Til hovedinnhold
NyhetNå kommer de digitale pillene

Snart kan legen overvåke om du tar pillene dine

Digitale tabletter sladrer til mobiltelefonen.

Proteus Digital Health

Halvparten av alle pasienter tar ikke pillene sine når de skal, ifølge Nature News Blog. Men nå skal en ny oppfinnelse gjøre helsepersonell i stand til å overvåke folks medisinbruk på en Big Brother-aktig måte. Den digitale pillen vet nemlig om den blir spist eller ikke, og sladrer til legens mobiltelefon.

– Poenget er ikke at legene skal overvåke folk, men å forstå hvordan de reagerer på behandlingen. På denne måten kan doktorene skrive ut en annen dose eller medisin dersom de finner ut at medisinen ikke blir tatt ofte nok, sier George Savage, medisinsk sjef i Proteus Digital Health, som har utviklet produktet.

Chip på størrelse med et sandkorn

Det digitale innholdet i tabletten er ikke større enn et sandkorn, og består av en silisium-chip med ørsmå mengder av magnesium og kopper. Når chipen svelges, får magesaftene den til å generere litt elektrisitet. Dette signalet fanges opp av en spesiallaget plasterlapp som er festet på pasientens hud. Plasteret videresender informasjonen til legens mobiltelefon.

Sensorer i den digitale pillen kan også måle hjerterytmen og pasientens fysiske aktivitet. Denne informasjonen vil hjelpe legen med å vurdere om medisinen virker eller om dosen må justeres, melder Singularity Hub.

Ikke falige å spise

De digitale pillene skal være helt ufarlige å svelge. De har vært testet siden 2009, og har vist seg å være både trygge og gi svært nøyaktige målinger.

Nå har både amerikanske og europeiske helsemyndigheter godkjent en placebo-utgave av pillen, altså en tablett uten medisinske virkestoffer. Men Proteus Digital Health håper snart å få klarsignal til å kunne bruke mikrochipen i en mengde vanlige medisiner.

De har allerede prøvd den ut i tabletter som behandler tuberkulose, mentale problemer, hjertesvikt, høyt blodtrykk og diabetes.

Snart svømmer roboter gjennom kroppen

Dette er de første sensor-pillene som er godkjent for bruk, men samtidig driver andre selskaper med utvikling av lignende produkter. Den programmerbare bio-nano-chipen fra Rice University kan oppdage hjertelidelser og kreft fra spyttprøver. Israelske og amerikanske forskere jobber med en knøttliten robot som skal svømme gjennom tarmsystemet for å lete etter kreft.

Bli vår fan på Facebook!

Mye tyder på at vi står foran en ny æra i digital medisin.

Les også: Robot utfører hjernekirurgi

Kilder: Nature News Blog, Singularity Hub

annonse