Til hovedinnhold

MiniTV lansert

Oslo-borgere kan klaske seg storfornøyd på pondusen over at MiniTV omsider er lansert, skal vi tro de krye herrer som presenterte det nye produktet på en pressekonferanse i Oslo fredag. MiniTV ble, som vi har nevnt tidligere, valgt som navn på mobil-TV-tjenesten som leveres av NMTV (Norges Mobil-TV), bestående av NRK, TV2 og MTG. I første omgang kan du se seks kanaler helt gratis, men du må ha en såkalt DMB-mottaker og befinne deg innenfor Stor-Oslo-området.

Kulturminister Trond Giske deltok på lanseringen av MiniTV, og klippet over en kabel for å symbolisere at dette var starten på en trådløs, mobil og ny TV-hverdag.

Ingenting å tape
Ettersom dette er et prøveprosjekt med varighet til 2011, skal NMTV bruke tiden på å finne gode forretningsmodeller, utvikle eller innarbeide interaktive tjenester, og ikke minst analysere hva brukerne er interesserte i når det gjelder mobil-TV. Ettersom kostnadene er lave – sett i den store sammenhengen – for kringkasterne, har de i realiteten lite å tape på denne satsningen.

- Vi sender fram til 1.7.2011, så får vi se hva som skjer etter det. Vi kjører i gang med seks TV-kanaler – NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TV2 Nyhetskanalen og TV3 –, i tillegg til de femten radiokanalene som sendes via DAB, sier daglig leder Gunnar Garfors i NMTV.

Han forteller videre at i andre land ser rundt 40-50 prosent mobil-TV i sofaen hjemme – kanskje fordi man ønsker å se forskjellige ting, men likevel ønsker å sitte i samme rom.

- Vi har kommet opp med et slagord: ”MiniTV makes your flatscreen seem bigger”, sier Garfors spøkefullt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)
 

Mangel på mottakere?
Det kraftigste motargumentet for å lansere mobil-TV via teknologien DMB har vært at det finnes svært få DMB-mottakere på markedet, og særlig uteblivelsen av mobiltelefoner med DMB-støtte her til lands har nok gjort mange skeptiske til om dette vil bli salgbart. Tilstede under lanseringen var imidlertid representanter fra produsentene Cowon og Jensen, som begge lager PMP (Personal Media Player) med nettopp DMB-støtte. Produsentene har flere modeller som nå er klare for salg i Norge.

- Komplett.no og Elkjøp har noe utstyr, og det kommer flere produkter i løpet av måneden. Det er en ”høna og egget”-situasjon – vi har ikke hatt mobil-TV før nå, og derfor er det få mottakere på markedet, sier Garfors.

- NMTV driver ikke import av mottakere, vi leverer kun innhold, legger han til.

Giske: - digital revolusjon
Noen minutter forsinket dukket også kulturminister Trond Giske opp for å kaste glans over MiniTV-lanseringen. Først og fremst for å stå for den symbolske klippingen av kabelen, men også for å si noen velvalgte ord til forsamlingen.

- Det foregår en digital revolusjon som vi kommer til å se tilbake på – eller, skrive om – som vi knapt kan se omfanget av. Det utvikles mot at all verdens informasjon blir mer tilgjengelig hele tiden, også det som tidligere har vært stedsbundet. Dette skjer nå også på TV-siden, sier kulturministeren.

- Jeg tror det er lurt og klokt å prøve ut ulike modeller. Mobilnettene ble for eksempel ikke bygget med tanke på SMS, men tekstmeldinger for mobil kom som et produkt – og det er nå veldig viktig for operatørene, sier Giske.

(Artikkelen fortsettes.)
 

 Fremtidens TV
Giske sier videre at teknologimiljøer ofte er raske til å ta i bruk ny teknologi, og at mange er opptatt av å være tidlig ute.

- Jeg har prøvd i noen dager, og må si at dette fungerer. Jeg tror dette er fremtiden, sier Giske.

Kommer du til å se Tippekampen eller Grand Prix-finalen på MiniTV i morgen?

- Jeg vet ikke hvor jeg er i morgen, men det skal du ikke se bort ifra, svarer Giske til Mobilen.no.

Network Norway på banen
NMTV uttalte at de hadde en konstruktiv dialog med tre av de fire største mobiloperatørene angående mobil-TV-tjenester. Eksempelvis forklarte Garfors i NMTV at du kunne se Grand Prix-finalen live på DMB (MiniTV), men at du på sikt skulle kunne se vinnermelodien i opptak via 3G. Network Norway var til stede under lanseringen for å offentliggjøre sin ”allianse med NMTV”. Operatøren vil altså jobbe med å utvikle tjenester som kan brukes via MiniTV.

- Vi ser et ganske interessant potensial i dette. Vi har tro på at dette kan bli god butikk – både for NMTV og for oss, sier samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway.

Guldberg sier videre at dette kan bli den første interaktive TV-teknologien (alt tidligere har bare vært forsøk), at MiniTV vil endre folks bruksmønstre, at det blir en intuitiv interaksjon, og ser samtidig en potensiell gullgruve i ”MiniTV-shop” – eller handling av tjenester og fysiske varer via mobiltelefoni og MiniTV.

(Artikkelen fortsettes.)
 

- Stor interesse for forbrukerelektronikk
Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen talte også noen få ord ved lanseringen av MiniTV, og startet med å ønske velkommen til en ny type multimedieprodukt.

- Generelt vet vi at det er veldig stor interesse for forbrukerelektronikk. TV er det viktigste produktet. Nå har vi både maksi-, midi- og mini-TV, sier Andersen.

- Jeg har snakket med flere i bransjen, og de har forskjellig oppfatninger. Mobilimportørene sitter litt på gjerdet og sier ”det må komme produkter fra kjente leverandører”, sier han.

Se dekningskart for MiniTV her.(Stor-Oslo)

Mer om
annonse