Nyhet

Her er foto-vinnerne

Organisasjonen EISA (European Imaging & Sound Association) kårer hvert år de beste fotoproduktene, og nå har årets dom falt. Prisene ble ikke overraskende jevnt fordelt mellom de ulike kameraprodusentene.

EISA startet som et samarbeid mellom fem internasjonale fotoblader i 1982, hvor de kåret "Årets kamera i Europa". Dette ble en suksess, og siden har en rekke europeiske tidsskrift innen lyd og bilde blitt med i ekspertpanelet som i fellesskap kommer fram til de beste fotoproduktene. Fra Norge er bladet Fotografi med.

Les mer om årets EISA-Award på Digit.no.

Olympus

Den aller gjeveste prisen var det Olympus som stakk av med. "Årets kamera i Europa 2009-2010" ble nemlig Olympus Pen E-P1. Det er et Micro Four Thirds kompakt systemkamera som skal kombinere det beste fra både kompakt- og speilrefleksverdenen. Kameraet selges med priser fra 7000 kroner med 14-42 mm objektiv. 

Les test av Olympus Pen E-P1.


Olympus vant også en ny pris kalt "Adventure Compact Camera" for Olympus Tough 8000. Dette er ifølge vår test det nærmeste du kommer proffe undervannsbilder til en rimelig penge.
Les testen av Olympus Tough 8000 her.

På høyt nivå

I år som i fjor gikk prisen for beste proffkamera til Nikon. Mens det i fjor var Nikon D3 som ble hedret, fikk etterfølgeren D3X årets pris. Det svindyre speilerflekskameraet stakk også av med terningkast 6 i vår test.


Canon EOS 5D fikk prisen for beste avanserte kamera, i tillegg til at Canon EOS 500D bøle kåret til beste speilrefleks. Dette kan det nok være noen som er litt uenige i.
Les også:
Speilrefleks for nybegynnere
En annen ny pris kalt "årets multimedia-kamera" gikk til Panasonic Lumix DMC-GH1, som også er et Micro Four Thirds-kamera. Her får du blant annet videoopptak i full-HD og en tre tommer stor utvippbar og dreibar skjerm. 

Kompakt

Det ble også delt ut diverse andre priser til kompaktkamera, og Sony Cybershot DSC-WX1 fikk her hovedprisen "årets kompaktkamera". Her får du blant annet 24mm vidvinkel og et kompakt ytre til en pris på rundt 3500 kroner.
Casio Exilim EX-H10 fikk prisen for beste reisekompakt. Dette er også verdens tynneste megazoom-kamera. Her får du blant annet10x optisk zoom og en tre tommer stor skjerm.


Samsung WB1000 stakk av med pris for beste avanserte kompaktkamera.

Objektiver
"Årets objektiv" ble Sigma 24-70 mm f/2.8 IF EX DG HSM, men Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC LD utmerket seg som reiseobjektiv med sin altomfattende brennvidde.
Beste zoomlinse ble Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM


Les også:
Slik velger du objektiv
For amatørfotografen: Objektivene du trenger
Test av objektiver

Diverse fotoutstyr

I tillegg ble det delt ut pris i til nyinnovasjonen Novoflex Quadropod. Her er det som navnet tilsier lagt til et ekstra ben til det veletablerte kog trebente lkamerastativet tripod. Dette skal føre til enda bedre stabilitet.

Les vår guide til innkjøp av kamerastativ.
CeWe fotobok, som blant andre Japan Photo bruker, ble kåret til den beste innen fotobøker. Dette begrunner juryen med deres høye kvalitet, brukervennlighet og bredt utvalg av både størrelser og ulike design.Tid for fotobøker.
Canon fikk også prisen for beste fotoprinter, med Canon Pixma Pro 9000 mark II. Denne skal imponere både på detaljer og fargegjengivelse.
Den aller siste fotoprisen gikk til Fujifilm for beste bildeinnovasjon. Deres nye bildesensor Fujifilm Super CCD EXR som skal revolusjonere bildekvaliteten ved fotrografering under ikkeoptimale lysforhold.

Bildebrikken til Fujifilm har allerede også fått hedersprisen under årets andre store fotoutdeling, DIMA Award.

Les også
Objektivene du trenger
annonse