Til hovedinnhold

Objektivene du trenger

Et av de viktigste fortrinnene med et speilreflekskamera er muligheten til å bytte ut objektiv. Spesielt bør du vurdere å bytte ut kit-objektivet, siden det medfølgende pakkeobjektivet sjelden er av beste kvalitet.

Det finnes mange ulike typer objektiv som egner seg til forskjellige fotosituasjoner. Ikke minst finnes det objektiver i alle mulige prisklasser. Her er det nesten ikke grenser for hvor mye du kan svi av hvis du vil ha det aller beste. Og det er gjerne lysstyrken som øker prisen aller mest.

Det er likevel ikke alle som trenger de aller dyreste objektivene, heldigvis. Vi har derfor satt sammen en liten guide over objektivene du bør ha, enten du er amatør, hobbyfotograf eller proff.

Les også:

Slik velger du objektiv
Test av objektiver

For amatørene
Nybegynnere ønsker sjelden å legge så alt for mye penger i ekstrautstyr, de synes gjerne det er syrt nok å ha investert  i et speilreflekskamera. Likevel er det noen investeringer som virkelig kan gjøre susen.
Å bytte ut det medfølgende Kit-objektiver er for eksempel nesten alltid å anbefale. Disse er sjelden av imponerende kvalitet. Du kan likevel gjerne gå for tilsvarende brennvidder, altså en normalzoom på rundt 18-55 mm. For noen tusenlapper kan du få deg en mye bedre normalzoom med bedre lyssyyrke og byggekvalitet.


Behovet for en lang zoom, såkalt telelinse, dukker også fort opp. Her får du originalobjektiver på 55-200 mm for rundt 2000 kroner, eller for eksempel tele på 70-300 mm fra Tamron til 1300 kroner.
Stadig flere amatører velger heller å gå for et såkalt alt-i-ett-objektiv der du for eksempel får en brennvidde på 18-270 mm. Da får de dekket flere ulike bruksområder med én og samme linse. Det kan imidlertid være greit å huske på at det ofte går litt utover bildekvaliteten når objektivet skal dekke over et så stort zoomområde.

Les mer om amatør-objektiver her.

Til hobbyfotografene
Så fort du har lært deg å sette pris på speilreflekskameraets mange funksjoner og manuelle innstillinger, melder behovet seg for litt mer optikk å more seg med. Da vil man gjerne også gå for objektiver av litt bedre kvalitet enn amatørene. Det er da snakk om mer påkostede linseelementer og bedre lysstyrke.
Hobbyfotografene velger gjerne også alle de ulike typene objektiv, selv om de prismessig legger seg et sted mellom amatørene og proffene. En del hobbyfotografer går også for typisk proffutstyr som objektiv med fast brennvidde.


Folk handler gjerne mest originalt i denne gruppen, det vil si at de gjerne betaler noen tusenlapper mer for å få for eksempel Canon framfor tredjepartsprispresserne Sigma eller Tamron.
Vi har funnet fram eksempler på gode normalzoomer, vidvinkelzoomer, telelinser og makroobjektiver. Les mer om objektivene til hobbyfotografen.

For proffene
Proffotografene har gjerne fotografi som yrke, og stiller ofte litt andre krav til utstyret sitt. For eksempel er de ekstra avhengig av solid byggekvalitet, siden objektivene gjerne blir brukt mye. I tillegg er de selvfølgelig opptatt av en upåklagelig bildekvalitet. Derfor legger de også mer penger i objektivene.
Et typisk allround-objektiv vil ikke ha god nok lysstyrke for de fleste hobbyfotografer. Velger de en normalzoom, har denne gjerne fast lysstyrke. Du må regne med å betale alt fra 7 til 20 000 kroner for en god normalzoom til proffbruk.


Proffotografene er også veldig glad i objektiver med fast brennvidde, for da får man mest lysstyrke for pengene. Disse får du fra 3000 kroner for 50 mm og lysstyrke på f/1.4. Det er verdt å merke sef at fastopptikken kommer uten bildestabilisator.
Telezoom og vidvinkel trenger også de fleste proffer, og her må du også regne med å betale mer for kvaliteten. Det kan fort bli en prislapp på over 50 000 kroner for en skikkelig god telezoom, men du finner heldigvis også alternativer helt ned til 5000 kroner.
Les mer om proffobjektiver her.

Mer om
annonse