Til hovedinnhold

Objektivene du trenger

De fleste nybegynnere eller amatørfotografer ønsker ikke å legge så mye penger i ekstrautstyr til speilreflekskameraet. Dette erfarer i hvert fall Ole Jacob Kvien i FotoKnudsen PRO. Når han kommer med anbefalinger til nybegynnere, trekker han derfor fram objektiv som ikke er veldig dyre.
Mange kjøper objektiv sammen med kameraet i såkalte kit, og mange bytter aldri ut dette. Derfor kan det være lurt å tenke over hvilken kit-pakke du går for, det finnes som regel mer enn ett alternativ til objektiv i kit-pakkene. 
Les også:
Slik velger du objektiv.
Skaff deg kamerastativ
Om man enten kjøper bare kamerahus og velger objektiv ved siden av, eller man ønsker å bytte ut det medfølgende objektivet, foreslår FotoKnudsen disse som noen gode normalzoomer i originaloptikk:

Normalzoom

Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f./3,5-5,6G ED VR

Denne kompakte og prisgunstige normalzoomen kommer med Nikons bildestabilisator og stille motor. Prisen ligger på rundt 2000 kroner.

Olympus Zuiko Digital 14-54mm f./2,8-3,5

Her får du både vidvinkel og zoom, og brennvidden tilsvarer 28-108mm i 35mm standard. Lysstyrken er ganske god og prisene begynner på rundt 4000 kroner.

Canon EF-S 17-55mm f./2,8 IS USM

Dette lyssterke objektivet har tre trinns bildestabilisator og blenderåpning på f./2.8 gjennom hele zoomspekteret. Prisen blir imidlertid en del høyere der den begynner på rundt 9700 kroner.

Tele

Som et objektiv nummer to vil de aller fleste velge en tele, for fotografering på lengre avstander. Her foreslår FotoKnudsen disse objektivene:

Nikon AF-S 55-200mm f./4-5,6 VR DX G ED

For to år siden fikk denne telen den prestisjetunge fotoutnevnelsen TIPA Award. Her får du bildestabilisator og stille motor, og prisene begynne rpå rundt 1900 kroner.

Canon EF-S 55-200mm f./4,5-5,6 II USM

Med brennvidder som tilsvarer 88-320 mm skal dette objektivet gi skarpe digitalbilder uten fordreining. Prisen ligger på rundt 2500 kroner.Canon EF-S 55-250mm f./4-5,6 IS
Også her ligger prisen på rundt 2500 kroner, og du får litt lengre tele enn på modellen over. Her får du også fire trinns bildestabilisator.

Tamron AF 70-300mm f./4-5,6 Di

Her ser man at tredjepartsleverandørene som Tamron er prispresser. Du får tele på hele 300 mm tele og likevel en ganske lett vekt til en pris på 1300 kroner.

Alt i ett

Skal du bare ha ett eneste objektiv som du bruker hele tiden, er det jo greit at du kan bruke det i flest mulig situasjoner. Mens de fleste kjøper standad zoomlinsene med rundt 3 ganger zoom, og kanskje et telelinse i tillegg, kan det jo være et alternativ med et objektiv som dekker helt fra vidvinkel til supertele. Det kan imidlertid være verdt å tenke over at det gjerne kan gå litt utover bildekvaliteten når man skal spenne over så store brennvidder.
Her er noen slike objektiver:

Tamron AF 18-270mm f./3,5-6,3 Di II VC
Denne normal- og zoomlinsen finnes med både Nikon og Canon fattning og har en svært god bildestabilisator. Prisene begynner på rundt 4300 kroner i nettbutikkene.
Les test av Tamron AF 18-270mm

Om man heller ønsker orginaloptikk kan disse være gode alternativer:

Nikon AF-S 18-200mm f./3,5-5,6G VRII

Her får du et lett og kompakt objektiv med Nikons nyeste bildestabilisator. Prisene begynner på rundt 6000 kroner.

Canon EF-S 18-200mm f./3,5-5,6 IS

Dette sies å være et egnet reiseobjektiv med fire trinns bildestabilisator, vidvinkel og lang tele. Priser fra rundt 5400 kroner.

Ønsker man å bruke mer penger i optikken, er det mye å velge blant. Dette er nok imidlertid noe mer avanserte hobbyfotografer og proffe gjør.

- Det første man vil tjene på dyrere optikk er lysstyrken (f./-tallet bør være lavest mulig) Men, konstruksjon og ikke minst glasskvaliteten er også med på å fordyre/forbedre objektivene, forklarer Ole Jacob Kvien i Fotoknudsen Pro.

Neste uke vil vi ta for oss objektiver til de litt mer avanserte hobbyfotografene, og siden til proffene.

Mer om
annonse