Til hovedinnhold

10 essensielle fototips

Selv om kameraene kommer med stadig mer og avansert automatikk, er det til syvende og sist du som fotograf som har det avgjørende ordet. Det hjelper ikke om kameraet har både bildestabilisator, smilteutløser og intelligent blits hvis du ikke legger en innsats i å ta gode bilder.
Automatikken har absolutt gjort det enklere, og mange kommer langt uten å måtte sette seg inn i så mye som begreper for blender, lukker, hvitbalanse og ISO. Likevel kan litt kjennskap om disse tingene gjøre store utslag.
Enda viktigere er at du tør å tenke kreativt, det blir sjelden de mest spenstige bildene hvis du bare knipser i vei uten å legge tanke bak. Det er jo også en grunn til at det heter å komponere et bilde, man skal på en måte regissere det, sette det sammen ut i fra forholdene og mange forskjellige faktorer.

Les også:
Slik tar du bedre nattbilder
Ta bedre 17.maibilder
Bedre påskebilder
Tips for bedre nærbilder
Disse fototipsene dreier seg altså ikke om avanserte manuelle innstillinger, selv om mange absolutt hadde fått stort utbytte av å lære deg dette med blender og lukkertid en gang for alle.
Her er derimot noen tips som rett og slett  skal lære deg å komponere bedre bilder. Mye ligger i planleggingen og tankegangen:

1. Gå nærmere motivet

Mange prøver å få med alt for mye i ett bilde, i stedet for å konsentrere seg om et utsnitt. Bildet blir ofte mer oversiktlig hvis man ikke har med for mange ulike momenter. Ofte er det bedre å konsentrere seg om én eller noen få detaljer.

En fin måte å øve seg på å gå tett på er å bruke et objektiv med fast brennvidde. Da kan du nemlig ikke bare bli stående i bakgrunnen og zoome deg inn på motivet. Du blir derimot tvunget til å bevege på deg selv.

Makrofotografering viser er et godt eksempel på at det kan dukke opp helt spesielle nyanser og detaljer hvis man går nært nok.

2. Prøv nye vinkler

Det blir fort kjedelig hvis alle bilder blir tatt fra stående høyde. Prøv å tilpasse deg motivet, skal du ta bilde av barn, bør du for eksempel gå ned på huk. Bilder tatt ovenfra og nedenfra kan også gi morsomme effekter. Tar du bilde av noen nedenfra, kan de se større ut enn de egentlig er. Fra fugleperspektiv kan man få en helt annen oversikt, bare tenk på hvordan en by ser ut fra flyvinduet.

En variasjon av ulike objektiv kan også være til hjelp. En vidvinkel sørger for eksempel for at du får mye med på bildet, mens en makrolinse lar deg komme helt tett på de minste motiver.

3. Flytt på motivet.

Det gir ikke alltid best resultat å plassere motivet midt i bildet. Prøv og tenk deg at bildet kan deles i tre fra begge sider, slik at det består av ni ruter. Hvis du plasserer motivet langs en av kantene til den midterste ruten, blir det ofte fin harmoni i bildet.

Vær heller ikke redd for å be folk stille seg opp eller flytte seg dit du vil ha dem. Har du noen gang blitt fotografert av en profesjonell fotograf, vet du at de gjerne  styrer og ordner for å få frem det beste i deg.

4. Tenk på bakgrunnen

Det hjelper ikke å bare tenke på selve motivet du vil fotografere. En rotete bakgrunn kan trekke oppmerksomheten bort fra motivet. På den andre siden kan en fin bakgrunn være med å skape stemning og harmoni. Mange kompaktkameraer har et portrettprogram som sørger for at motivet blir skarpt, mens bakgrunnen blir uklar.
Med teleobjektiv får du dessuten forsterket effekten med utvisket bakgrunn. Avstanden til bakgrunnen er også avgjørende. Jo lenger unna bakgrunnen er, jo mer uskarp blir den.
5. Bruk lyset
Lyset spiller stor rolle for hvordan bildet blir seende ut. Det er gjerne vanskeligere å ta fine bilder i skarp sol og sterkt lys enn i overskyet vær. I sola blir nemlig kontrastene så sterke. Et tips kan være å ta i bruk det flotte lyset som er ved soloppgang og solnedgang. Da får man ofte spesielt fine farger og stemningsfulle bilder.
Sollyset kan også benyttes til mange flotte effekter, spesielt kan motlys gi spennende resultater. Silhuetter mot en dramatisk himmel er for eksempel ofte imponerende.


Mens motivet kan bli litt flatt hvis lyset kommer inn rett på motivet, kan det være lurt å for eksempel la lyset komme inn fra siden. Da kan skygger og kontraster være med på å fremheve formen.
Å stille inn hvitbalansen etter lysforholdene kan også gjøre underverker. De fleste kameraer har ferdiginnstilte valg for hvitbalanse som egner seg til fotografering i ulike forhold. Skal du ta bilder i snø eller sterkt sollys er dette spesielt viktig. Har du egne motivprogrammer som for eksempel snø eller strandliv, er hvitbalansen da automatisk tilpasset slike lysforhold.
6. Bruk blitsen riktig
Blits kan være til stor hjelp i mørket, men det er greit å vite at blitsens rekkevidde som regel bare er på noen meter. Skal du ta bilder i mørket, må du altså gå ganske nærme for å få nytte av blitsen. Det gjelder imidlertid å finne en balanse. Går du for nærme, kan blitslyset bli for kraftig for motivet.


Blits kan også gi litt uheldige virkinger, bildene kan for eksempel bli seende litt kunstige ut. Derfor kan det være lurt å prøve å ta bilder uten. Er det dårlig lys, kan man prøve å ta bilder med lenger lukkertid. Da må imidlertid motivet være i ro, ellers blir det fort uskarpt. For de som tør å fikle litt med kameraet, kan man også stille ISO-verdiene høyere. Da blir bildene ofte litt mer kornete, men man trenger til gjengjeld ikke like mye lys.
7. Bli kjent med kameraet
De fleste nye kompaktkameraer har en del funksjoner som kan være til hjelp for å enkelt ta bedre bilder. Ved å ta seg tid til å lære seg litt om hvordan kameraet fungerer, er det altså mye å hente. Motivprogrammer som sport, portrett, landskap og makro (nærbilder) er spesialtilpasset de ulike situasjonene, og gir ofte bedre resultater enn å bare fotografere i Auto.
Bruker de litt tid på å teste ut de manuelle innstillingene, vil du snart oppdage at du kan ha det gøy med mange morsomme effekter.
8. Tenk nytt
Det er egentlig ikke noe som heter mangel på gode motiver, bare mangel på evnen til å se dem. Motivene finnes overalt, man må bare være litt kreativ. Hvis man prøver å se på omverdenen med nye øyne, kan man finne de morsomste motiver selv i hagen eller stua. Å gå tett innpå små detaljer gir ofte gode resultater.


Det er ikke hvordan ting egentlig ser ut med øynene dine som er viktig, men hvordan du gjenskaper motivene ved hjelp av spennende utsnitt og effekter.
9. Ta mange bilder
Tar du mange forskjellige bilder av et motiv, er sjansen større for at ett av dem skal bli bra. Prøv deg gjerne fram med og uten blits, fra forskjellige vinkler og med ulike utsnitt. Før var det mange som sparte på filmen, men med digitalkamera kan man jo bare slette de bildene man ikke vil ha i ettertid.

Det er altså bare å knipse i vei, men ikke glem å ha det gøy mens du holder på!

10. Bruk hjelpemidler

Selv om det er mer øynene som ser enn utstyret det kommer an på, kan det rette tilbehøret gi fotograferingen et løft. Vurder for eksempel å skaffe deg et kamerastativ og et objektiv som egener seg spesielt godt til den typer bilder du liker best å ta.
Slik velger du objektiv
Skaff deg kamerastativ

Mer om
annonse