Tek.no

Nyhet Blir Total Recall virkelighet?

Forskere skaper kunstige minner

Har funnet en metode for å lagre korttidsminner i hjernen.

iStock Photo
Vegard Ottervig
13 Sept 2012 13:36

Ifølge ny forskning publisert på Nature.com, har forskere nå utviklet en metode for å lagre korttidsminnner i isolert hjernevev. Kort fortalt har de klart å dytte inn kunstige minner i en hjerne for første gang i historien.

For de aller største skeptikerne blant oss, kan dette være innledningen til en framtid med teknologi som i filmen Total Recall, hvor Arnold Schwarzenegger finner ut at han har fått plantet falsk hukommelse i hjernen sin.

På det mer virkelighetsnære nivået er denne forskningen et steg i kampen mot nervesystemsykdommer, som Alzheimers og Parkinsons.

Minner om navn og steder

I filmen Totall Recall finner Arnold Schwarzeneggers rollefigur ut at han har fått plantet falsk hukommelse i hjernen sin.Foto: Lionsgate

Forskningen er foretatt av professor Ben Strowbridge og Robert A. Hyde fra Case Western Reserve University, og viser hvordan de har lyktes med å lagre ulike typer korttidsminner i hjernevev som er in vitro, det vil si i et kunstig miljø utenfor en organisme.

Studiet viser hvordan de brukte hjernevev fra en mus for å forme nødvendige kretser for å lagre minner. Typen minner som kan lagres er for eksempel navn, steder eller hendelser.

De nevrologiske kretsene befinner seg i hippocampus, og disse klarte å beholde minnene fra ulik stimuli i opptil ti sekunder.

Lagringen av minnene ble observert ved å overvåke aktiviteten til hjernecellene. Ifølge Robert A. Hyde var aktiviteten av samme type som det andre forskere har påvist hos apekatter som ble opplært til å utføre oppgaver med korttidshukommelse.

Hvordan former vi korttidsminner?

Hensikten med forskningen er å øke forståelsen for hvordan korttidsminner blir formet i hjernen. Ifølge professor Strowbridge er det første gang man har funnet en måte å lagre informasjon over flere sekunder i henhold til «både tidssekvenser og stimulusmønstre» i hjernevevet.

Dette tråkker altså opp stien for framtidig forskning på å identifisere de spesifikke hjernekretsene som gjør det mulig for oss å skape korttidshukommelse.

(Kilder: ScienceDaily, Nature.com)

Les også
Her går han på egne bein i Skyrim
Les også
Slåss mot aldringen din med teknologi
Les også
Hjernen din kan hackes med billig headset
Les også
Dropp dataen og bli dement
Les også
BodyWave lar deg kontrollere PC-en med tankene
Les også
Hjerneimplantat kan forbedre hukommelsen
annonse

Les også