Til hovedinnhold

Speilrefleks for nybegynnere

Speilrefleks for nybegynnere

Det er et stort marked for de aller rimeligste speilreflekskameraene som er myntet på nybegynnere.

Dette er selvfølgelig en kjempefordel for deg som kjøper. Det er nemlig mange ulike modeller å velge blant, og den store konkurransen mellom produsentene fører til stadig bedre priser.

Trenger du speilrefleks?

En av hovedgrunnene til å velge speilrefleks er muligheten til å veksle mellom mange ulike objektiver. Det pleier også å være bedre støtte for å gjøre manuelle innstillinger på speilrefleksene.

Paradoksalt nok er det likevel svært mange som aldri bytter ut det medfølgende objektivet. På samme måte bruker mange bare de helautamatiske innstillingene når de fotograferer.

Dermed kan det noen ganger hende at brukeren ville hatt mer glede av en annen type kamera. Megazoom-kameraene med fast objektiv gir sånn sett mer allsidighet enn et speilreflekskamera der du aldri bytter objektiv.

Med og uten

Ofte selges speilrefleksene i såkalte kit, der du får med et standardobjektiv. Disse standardobjektivene er sjelden noe mer enn helt greie, og bør byttes ut hvis du ønsker bedre bilder og mer ut av kameraet ditt.

Mens de fleste er mest opptatt av hva slags kamera man kjøper, kunne man kanksje fått bedre resultat ved å heller legge pengene i et skikkelig objektiv. Ofte kan de aller rimeligste kameraene gi imponerende resultater hvis du sikrer deg et ordentlig godt objektiv. Dette kan man jo også få kjøpt brukt.

Prisene på speilrefleks har falt dramatisk de senere årene. Her har vi samlet hele ti kameraer som selges for under 5000 kroner med standardobjektiv. I oversikten under vil vi prøve å få frem forskjellene på disse kameraene, slik at det blir lettere å velge akkurat det nybegynnerkameraet som passer for deg.

Og slik har de gjort det i tester:


Sony A200
Akam.no synes ikke dette kameraet er godt nok til å forvsare prisen mot rimeligere konkurrenter. Det har likevel god batterikapasitet, rask filoverføring og innebygget bildestabilisator. På minussiden kommer pinglete blits, hvitbalanse som skal være helt på jordet, dårlig bildekvalitet med høy ISO og manglende Live View.
DpReview.com mener dette er et kamera for de som er på jakt etter mye for pengene. Samtidig er ikke kameraet så voldsomt oppgradert fra A100. Nyhetene ligger blant annet i større skjerm og høyere og mer brukerkontrollerbare ISO-verdier, mens muligheten til å forhåndsvise dybdeskarpheten er forsvunnet fra forgjengeren.

Sony A230


Cnet mener A230 er et solid billigkamera som gir mer for pengene enn A330. På plussiden er rask autofokus, plass for to typer minnekort, god brukervennlighet og innebygget trådløs blits. Et lite grep og ikke optimale bilder med autoinnstillingene trekker ned. Totalt får kameraet 7 av 10 poeng.

Ephotozine er glad for at A230 er mindre et forgjengeren A200, men det mangler fortsatt Live View. Det er pluss med minnekortstøtte for både SD og CF-kort, bildestabilisator og minimalistisk design. På minussiden kunne kameraet hatt litt flere funksjoner og dedikert OK.knapp.  Alt i alt mener testeren at kameraet gjør det ganske godt til å være en nybegynner-modell.

Canon EOS 1000D


Lyd & Bilde mener 1000D er et kjapt og letthåndterlig kamera med fleksible funksjoner og god bildekvalitet i alle situasjoner. Samtidig har det i følge testeren begrenset dynamikk og hvitbalansen inne imponerer ikke. De konkluderer med at det er hvor stor prisforskjellen blir som avgjør om dette eller 450D er det beste kjøpet. Alt i alt får det fem av seks stjerner.


Digit.no synes EOS 1000D har imponerende bildekvalitet både i RAW og JPEG og lite bildestøy ved alle ISO-verdier. Det trekker likevel ned at skjermen ikke er utvippbar eller større enn 2,5 tommer. Lysmålingen er ikke alltid optimal og blitsen dekker ikke det oppgitte blitsområdet. Testeren mener likevel det kan være lurt å kjøpe 1000D kamerahus og bruke det man sparer på et bedre objektiv.
Akam.no mener EOS 1000D er et  fremragende kamera for nybegynneren, samtidig som man fort vil kunne savne noen funksjoner hvis man utvider fotointeressen. De konkluderer med at det alt i alt er et godt kjøp både med og uten KIT-objektivet.
Les Teknofils test av EOS 1000D.
Les del to med omtaler av Canon EOS 450D, Nikon D60, Nikon D3000, Olympus E-420, Olympus E-450, Sigma SD14 og Olympus E-520.

Del to: Speilrefleks for nybegynnere

Det er et stort marked for de aller rimeligste speilreflekskameraene som er myntet på nybegynnere.

Dette er selvfølgelig en kjempefordel for deg som kjøper. Det er nemlig mange ulike modeller å velge blant, og den store konkurransen mellom produsentene fører til stadig bedre priser.

Trenger du speilrefleks?

En av hovedgrunnene til å velge speilrefleks er muligheten til å veksle mellom mange ulike objektiver. Det pleier også å være bedre støtte for å gjøre manuelle innstillinger på speilrefleksene.
Paradoksalt nok er det likevel svært mange som aldri bytter ut det medfølgende objektivet. På samme måte bruker mange bare de helautamatiske innstillingene når de fotograferer.
Dermed kan det noen ganger hende at brukeren ville hatt mer glede av en annen type kamera. Megazoom-kameraene med fast objektiv gir sånn sett mer allsidighet enn et speilreflekskamera der du aldri bytter objektiv.
Canon EOS 450D


Vårt søstermagasin Digit.no gir 450D terningkast seks, og trekker fram direkte innstillingsvalg fra LCD-skjermen og Live View med permanent bilde som vesentligere momenter som taler til fordel for EOS 450D - og selvfølgelig en lavere pris. Om man sammenligner EOS 450D med andre merker i samme prisklasse, blir bildet litt mer nyansert. LCD-skjermen på EOS 450D er for eksempel ikke utvippbar og dreibar og man kan ikke navigere seg fram til en innstilling fra LCD-skjermen. I den store sammenhengen blir dette for bagateller å regne.
Digit mener om man utelukkende skal se på bildekvaliteten, har EOS 450D et potensiale som er langt høyere enn hva det medfølgende standardobjektivet klarer å levere. Kameraet fortjener rett og slett et bedre objektiv. I

Akam.no synes 450D er en grei oppgradering av 400D, samtidig som det ikke byr på noen store overraskelser. Det har god detaljgjengivelse, moderat med bildestøy og et bedre og kraftigere batteri. Likevel synes testeren at grepet kunne vært bedre, Live View er litt tregt og fargegjengivelsen midt på treet.
Dinside.no anbefaler EOS 450D og gir det faktisk terningkast seks for svært god bildekvalitet, brukervennlighet og hurtig seriefoto og autofokus. Samtidig er det et pluss at Kit-objektivet har fått bildestabilisator. På minussiden kommer kommer en litt høy pris og det at grepet kanskje ikke passer for alle.
Lyd & Bilde kårer EOS 450D til besti test i en sammenligning med andre kameraer i samme prisklasse. Det er riktignok det dyreste av dem, men bildekvaliteten imponerer. Det er høy eksponeringspresisjon og lite bildestøy. Bra Live View trekker også opp, selv om testeren synes prisen er i høyeste laget.

Nikon D60


Dinside.no synes ikke det er noen stor oppgradering fra D40x. Det er små funksjoner som D-lightning som skal unngå for store kontraster i bildene, og mulighet for å lagre bilder etter hverandre til animasjoner. Man savner Live View, men automatikken jobber som regel utmerket og fokusen er rask. Testeren er fristet til å kalle det et damekamera med sin nette fasong, enkle betjening og gode bildekvalitet.
Lyd & Bilde mener D60 er nesten det perfekte nybegynnerkamera. Manglene er få og Nikon skuffer ikke på bildekvaliteten. Brukervennligheten er også god, spesielt er autofokussystemet svært enkelt. Selv om kameraet ligger godt i hånden kan håndgrepet være for llite for noen. Autofokusen er ikke den raskeste, men den innebygde fokuslampen gjør det overlegent på å fokusere i lite lys.
Akam mener D60 er et brukervennlig og ergonomisk kamera. Fargegjengivelsen i bildene er svært god, og det medfølgende kitobjektivet er ganske bra og endelig stabilisert. På minussiden er manglende Live View, ubrukelig bildekvalitet på 3200 ISO og det at autofokus ikke virker på en del objektiver.

Nikon D3000


Dpreview har utført en lyntest av det nylig annonserte Nikon D3000, som overtar etter D40 som Nikons rimeligste speilrefleks. Nytt er at du får en guidefunksjon som skal gjøre det lettere for nybegynnere å bruke kameraet. De mener D3000 ligner mer på D60 enn på D5000. Testeren mener Nikon som vanlig har sørget for at kameraet ligger godt i hånden.
Photo.net har også utført en rask test av D3000. De konkluderer med at det er et utmerket kamera til en god pris for reisende og familiepersoner. Selv om dette er deres rimeligste kamera nå, har Nikon hentet bildebrikke og autofokussystem fra D200, som var en vesentlig dyrere modell da den kom for noen år siden.

Sigma SD14

Cnet gir SD14 2,5 av fem stjerner og utmerkelsen OK. De mener man enkelt kan få mer valuta for pengene med andre kameraer. Positivt er det at det følger med avtagbart filter som gjør at man kan bruke kameraet til infrarød fotografering, dette beskytter også sensoren mot støv. Ellers er kameraet for tregt og bildene får mye støy ved høy ISO. Designet og ergonomien er heller ikke spesielt elegant.
Photographyreview.com synes bildekvaliteten er super og at den 2,5 store skjermen er god. Søkeren er også bra, og det er enkelt å fjerne støvfilteret. På den andre siden er det ingen sceneprogrammer eller ferdige innstillinger. Menyene kan også være litt krunglete, du kan for eksempel ikke gå bakover i menyene.

Olympus E-420


Lyd & Bilde testet verdens minste speilrefleks i fjor og gir E-420 fem av seks stjerner. De synes det er et kompakt, lett og brukervennlig kamera til en gunstig pris. Bildekvaliteten er svært god og Live View trekker opp. Det er derimot mye bildestøy ved høy ISO og søkeren er litt liten. Alt i alt slår de fast at verdens minste speilrefleks ikke er noen lettvekter på testbenken.
LetsGoDigital gir E-420 fem stjerner og utmerkelsen Excellent. Selv om Micro FourThirds-systemet gir uvanlig små kameraer, betyr ikke lite dårlig. Testing av bildekvaliteten viser nemlig at E-420 er nær opp mot bildene tatt med den større og dyrere E-3. Det leverer utmerkede resultater, selv om man selvfølgelig kan savne ting som en bildestabilisator.

Olympus E-450Ephotozine slår fast at Olympus fortsetter å komme med kameraer som konkurrerer godt mot Canon og Nikon. Menyene er enkle å bruke, men det kan være litt mange knapper å forholde seg til for nybegynnere. Bildekvaliteten er god med skikkelig fargegjengivelse og utmerket støyreduksjon. Det blir karakterern 8 av 10 totalt.
Photographyblog anbefaler E-450 og mener det gir svært god valuta for pengene. Det er likevel litt mangel på funksjoner, bildetsabilisator og video-opptak er for eksempel savnet. Forskjellene er ikke så store fra den rimeligere E-420, det er for eksempel snakk om noen ART-filtre og en annerledes skjerm.

Olympus E-520


Digit.no gir E-520 terningkast seks, og mener at på tross av at Olympus E-520 er mindre, lettere og mer brukervennlig enn sine rivaler, er det klassens suverent mest allsidige. Kameraet har alle de funksjonene og finessene et moderne kamera bør ha, men har i tillegg funksjoner som gjør det nesten like fleksibelt og velustyrt som et profesjonelt kamera. Det arbeider raskt og effektivt, det leverer generelt meget høy bildekvalitet og har en meget gunstig pris.
Digit poengeter at svakheten ved E-520 er søkeren, som er vesentlig mindre enn hos konkurrentene. Bare tre fokuspunkter er langt færre enn hos konkurrentene, men har liten praktisk betydning. Ved Live View har E-520 hele 11 valgbare målepunkter. Bildekvaliteten er gjennomgående meget bra, men mindre bildebrikke enn hos konkurrentene medfører en tanke mer bildestøy.
Lyd & Bilde mener Olympus med dette kameraet stadig sørger for å ha noen av de beste speilrefleksene i amatørklassen. Utstyrsnivået er i toppklassen og bildekvaliteten på høyde med de beste i klassen. Et lite minus er utbrent høylys og bildestøy ved høy ISO. E-520 får fem av seks stjerner.
Dinside gir E-520 terningkast fem og bruker beskrivelsen kompakt og lett med få svakheter. Det er praktisk i bruk, kommer med bildestabilisator og et godt Kit-objektiv. Søkeren er derimot i minste laget, og det er lite bildestøy ved høy ISO. Spesielt får kameraet 9 av 10 når det gjelder valuta for pengene.

Mer om
annonse