10 morsomme Google-triks
Utviklerne har hatt det moro på jobb, og lagt inn flere skjulte funksjoner.
10 - 6
At Google er glad i aprilspøker og finurlige påfunn er noe de fleste er klar over. Dette kommer også godt frem i tjenestene deres, som har en rekke funksjoner gjemt under overflaten.
Vi har trålet igjennom nettet for å finne Googles morsomste påfunnen, og laget en liste over våre favoritter.
Gå til Google, og gjør deg klar:
10: Binær-kode
Det er nok ingen hemmelighet at det er en gjeng glade nerder som jobber på Google-kontoret.
Dermed bør det ikke komme som noen overraskelse at hvis du søker på ordet «binary» på Google, vil antallet søkeresultatet vises i binærkode.
9: Livets gåte
Helt siden antikken har filosofer grublet over den samme gåten. Hvorfor lever vi? Hva er meningen med livet? Og når vi allerede er inne på vanskelige spørsmål, hva er svaret på universet og for den saks skyld alt mulig?
Google har selvfølgelig et svar. Skriver du inn «the answer to life, the universe and everything» får du et kanskje overraskende resultat: 42.
Svaret er en liten hilsen til den kjente boken «The Htchhikers Guide to the Galaxy» av Douglas Adams.
8: Moro med bokstaver
Bruker du engelsk Google får du opp forslaget "nag a ram", som er enda et anagram. Google liker å leke med ord og dårlige vitser. Skriver du derfor inn «anagram» inn i søkemotoren, spør Google: "Mente du Magnar A"? Magnar A er som du kanskje skjønte et anagram av ordet anagram.
7: Tullespråk
Google er et internasjonalt selskap, og alle tjenestene deres kommer i alle mulige språkdrakter. Her i Norge står det for eksempel «søk» på søkeknappen, og øverst i søkemotor-vinduet står det alt fra «bilder» til «kalender».
Men, siden Google er Google har de lagt inn språk som ikke egentlig er språk, som du kan bruke i søkemotoren.
Her finner du et par av dem:
Swedish Chef (fra The Muppets)
6: Kruseduller
Vår favoritt er nok Pac-Man-logoen i 2010, hvor de feiret 30-årsdagen til det legendariske spillet. Google lagde en egen, spillbar versjon av spillet, som lot deg suse rundt i en Google-formet verden og spise de små gule prikkene. For å variere hverdagen til søkeglade mennesker, eller for å feire kulturelle hendelser, personer og historiske øyeblikk, pleier Google-logoen ofte å endre seg. Ikke alle har vært like spennende, men som oftest er de ikke bare spennende å se på, men også morsomme å leke med.
En annen herlig hyllest selskapet gjorde var da de feiret 46-årsdagen til den kjente Sci-fi-serien Star Trek. Her kunne du trykke deg rundt i logoen og utføre ulike oppdrag, og alt fra lyder og setting var ypperlig utført i tro Star Trek-stil.
Prøv Googles Star Trek-spill selv
Finn alle Googles morsomme logoer på Google.com/doodles
På neste side tar vi for oss våre 5 favoritt-funksjoner i Google »
Topp fem
5: Barrel roll!
Først ut blant topp 5-kandidatene finner vi en finurlig funksjon i Googles søkemotor.
Du kan nemlig skrive «Do a barrel roll» i tekstfeltet, for å få hele nettsiden til å snurre rundt. En «barrel roll» er som kjent en manøver utført av fly, men det ser ikke ut til å ha stoppet Google fra å implementere en snurrefunksjon i søkemotoren.
4: Tilt/Skew:
I tilfelle «Barrel Roll»-manøveren var hakket for vågal, finnes det snillere alternativer der ute.
Hvis du bare vil leve litt på kanten, kan du skrive inn «tilt» i søkefeltet, og vips vil hele nettsiden lene seg litt til siden. Ikke nok for å få deg til å bli kvalm altså, men akkurat nok for at du skal synes det er litt morsomt.
Du kan alternativt også skrive inn «Skew» for det samme resultatet.
3. Ninja-triks
Som du sikkert vet har Google drøssevis av tjenester. Én av dem heter Google Leser, eller Google Reader på engelsk. Du kan bruke tjenesten til å få såkalte RSS-strømmer fra forskjellige nettsteder, og på denne måten få en oversiktlig liste over nyheter og hendelser på ett enkelt sted.
Tjenesten har imidlertid en herlig funksjon gjemt under overflaten. Trykker du en spesiell knappekombinasjon dukker det nemlig opp en ninja på nettsiden, som blir værende helt til du laster inn siden på nytt.
Prøv selv ved å trykke:
Opp, opp, ned, ned, venstre, høyre, venstre, høyre, b, a.
Kombinasjonen er kjent som «Konami-koden», og brukes i en rekke av det japanske spillselskapet Konamis spill.
2. Beatboxende oversetter
For andreplassen vår må du nok en gang bevege deg litt bort fra søkemotoren til Google, og tråkke over i oversettelsestjenesten, Google Translate. Vanligvis kan du bruke tjenesten til å oversette tekster fra ett språk til et annet. Google har imidlertid også gjort at du kan bruke den til å lage en "beat".
For å teste fenomenenet kan du velge hvilket språk som helst, for eksempel norsk til engelsk, og lime inn følgende tekst:
pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk
Du kan lime inn teksten flere ganger, eller kutte vekk deler, for å variere hvordan rytmen blir. Du ser at det fungerte hvis «oversett»-knappen blir endret til å si «beatbox».
1. Zerg Rush
På førsteplassen har vi plukket ut kanskje det mest visuelle trikset på hele listen.
Alt du trenger å gjøre er å skrive inn ordene «Zerg rush» i søkefeltet på Google, og før du vet ordet av det begynner gule O-er å dette ned fra toppen av skjermen. Så fort de kommer frem til det første søkeresultatet begynner de å slå seg løs, og hakker i stykker resultat etter resultat.
Oppgaven din er å trykke på alle sammen, og "overleve" så lenge du kan, og forsvare de stakkars søkeresultatene.
Funksjonliteten er helt absurd, og har fått navnet sitt fra det populære PC-spillet Starcraft. Spillet ble opprinnelig sluppet i 1998. En av taktikkene som blir brukt for å avslutte et spill så raskt som mulig kalles "zerg rush" eller "ling rush".
Hvor lenge klarer du å overleve?
Bruker du flere Google-tjenester, eller bare er glad i gode tips? Da trenger du kanskje 10 gode tips til Google +, eller 10 fine triks til VLC.