Til hovedinnhold
Tips

Pass deg for SMS-fella

Det kan bli dyrt hvis du sender SMS-er til mange mottakere på feil måte.

Istockphoto

Hvis du ofte sender SMS-er til mange mottakere samtidig, kan du risikere å kaste penger ut av vinduet hvis du ikke er oppmerksom. Mange telefoner gjør nemlig om SMS-ene til MMS-er hvis du sender en gruppemelding og det har sneket seg inn bare én eneste mottaker som mangler telefonnummer og kun har e-postadresse i adresseboken.

Mange har i dag et abonnement med ganske mange SMS-er inkludert i månedsprisen, men hvis tekstmeldingene dine blir sendt som MMS vil du måtte betale for dem hvis du ikke har MMS-er inkludert.

Det er fort gjort å gjøre feil.

Gjelder mange telefoner

Vi ble tipset om problemet av en leser som hadde fått en regning på over 100 kroner for "Godt nyttår"-meldinger, til tross for at leseren hadde et abonnement med inkluderte SMS-er. Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor tror ikke mange brukere er blitt feilfakturert som følge av problemet.

Vi har sendt fire gruppemeldinger, hver inneholdt ett telefonnummer og en e-postadresse. Dette dukket opp som åtte MMS-er på fakturaen. Pris 9,12 kroner i stedet for 0 kroner.

– Fenomenet du beskriver har med telefonens funksjonalitet å gjøre, det har ingenting med Telenors innstillinger å gjøre. Likevel er det kjedelig for de som opplever det, selv om vi tror omfanget er svært lavt, sier Krokan.

Vi har ikke klart å bringe på det rene hvor stort omfanget er, men sender du ofte gruppe-SMS-er kan det fort bli penger av det.

iPhone velger for deg – men velger ikke alltid smart

Ulike telefonmodeller håndterer gruppe-SMS-er ulikt.

På enkelte telefoner, som iPhone, er det ikke mulig å se om det mangler telefonnummer for den aktuelle kontaktpersonen når du trykker pluss-tegnet for å legge til flere mottakere for en melding. Telefonen viser kun navnet på kontaktpersonen, og når du trykker navnet vil telefonen automatisk velge for deg. Mangler telefonnummeret vil kontaktpersonen likevel bli lagt til, men vedkommende vil få en tekstfil sendt til sin e-postadresse. Alle de andre tekstmeldingene vil bli gjort om til MMS-er, og dukke opp som dette på fakturaen fra teleoperatøren din.

Den første mottakeren er et telefonnummer, den andre er en e-postadresse. På iPhone er det umulig å se. Men tittelen over mottakerfeltet endres til "Ny MMS" om en e-postadresse skulle forville seg inn blant mottakerne.

Flere Android-mobiler vi har testet fra blant andre Sony og Samsung sender samtlige meldinger som MMS. På andre telefoner vil mottakere som kun har e-post avvises, og de øvrige meldingene vil sendes som SMS på vanlig måte. Det gjelder for eksempel Nokia Lumia 920.

Slik unngår du MMS på fakturaen

Du kan unngå å bli belastet for unødvendige MMS-er ved å holde tungen rett i munnen når du sender gruppe-SMS-er. Dobbeltsjekk at du virkelig har lagt inn et mobilnummer for hver av mottakerne, og at det ikke befinner seg noen e-postadresser i mottakerfeltet.

På iPhone kan du i stedet for å trykke pluss-tegnet begynne å taste inn navnet til mottakeren i mottakerfeltet til tekstmeldingen. Da får du opp en liste over treff, med e-postadresser og telefonnummere. Da er det viktig å velge den oppføringen som er et mobilnummer.

På iPhone kan du se at teksten over adressefeltet skifter fra "Ny melding" til "Ny MMS" så snart du har lagt inn en e-postadresse som mottaker. Legger du til fra adresseboken og ikke alltid kan se om du legger til et telefonnummer eller en e-postadresse bør du med andre ord følge nøye med på hva som står der. Skifter det til "Ny MMS" vil alle meldingene gå som MMS – og faktureres som MMS.

På andre telefoner varierer det litt hvordan mottakerne vises, men ofte kan du se om det er et telefonnummer eller en e-postadresse du legger til.

Les også: Fem smarte tips til Android-mobilen din

Her finner du flere smarte mobiltips

Lik oss på Facebook du også.

annonse