Til hovedinnhold

Intel vil fjerne mus og tastatur

Mener dagens styring hører gårsdagen til.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: Dagens tastaturer har gått hånd i hånd med datamaskinene siden DOS og Unix kom på banen for mange tiår siden. Med musen ble det fullkomment, og med disse to har man styrt maskinen i mange år.

Med innføringen av Microsoft Windows 8 ble berøringsfølsomme skjermer plutselig mer vanlig. Intel har til og med gått til det skritt å kreve at alle Ultrabook-maskiner i fremtiden skal ha berøringsskjermer, for å få lov til å bruke Ultrabook-navnet. Dette kravet innføres samtidig som neste generasjon prosessorer, Haswell, kommer på banen.

Berøringsskjermer er fint og flott, men for Intel stopper det ikke der. De vil lengre.

Det du skal merke deg er noe som Intel omtaler som Perceptual Computing, eller perseptuell databruk. Dette innebærer at sansene blir mer viktige, vi skal kunne leve oss mer inn i dataverdenen og datamaskinene skal skjønne mer av hva du faktisk vil.

Dette kameraet er alt du trenger, foreløping er det bare til salgs for utviklere.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Stemmestyring blir første skritt

Utviklingen går videre og mennesker har en rekke ulike interaksjonsmetoder. Vi kan absolutt gjøre mer enn å bare trykke på et tastatur. Det mest naturlige er å snakke, i tillegg bruker vi ulike former for arm- og håndbevegelser.

Stemmestyring blir derfor et sentralt element, i alle fall på veien mot den perfekte interaksjonsmetoden. Intel har ved tidligere anledninger vist frem hvordan dette vil kunne fungere, for eksempel det å søke på Google, titte på Amazon.com, poste lenker på Twitter og spille av litt musikk.

Bruk hendene mer aktivt

I fremtiden er det mer enn stemme og skreven tekst som gjelder. Da skal nemlig et eget kamera kjenne igjen ulike former for bevegelse, og dette er slettes ikke noe stort kamera. Selv om det har flere linser, så er størrelsen omtrent som et normalt webkamera.

Kameraet med programvare greier å gjenkjenne alle ti fingre, og hva disse gjør. For å illustrere dette viste Intel en demonstrasjon, der man kunne styre en virtuell hånd på datamaskinen.

Intels kamera kan også følge øyebevegelsene dine, dette muliggjør flere spennende muligheter. Da kan man for eksempel endre fokuspunktet i et spill. Eller man kan finne ut hva brukeren er interessert i, for eksempel om du stirrer veldig lenge på en SSD, så kan du plutselig få mer informasjon eller tilbud om nettopp en slik SSD.

Portal 2 er et spill som ble trukket frem til bruk i Perceptual Computing. Her viste Intel frem en demonstrasjon der alt ble styrt i løse luften, mens de satt i en stol foran datamaskinen.

Hva tror du? Blir dette fremtiden? Diskuter gjerne i forumet.

Under følger en video fra IDF 2012, som viser deler av det Intel ser for seg.

Vi er på Facebook!
annonse