdommer, eller for eksempel «lukte» når en avling har perfekt modenhetsnivå for innhøsting.

Syn

Katter har knallbra syn. Nå skal datamaskiner også få det, ved å kategorisere og tenke smart.Foto: epSos.de / Flickr

Når datamaskiner kan samle inn og systematisere både lyd og lukt, gjelder det samme prinsippet også for syn. Mennesker kan visstnok se i 360 grader med litt hjelp, men datamaskiner har en egen evne til å kategorisere og se sammenhenger der menneskehjernen ikke klarer det bevisst.

Datamaskiner har tradisjonelt ikke forstått mye av selve motivet på bilder, men dette har begynt å endre seg. Nå tolker og sammenligner maskiner det visuelle innholdet, og i framtiden kan dette blant annet hjelpe leger til å se potensielt livsviktige forskjeller mellom ulike røntgenbilder og så videre.

Smak

Hvordan smaker dette, mon tro?Foto: Tom Check / Flickr

Smakssansen vil også være med på leken, og IBM utvikler et system som opplever smaker. Her blir ingredienser brutt ned til molekylnivå, og datamaskinen sammenligner matens kjemiske sammensetning med det mennesker foretrekker.

Ved å gå gjennom flere millioner oppskrifter, kan datasystemet for eksempel kombinere kreative smaker eller mekke næringsrike og smakfulle retter for personer med matintoleranse eller sykdommer.

Se også videoen nedenfor hvor forskere presenterer innovasjonene:

Hva tror du om disse spådommene? Er IBM inne på noe, eller er de på bærtur? Kan du tenke deg andre nytteområder for slik teknologi? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: IBM)

annonse