Til hovedinnhold

- Vi trenger uoffisielle Iphone-programmer

Det finnes i dag hundrevis av såkalte Iphone-applikasjoner, programmer du kan legge inn på Iphonen din, som er offisielle og kan kjøpes fra Itunes App Store. Nettstedet Gizmodo mener imidlertid at bare et fåtall av disse programmene er nyttige eller brukbare.

Nettstedet mener at savnet har vært stort etter de uoffisielle programmene som kunne brukes på forrige generasjons Iphone, og at vi trenger nettopp disse for å få fullt utbytte av nye Iphone. Tidligere denne uken ble det kjent at en gruppe hackere hadde klart å utvikle en software som gjør det mulig å bruke uoffisielle programmer på Iphone 3G.

Begrensninger på Apple SDK

Apple har utviklet et Software Development Kit (SDK), et program som gjør det mulig for brukere å lage sine egne Iphone-applikasjoner. Dette programmet er imidlertid bedre sikret enn fengselet på Guantanamo og har alt for mange begrensninger, ifølge Gizmodo.

Derfor mener nettstedet at vi trenger uoffisielle Iphone-programmer som gir oss det vi egentlig vil ha, enten det er nyttige tilleggsfunksjoner eller ulisensierte spill.

Må lukke applikasjonene

Hvis du skal lukke en applikasjon på din Iphone, har du ikke mulighet til å la programmet jobbe i bakgrunnen mens du for eksempel ringer eller sender meldinger. Det betyr at du for eksempel ikke kan være pålogget MSN eller andre chatte-programmer samtidig som du bruker Iphonen din til andre ting, noe som vil være mulig ved hjelp av uoffisielle applikasjoner.

Uten uoffisielle Iphone-applikasjoner kan du heller ikke bruke klipp- og lim-programmer som lar deg kopiere tekst fra en applikasjon til en annen.

Eldre og ulisensierte spill

 Fra Itunes App Store kan du kjøpe en rekke spill, men Gizmodo mener at det er uaktuelt å betale i dyre dommer for diverse utgaver av Tetris, og vil heller spille nostalgiske spill som Monkey Island, Maniac Mansion og Indiana Jones. Har du spart på eller lastet ned et av disse eller andre eldre spill kan du nemlig bruke programmet Scumm VM for å spille de på andre plattformer. Gizmodo mener at dette kommer til å fungere perfekt på Iphone, ved å tilrettelegge for programmet med en uoffisiell applikasjon.

Ifølge nettstedet vil det også vært fullt mulig å spille Gameboy Advance-, Nintendo DS- og Play Station-spill på din Iphone ved å gjøre noen små tilpassninger med et uoffisielt applikasjonsprogram.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kunne du tenke deg å spille Monkey Island på din Iphone? 
 

Begrensninger ved bruk av åndsverk og varemerker

Applikasjoner som bruker varemerker eller andres åndsverk kan ikke bli solgt via App Store, naturligvis på grunn av rettslige hensyn. Gizmodo mener likevel at det finnes en rekke programmer som Iphone-brukere ville satt pris på, men som sannsynligvis ikke blir offisielt utgitt på grunn av slike hensyn.

Gizmodo hevder for eksempel at Iphonen fint kan brukes som fjernkontroll til Tivo – en slags PVR-dekoder som brukes i USA – men at en offisiell Iphone-applikasjon sannsynligvis ikke blir laget. For at en slik applikasjon skulle bli tilgjengelig via App Store måtte i så fall Tivo selv laget og godkjent programmet, noe som også gjelder bruk av alle andre merkevarer eller åndsverk. Det er nok lite trolig at for eksempel Get eller Canal+ kommer til å lage en godkjent applikasjon som lar deg styre din PVR-opptaker med din Iphone.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Gizmodo mener at Iphone også vil fungere bra som fjernkontroll til Tivo.

Iphone 3G hacket

Det tok bare 15 dager etter lanseringen av Iphone 3G før en gjeng med hackere hadde klart å gjøre Iphonen i stand til å bruke uoffisielle applikasjoner og lagt ut software som kunne lastes ned. Ifølge Nettavisen tok det heller ikke mange timene før en norsk bruksanvisning lå klar på et annet nettsted.
- Softwaren gjør det mulig å installere programmer som ikke er laget eller godkjent av Apple, sier Mac-entusiast Svein Inge Winkler Solberg til Nettavisen.

Les også
Førstehjelp via Iphone-program
Les også
App stores danker ut operatørene?
Les også
Lys opp konserten med Iphonen din
Les også
Våre favorittprogrammer til Iphone
Les også
App Store til alle mobiler
Les også
Mer svartelistes til Iphone
Les også
Svindyrt Iphone-lureri
Les også
Oppdater din Iphone 3G
Les også
Iphone Nano er på vei
Les også
Over 1.000 Iphone-program
Les også
En rød Iphone er på vei
Les også
Ekstra batteri til din Iphone
Les også
Apple snik-installerer mobilprogram på PC-en din
Les også
Apple nedprioriterer Norge
Les også
Pass deg for falske Iphone-sider
Les også
Så mye koster egentlig Iphone
Les også
Få maks ut av Iphone 3G-batteriet
Les også
Iphonen din kan bli stoppet i tollen
Les også
Iphone gir lite gevinst
Les også
Nye tulleting til Iphone
Mer om
annonse