Til hovedinnhold

Slik så 2013 ut i 1988

Kjenner du deg ikke igjen?

Los Angeles Times Magazine

Hvordan vil verden se ut i 2038, altså om 25 år fra nå? Den siste halvdelen av dette spørsmålet stilte den amerikanske skribenten Nicole Yorkin i 1988 med henvisning til 2013 – det som nå er vår samtid.

Ved hjelp av en rekke spesialister og konsulenter, skrev Yorkin artikkelen L.A. 2013: A Special Report, som Los Angeles Times nå har gravd fram fra arkivet. Så hvordan vil en hverdag i 2013-utgaven av Los Angeles anno 1988 fortone seg?

Automatiske dingser

Én av de mest påfallende likhetene med dagens samfunn, er hvordan hjemmet har blitt «smart» – om enn på en litt annen måte enn i virkeligheten. Alle mulige systemer og duppeditter i hjemmet har blitt automatisert i den alternative versjonen av 2013, fra varmepumper til kjøkkenredskaper.

Videre har kommunikasjonen blitt forbedret, og telekonferanser har i stor grad tatt over for personlige oppmøter – ikke ulikt dagens situasjon med Skype-møter og lignende.

Det er imidlertid ikke alt artikkelen treffer like godt med.

Ingen nettsky

Foto: Los Angeles Times Magazine

Den fiktive familien, som artikkelen følger i løpet av en hverdag, har for eksempel en robot ved navn Billy Rae, som tar seg av husarbeidet. Selv om roboter blir mer og mer utbredt, er de på langt nær å fungere som tjenere i hjemmene våre – foreløpig.

Den største bommerten må uansett være mangelen på nettskybasert datavirksomhet og lagring. Som nevnt er huset til familien «smart», men ikke med tanke på å være knyttet sammen via Internett.

Alle de futuristiske dingsene, fra automatiske treningsapparater til skolepulter med innebygde datamaskiner, avhenger nemlig av lokal lagring.

Selv om video on demand, eller videostrømmetjenester, blir nevnt, er utvalget her langt mer begredelig enn hva dagens aktører som Netflix faktisk tilbyr. Familien har for eksempel tilgang til bare 10 forskjellige filmer.

Hvis du er interessert i flere detaljer fra hverdagslivet i 2013 (ifølge 1988), kan du sjekke ut L.A. 2013: A Special Report selv hos Los Angeles Times.

Det er alltid like gøy å sammenligne framtidsvisjoner med faktisk resultat:

Slik trodde de i 1899 at år 2000 ville bli »

(Kilder: Los Angeles Times via io9 og The Verge)

annonse