Til hovedinnhold

Slik velger du objektiv

Vi har sagt det før, men et viktig budskap kan ikke gjentas for ofte. En av de viktigste fortrinnene med et speilreflekskamera er muligheten til å bytte ut objektiv. Spesielt bør du vurdere å bytte ut kit-objektivet, siden det medfølgende pakkeobjektivet sjelden er av beste kvalitet.

Det finnes mange ulike typer objektiv som egner seg til forskjellige fotosituasjoner. Ikke minst finnes det objektiver i alle mulige prisklasser. Her er det nesten ikke grenser for hvor mye du kan svi av hvis du vil ha det aller beste. Og det er gjerne lysstyrken som øker prisen aller mest.

En ting som er med på å gjøre det enda dyrere å investere i objektiver, er at de ulike kameraprodusentene har ulike standarder. Du kan altså ikke bruke Nikon-objektivene dine hvis du bytter over til et Canon-kamera. De nye Micro Four Thirds-kameraene fra Olympus kan imidlertid bruke alle typer objektiv med Four Thirds-systemet, altså den nye mindre varianten av speilrefleks.

Ellers finnes det andre tredjeparts fotoleverandører som produserer objektiver til de kjente kameraene. Disse er med på å presse prisene, og de meste kjente produsentene er Sigma og Tamron.

Film og digitalt

Det går ofte an å bruke de gamle objektivene fra de filmbaserte speilreflekskameraene på de digitale kameraene. Bildesensoren er likevel som regel mindre på digitalkameraene enn på de gamle 35mm-filmkameraene, noe som gjør at bildeutsnittet blir litt annereldes hvis du bruker disse linsene på et digitalkamera.

De nye objektivene som er spesiallaget for digital speilrefleks kommer med nye finesser som bildestabilisator på objektivet. Enkelte kameraer har bildestabilisator i kameraet, men hvis du ikke har det, er det ofte ikke så mye ekstra du må betale for et objektiv med bildestabilisator. Dette reduserer uskaphet på grunn av bevgelse fra deg når du tar bildet.

Det kan være litt forvirrende når man snakker om brennvidde i dag i forhold til før. Man pleier nemlig å holde seg til tallene vi kjenner fra de gamle 35mm filmbaserte kameraene. Siden bildebrikken på digitalkamera som regel er mindre, blir altså bildeutsnittet litt annerledes.

For å få samme bildeutsnitt som du kjenner fra filmkameraene, må du derfor multiplisere med et tall. Dette varierer fra de forskjellige produsentene, men ligger som regel et sted mellom 1 og 1,5 eller 2.

De vanligste objektivene

En del objektiv kommer med fast brennvidde, noe som vil si at du ikke kan zoome ut eller inn. Fordelen med disse er at de har spesiell fokus på god bildekvalitet, siden det er lettere å lage gode linser til en spesiell brennvidde enn til flere.
Et populært objektiv med med fast brennvidde er gjerne 50 mm, det vil si at det for eksempel egner seg godt til portretter. Den optiske kvaliteten pleier å stå i sentrum og objektivene er gjerne ekstra lyssterke. Dermed er de spesielt egnet til fotografering i lite lys.
Et normalobjektiv kommer med en variabel brennvidde som egner seg for fotografering på rimelig nært hold, for eksempel 35-70mm. kit-objektivene som følger med til speilrefleksene er gjerne av denne typen. Da har du muligheten til å zoome litt inn, samtidig som du kan få med en del i bildet.


Et vidvinkelobjektiv er spesielt egnet for landskap, arkitektur, interiør og gruppeportretter på grunn av dets vide perspektiv. Da får man mer av motivet med på bildet. Disse finnes både med fast brennvidde, for eksempel 24 mm, eller med zoom som 28-105 mm. Jo mer vidvinkel jo lavere er tallet. En brennvidde på 24 mm gjør for eksempel at du får veldig mye med på bildet, og egner seg godt til fotografering av rom innendørs.
Et teleobjektiv gir deg lang zoom, og er spesielt egnet for dyreliv og portretter. De har begrenset dybdeskarphet, og sørger derfor for utviskede bakgrunner. Ulempen med teleobjektiver er at jo mer zoom du vil ha, jo større og tyngre blir linsene.
Et typisk teleobjektiv, eller telelinse som mange sier, kommer med en brennvidde på 70-200 mm. Da kan du ta bilder av motiver på avstand uten å måtte gå så nært. Dette er for eksempel supert hvis du vil ha uforstyrrede bilder av naturlig dyreliv uten å skremme bort dyrene.
Et makroobjektiv er viktig utstyr hvis du liker å ta ordentlige nærbilder. Denne skal kunne reprodusere motivet i full 1:1 størrelse i sensoren, det vil si at motivet på skjermen er akkurat like stort som i virkeligheten.  Nærgrensen er dermed såpass liten at du kan komme helt tett på og få med massevis av detaljer.


Er nærgrensen på 1 cm, betyr det at du vil klare å fokusere så nært som en centimeter unna motivet.
Her kan du lese mer om makrofotografering.

Et fiskeøyeobjektiv er egentlig en ekstrem vidvinkellinse. De kommer med brennvidde på mellom 8 og 16 mm. Navnet kommer av at det er slik man tror at fisker ser, rundt 15 mm. Med en slik linse kan man få med ekstremt mye i bildet, helt opp til 180 grader, men til gjengjeld får bildene gjerne litt runde kanter. Dette blir som regel brukt for å skape en morsom effekt.
Nyttig utstyr til objektivene er filter. Lær mer om fotofiltre her.

Mer om
annonse