Til hovedinnhold

Skaff deg kamerastativ

Har du som mange andre nordmenn foto som hobby, har du sikkert skaffet deg et digitalt speilreflekskamera. Du kjøpte kanskje en pakke med et rimelig standardobjektiv, men etter hvert er det på tide å bytte ut kit-objektivet med noe bedre hvis du er seriøs med fotograferingen din.
Objektivene er noe av det viktigste utstyret i fotoveska, men noe annet du snart bør skaffe deg er et kamerastativ. Selv om dagens kameraer og objektiver kommer med stadig nye og forbedrede bildestabilisatorer, fjerner ikke disse problemet med uskarpe bilder helt. De kan minske uskarphet på grunn av bevegelse, men stabilsatorene kan også være med på å redusere bildekvaliteten.
En av de viktigste nøklene til skarpe og glitrende bilder er et skikkelig kamerastativ. Siden uskarpe bilder som oftes skyldes ustødige hender, kan et stativ sørge for et stabilt underlag som reduserer bevegelsen helt.
Lysforholdene er ofte slik at det er vanskelig å holde kameraet nok i ro til at bildene blir skarpe. Står kameraet helt støtt, kan du derimot bruke de blenderåpningene og lukketidene du ønsker. Det gir deg en helt annen frihet i fotograferingen.
Les også:
Speilrefleks for nybegynnere
Slik velger du objektiv

Prisnivå

Det er altså en god idé å skaffe seg et kamerastativ. Likevel er det ikke så enkelt at du bare kan ta det første og beste. Tro det eller ei, det er mye man bør tenke på selv ved kjøp av stativ.

Det er faktisk mange som investerer mye penger i stativene sine. For å si det enkelt, er det sikkert mange seriøse fotografer som bruker mer penger på stativene sine enn det vi andre bruker på kamera. En av favorittprodusentene blant proffene er Sachtler. Her må du gjerne ut med over 5 000 kroner for et stativ. Da får du gjerne karbonfiber i stedet for aluminium.

Likevel er det ikke alle som har behov for kremen av kremen. Det finnes mange gode stativer også i prisklasser egnet for nybegynnere. Selv om de aller rimeligste modellene begynner på noen hundrelapper, lønner det seg nok å legge på litt for å sikre seg en viss kvalitet.

Mange anbefaler Manfrotto for nybegynnere, for eksempel kan modellen Manfrotto 190 eller 055 være greie stativ å starte med. Disse koster henholdsvis rundt 1 400 og rundt 1 000 kroner.

Ulike typer

Det mest kjente kamerastivet har tre ben og går derfor under navnet tripod på engelsk. De er sammenleggbare og består av tre ben, en justerbar hals og et hode der du skal feste kameraet.

Mens de tre beina kan justeres i diverse posisjoner for å tilpasse seg ujevne underlag, er det ikke anbefalt å forlenge halsen noe særlig, selv om dette er mulig. Det vil nemlig sette kameraet i ubalanse og redusere litt av stabiliteten.

Du skal altså se etter at stativ med lange ben. Det beste er om bena kan justeres slik at du får hodet på stativet i øyenhøyde uten å måtte forlenge halsen. Lengden på bena vil gjerne innvirke på prisen, så det kan bli dyrere å kjøpe stativ for høye personer.

Monopod

En monopod har som navnet tilsier bare ett ben, og er dermed ikke like stødig. De enbeinte stativene har likevel sine fordeler, du blir for eksempel mer mobil. Derfor brukes monopod mer i fotosituasjoner der motivet er i bevegelse, som sportsarrangementer. Da kan fotografen lettere bevege seg rundt og likevel ha støtte.

En annen fordel med monopoden er at den gjerne er litt lettere og enklere å bære med seg enn tilsvarende trebente modeller.

Det finnes også annet støtteutstyr for kamera, for eksempel festemekanismer til bil.

Feste

Uansett om du går for en enbeint eller trebeint variant, bør du også tenke over hvordan kamerat skal festes til stativet. Mens noen kommer med hoder som sitter fast i stativet, kan man på andre bytte mellom ulike hoder.

Noen varianter kommer også med en liten plate som enkelt kan løsnes fra stativet med en knapp. Da skrur du kameraet fast i platen, og lar bare platen sitte fast i kameraet hvid du plutselig vil løsne det fort. Dette er mye enklere enn å skulle skru kameraet fast til selve hodet på stativet hele tiden.

Skrusystemet for festing av kamera på stativ er en felles standard, så du trenger ikke bekymre deg for at ditt kamera ikke vil passe. Det du imidlertid må tenke på er hvor tungt kameraet er med objektiv og eventuelt annet utstyr. De ulike hodene som du fester kameraet på har en maksvekt for hva de tåler.

Hoder

Det finnes to ulike typer hoder til stativene, kulehode og panhode.

Et kulehode er rett og slett en ball som festes til kameraet og som lar deg vri kameraet i alle ulike vinkler. Dette er dermed det beste valget hvis du ønsker å ta actionbilder av bevegelige motiver.

Et panhode har derimot spaker som styrer kameraet sidelengs eller i ulike vinkler. Dette egner seg godt til for eksempel landskap- og arkitekturbilder, der du har tid til å lire pa kameraets posisjon til du finner akkurat den du ønsker.

Konklusjon

Selv om det kan friste for å gå for en billigmodell, er det verdt å huske på at du får det du betaler for også med stativer. Det kan virke som mye penger å bruke bare på et stativ, men tenk på at et godt stativ gjerne holder livet ut og kan brukes på ulike kamera. Enkelte modeller passer også til videokameraer.

Se opp for billigmodeller som er unødvendig tunge og som dermed ikke vil bli brukt så mye, nettopp fordi du ikke orker å drasse det med deg.

Andre typiske problemer med budsjettstativ er bein som er krunglete å justere, noe som gjerne fører til at de bare fungerer på slette underlag. Stativene kan også være laget av for lette materialer, noe som kan føre til at de blir vinglete. De kan fort velte bare av et lite vindkast.

Et godt stativ har klart å finne balansen mellom vekt og soliditet, samtidig som justeringer og festemekanismer er praktiske og ordentlige.

Selv om stativene ofte er rimeligere i nettbutikkene, kan det lønne seg å gå til en fysisk butikk for å få prøvd ut stativet på forhånd. Da kan du lettere se om det virker stødig, lett å justere og greit å legge sammen. Du kan også bære litt på det for å se om du tror det blir for tungt å drasse på. Det viktigste med et stativ er tross alt at det er såpass greit å forholde seg til at det blir brukt.

Mer om
annonse