Til hovedinnhold

Kvinne fikk robotøye

Australske forskere sier de har lykkes med å implantere «verdens første» robotøye. De sier det er et stort gjennombrudd for synshemmede.

Bionic Vision Australia (BVA), et statlig støttet forskningskonsortium, sier man ved kirurgi har installert en tidlig prototype av et robotøye hos en kvinne med arvelig synshemming forårsaket av retinitis pigmentosa (fellesbetegnelse for en rekke netthinnesykdommer).

Øyet beskrives som «prebionisk». Den lille innretningen er knyttet til Dianne Ashworths netthinne og inneholder 24 elektroder som sender elektriske signaler for å stimulere nervecellene i øyet hennes, melder AFP.

Forskere slo på innretningen i et laboratorium forrige måned, etter at Ashworth var frisk inngrepet. Hun sier det var en utrolig opplevelse. - Jeg visste ikke helt hva jeg skulle vente, men plutselig kunne jeg se et lite glimt. Det var utrolig, sier hun i en uttalelse.

- Hver gang det kom en stimulering dukket det opp en ny form foran øyet mitt.

Les også: - Det er lov å være smartere enn en robot

Verdens første

Penny Allen, kirurgen som implanterte innretningen, beskriver den som «verdens første».

Ashworths innretning virker bare når den er koblet opp i laboratoriet. BVAs styreleder David Penington sier den vil bli brukt til å undersøke hvordan bilder «bygges opp» i hjernen og øyet.

Signaler fra robotøyet vil bli sendt til en «synsprosessor», som lar legene slå fast nøyaktig hva Ashworth ser når netthinnen hennes utsettes for ulike grader av stimuli.

- Forskerne ser etter sammenheng i former, lysstyrke, størrelse og beliggenheten til lysglimt for å avgjøre hvordan hjernen tolker denne informasjonen, forklarer Rob Shepherd, direktør ved Bionics Institute, som også var involvert i gjennombruddet.

Dette er bare starten

Gruppen jobber mot en ny innretning med 98 elektroder som vil gi brukerne muligheten til å se større gjenstander som biler og hus, og en annen innretning med 1024 elektroder.

Pasienter som bruker innretningen med flest elektroder er ventet å kunne gjenkjenne ansikter og lese stor skrift, og BVA sier den vil være egnet for mennesker med retinitis pigmentosa og aldersbetingede synsforstyrrelser.

Se også: Denne roboten er en kløpper på bass

Penington sier foreløpige resultater fra Ashworth har «oppfylt våre forventninger, og styrker troen på at videre utvikling kan gi nyttig syn».

- Det neste store skrittet blir implanteringen av hele innretningen, sier han.

annonse