Til hovedinnhold

Fotoutstyret du må ha

Selv om mye av det viktigste for bedre bilder ligger i fotografens kunnskap og ferdigheter, kan også riktig utstyr heve bildene dine betraktelig. Mye av det grunnleggende utstyret er også viktig for å gjøre fotografering mer praktisk.
Ekstrautstyr koster selvfølgelig penger, men mye av det kan være vel verdt investeringen på sikt. Her har vi laget en liste over det viktigste utstyret, slik at du kan plukke ut det du trenger til ditt behov.
Les også:
Speilrefleks for nybegynnere
10 essensielle fototips

1. Ekstra batteri

Hvem har vel ikke opplevd at batteriet er tomt akkurat når stjernemotivene dukker opp? Det hele kan enkelt unngås med å investere i noen ekstra batterier. Kameraenes oppladbare spesialbatterier koster ofte en del, men et ekstra batteri er likevel vel verdt investeringen.

Vær oppmerksom på at de laveste prisene i nettbutikkene som regel er på uoriginale batterier. Når det er sagt, gir ofte de som selger uoriginale batterier garanti på at batteriet ikke kan skade kameraet. De originale batteriene er ofte mer enn tre ganger så dyre.

Til speilreflekskameraene er det også mulig å få kjøpt batterigrep for ekstra ytelse. Disse festes under kameraene, og har som regel plass til flere oppladbare batterier, samt vanlige AA-batterier.

Kameraet blir riktignok litt større og tyngre, men til gjengjeld er du nesten garantert å holde batterimåleren på grønt.

I dag kommer også mange kompaktkameraer med vanlige AA-batterier, så da er det bare å huske å ha med seg rikelig med reservebatterier når man går ut.

2. Lagring

Mens minnekort før i tiden var såpass kostbare at man gjerne bare hadde ett eller to, er det i dag ingen grunn til å spare på lagringsplassen. Minnekortene har i likhet med annen digital lagring vært utsatt for et voldsomt prisras den siste tiden.

I dag får man for eksempel et SD-minnekort med 2 GB lagringsplass til under 100 kroner mange steder. Dermed er det bare å fylle opp fotoveska før tur, slik man før hamstret ekstra filmruller.

Når vi snakker om minnekort, kan det også være en idé å skaffe seg en minnekortleser. Disse har støtte for de fleste vanlige typer minnekort, og kobles bare til PCen via USB-porten. Da slipper man å tenke på ledninger og drivere for å få overført bildene til en hvilken som helst PC.

Overføring av bilder går dessuten ofte raskere enn vanlig overføring via kamera og USB-kabel. En grei minnekortleser får du for et par hundre kroner.

3. Kameraveske

Selv om de fleste kameraer selges uten veske eller etui i dag, betyr ikke det at du ikke trenger det. Kameraene er gjerne mer utsatt for riper, støv og støt enn man tenker over, og en riktig veske er med på å gi nødvendig beskyttelse.

En god kameraveske har også rikelig med lommer til batterier, minnebrikker og annet utstyr. Det finnes mange flotte vesker fra produsentene, men ulempen er at mange av dem signaliserer veldig tydelig at det er kamerautstyr man bærer på. Dette kan lett gjøre en til lokkemat for lommetyver. I tillegg er de ofte veldig stivt priset.


Det er derfor mange som heller velger en mer nøytral veske. En såkalt beauty-bag kan for eksempel være god kamuflasje.
For de som har mye tungt utstyr å drasse på, finnes det også fotoryggsekker som er spesielt tilrettelagt med mange rom og solid beskyttelse.

4. Stativ
Etter hvert som kameraene blir mindre og mer lommevennlige, er det sjelden et godt argument med mye ekstra å drasse på. Nå er det jo også kommet ny teknologi som bildestabilisator, som gjør at man ikke er så avhengig av en stødig hånd lenger.
Likevel er det ikke til å komme bort ifra at enkelte fotosituasjoner krever et stativ for å kunne gi optimale bilder uten uskarphet. Det stødige underlaget sørger for at du kan bruke mindre blenderåpning og lengre lukkertid. Du kan også bruke lave ISO-verdier i lite lys for å unngå bildestøy.

Les mer om kamerastativ her.
Selv om et stativ alltid er kjedelig å drasse på, hjelper det litt at de er blitt svært lette og kompakte. Det finnes også småstativer og originale varianter som den såkalte gorillapoden.


Denne kan tøyes og bøyes slik at kameraet kan festes på de merkeligste steder for morsomme vinkler. Gorillapod finnes for både kompaktkamera og speilrefleks, med laveste priser på rundt 200 kroner. Den største modellen tåler kameraer på rundt 3 kilo, og er altså egnet for speilreflekser med store linser. Her begynner prisene på rundt 500 kroner.

5. Objektiver
Veldig mange kjøper seg speilreflekskamera i dag, men mange ser ut til å glemme at det at man kan bytte objektiver er en av fordelene med slike kameraer.
Det medfølgende standardobjektivet er stort sett ikke det beste, så man bør vurdere å oppgradere til et av bedre kvalitet. I dag følger det ofte med et normalobjektiv med en rekkevidde på rundt 35-70mm.


Det viktigste er uansett at man skaffer seg et objektiv som passer til den type bilder man ønsker å ta mest av.
Slik velger du objektiv
Amatør: Objektivene du trenger
Hobby: Objektivene du trenger
Proff: Objektivene du trenger

6. Filter

Det finnes mange ulike typer filtre til speilreflekskameraer. Mange forbinder bruk av filter med sprø bilder som kan se helt manipulerte ut, men de fleste filtrene gir ikke så ekstreme resultater. De mest vanlige blir benyttet for å forsterke enkelte effekter, blant annet lysfenomener.


Mange av effektene fra filtre kan også oppnås med digital bildebehandling i dag. Derfor var bruk av ulike filtre større med filmbaserte kameraer. Enkelte filtre er likevel mye brukt også i dag.

Her kan du lese om de vanligste filtrene.

7. Ekstern blits

Så å si alle kameraer kommer i dag med innebygd blits. Denne fungerer som regel greit hvis motivet er innenfor et par meters rekkevidde. Ønsker du litt mer effekt, kan det være en idé å skaffe seg en ekstern blits. Denne kan festes på kameraer som har en blitssko på toppen.

Ikke bare kan de eksterne blitsene by på sterkere blitslys med lengre rekkevidde, man kan også styre blitslyset selv ved å vri på blitsen. Da kan man for eksempel benytte seg av indirekte lys fra tak og vegger.

8. Fjernutløser

Når du bruker stativ og er avhengig at kameraet står helt stødig, kan det være ødeleggende nok å trykke på utløseren for å ta bilde. Da er fjernutløser tingen som sørger for at kameraet blir stående helt i ro mens bildet blir tatt.

Det finnes her mange ulike varianter til priser fra noen hundrelapper til mange tusen kroner for de mer avanserte utløserne. De rimeligste bruker ledning til kameraet, men det finnes nå også mange trådløse varianter som består av mottaker og sender, altså en boks du fester til kameraet og en fjernkontroll.


Rekkevidden varierer fra noen meter til flere hundre meter, og andre ting som skiller de billige fra de dyre utløserne er hvilke måter man kan ta bilder på. Noen har for eksempel støtte for serieopptak og forsinket utløsning, mens andre bare støtter vanlig enkeltbilde.

9. Renseutstyr
Er du glad i fotoutstyret ditt, må du passe på å vedlikeholde det jevnlig. Støv og skitt legger seg fort i kriker og kroker og du skal ikke bruke hva som helst til å tørke det bort med. Det finnes egne egnede kluter, fuktige renseduker, blåsebelg og objektivpensel for å fjerne støv skånsomt.
I tillegg bør du ta kameraet ditt på skikkelig rens hos et profesjonelt servicested inni mellom. Da får du ikke bare fjernet utvendig støv, men renset selve bildesensoren, speilet og ellers inni kamerahuset. Dette kan for eksempel fjerne irriterende sorte flekker som du ikke blir kvitt på bildene dine, som rett og slett er støv på bildesensoren.

10. Bruksanvisning

Er fotointeressen stor, har man gjerne et par fotoblader man følger jevnlig med på. Vel så nyttig og lærerikt kan det likevel være å finne fram bruksanvsiningen til kameraet ditt.. De fleste er gjerne ikke så ivrige lesere av bruksanvisninger, men her er det ofte mye nyttig informasjon å hente.

De fleste benytter seg av få av de mange mulighetene som er i kameraet, så her er det stort rom for å lære. Noen timer med lesing, så har du kanskje funnet fram til mange funksjoner du ikke engang visste at du hadde.

Mer om
annonse