Til hovedinnhold

Dropp dataen og bli dement

Det lønner seg å være datanerd, viser ny forskning.

iStock Photo

Får du kjeft for å tilbringe for mye tid foran PC-skjermen? Nå kan du banke med dette i bordet, i alle fall hvis du er pensjonist. Australske forskere la nylig fram en rapport som viser at databruk reduserer risikoen for å bli dement.

Over 5000 mannlige pensjonister i alderen 69 – 87 år var med i forskningsprosjektet, og resultatet viser at PC-bruken deres var så positiv for dem, at muligheten for å utvikle demens ble vesentlig nedsatt. Pensjonistene ble fulgt i en periode på 8,5 år.

Ulik bruk

Forsøkspersonene ble spurt om de brukte datamaskinen daglig, ukentlig eller aldri. I tillegg ble de spurt om de benyttet seg av tekstbehandling, spill, Internett og e-post.

De som brukte PC daglig, hadde cirka 40 prosent færre tilfeller av demens sammenlignet med de som aldri hadde brukt en datamaskin.

Holder hjernen i gang

Konklusjonen i undersøkelsen går hovedsakelig ut på at den mentale tilstanden til databrukere, i henhold til mengden av demenstilfeller, var betydelig bedre enn de som ikke benyttet seg av PC-er.

De australske forskerne konkluderer med at langvarig bruk av datamaskiner bidrar til å holde hjernen aktiv og vedlikeholdt, og dette kan beskytte mot demens.

At databruk er positivt for hjernen, blir også bekreftet av andre studier. En amerikansk undersøkelse viste for eksempel at hyppigere PC-bruk blant voksne i alderen 32 – 84 år forbedret deltakernes resultater i kognitive tester.

(Kilde: Science Alert)

annonse