Til hovedinnhold

Slik blir mobilen din en kraftig PC

Vi viser deg hvordan du fjernstyrer PC-en din fra smartmobilen.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Smartmobiler har allerede overtatt mange av oppgavene det før var naturlig å bruke en PC til. Med større skjermer, mer minne og kraftigere prosessorer, er mange smartmobiler i dag like kraftige eller kraftigere, enn de fleste hjemme-PC-er var bare for få år siden.

Likevel er det situasjoner der smartmobilene kommer til kort, enten fordi programvaren du jobber med på PC-en ikke finnes i mobilformat, eller de krever systemressurser smartmobilen ikke kan gi. Da kan det være greit med en løsning som lar deg bruke en vanlig PC via skjermen på smartmobilen eller nettbrettet.

Fra fjernadministrasjon til mobil-PC

Å styre en mobiltelefon med Windows fra en knøttliten skjerm er ikke alltid like enkelt. Lær deg snarveiene, så sparer du deg for mye frustrasjon. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no).

Fjernadministrasjon har eksistert lenge, og ble først brukt for å la IT-administratorer logge seg på eksterne maskiner og kontrollere disse fra sin egen maskin. Slik kan du få hjelp med PC-problemer uten at noen behøver å komme hjem til deg. Oftest kommuniserer du med teknikeren på telefon, mens denne fikser PC-en din fra sin egen maskin.

I det følgende skal vi la denne delen ligge, og konsentrere oss om hvilken glede du kan ha av å være på den andre siden av fjernkontrollen. Vi tar utgangspunkt i hvordan du kan ta kontroll over en Windows-PC, men liknende løsninger finnes også for deg som bruker Mac eller Linux.

Løsningen som gir deg tilgang til PC-en via mobilen, kalles gjerne for «remote desktop», «pc remote» eller «remote pc», eller på norsk – «eksternt skrivebord».

De mest kjente løsningene er «Log Me In», «Team Viewer», «SplashTop» og Microsofts eget «Eksternt skrivebord». I tillegg finnes det et hav av med eller mindre kjente løsninger som gir tilsvarende funksjonalitet.

Pass deg for svindlere

Husk bare at ikke alle som tilbyr slike tjenester har ærlige hensikter. Det finnes programvare som sørger for at også kriminelle kan ta kontroll over PC-en din, uten at du kan se hva de holder på med. Pass derfor på at programvaren du bruker kommer fra en pålitelig kilde.

Her finner du en guide til sikkerhet på Internett » (Hardware.no)

Med en rask nettforbindelse oppleves denne Nokia Lumia 1320-mobilen omtrent som et lite nettbrett med full Windows 8.1. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no).

Brannmur til besvær

I utgangspunktet har ikke smartmobilen du bruker filla peiling på hvordan den skal få tilgang til PC-en din. Du trenger derfor en adresse som sørger for at mobilen finner PC-en, og at de to enhetene forstår hverandre. Det første er kanskje det vanskeligste, i alle fall når du er utenfor hjemmenettverket.

Årsaken er at PC-er flest er beskyttet mot snoking fra uvedkommende, og benytter brannmurer eller sikkerhetsprogrammer som hindrer deg i å slippe til. Om maskinen du vil styre står i en bedrift, kan bedriften ha restriksjoner som gjør at du heller ikke fritt kan endre brannmurinnstillingene.

Her styrer vi en Windows-PC med en Windows-mobil. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men også for deg som har PC-en stående hjemme, kan brannmurer og modeminnstillinger by på noen utfordringer. Windows-PC-en har sin brannmur, og det har også bredbåndsleverandørene. Med et hav av ulike modem/rutere er det vanskelig å gi en enkel oppskrift på hvordan du ruter trafikken gjennom brannmuren. Ligger problemet i nettverket på arbeidsplassen vil du trenge hjelp av en som har administratorrettigheter.

Ligger problemet lokalt på din maskin, eller i ruteren fra bredbåndsleverandøren, vil du ofte finne informasjon om løsningen på support-sidene til produsenten av utstyret du bruker, eller hos leverandørens kundeservice/kundestøtte/support.

Men de fleste apper styrer unna mange av disse problemene ved å kommunisere via et standard nettlesergrensesnitt.

Til mobiltelefoner og nettbrett

1-2-3, og så er iPad Mini retina blitt en «fullverdig» Windows 8.1-PC. Her med Remote Desktop Cloud Pro fra Tegosoft. Appen til iOS koster 88 kroner.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Alle løsningene vi har sett på kan lastes ned til de tre store mobil-OS-ene Android, iOS og Windows Phone. Mens enkelte av appene koster noen kroner, er andre helt gratis – i alle fall så lenge du bare installerer dem for privat bruk.

Har du et av Samsungs nye Tab Pro-brett, følger Remote Desktop med på kjøpet. Da trenger du bare å logge deg til din Samsung-konto på PC-ene du vil ha tilgang til, og så er du i gang.

Alle appene virker også over mobilnettet, slik at du ikke trenger å være på bredbånd for å bruke tjenestene. Men skal du bruke tjenestene med levende bilder og lyd, vil en dårlig forbindelse føre til at lyd og bilde hakker.

Ulike brukergrensesnitt

De ulike appene har også litt forskjellig brukergrensesnitt. De zoomer slik du er vant til på smartmobiler, men ellers er det litt ulik fremgangsmåte for hvordan du skifter mellom berøring og styring av musepeker, eller for hvordan du utfører klipp og lim, eller bruker forskjellige kommandoer.

De forskjellige appene behandler også PC-bildet på forskjellige måter. Noen av dem setter ned oppløsningen for at ikke ikoner og tekst skal krympe til det ugjenkjennelige på mobilskjermen. Andre tar bort bakgrunnsbilder og annen informasjon du strengt tatt ikke trenger, eller setter ned antallet farger. Her er hensikten å redusere mengden data som overføres. Appene har forskjellige innstillingsmenyer som lar deg tilpasse hvordan bildet skal behandles.

En ting du må huske på er at PC-en du skal kontrollere må være påslått.

Ingen av nettbrettettene kjører fullversjon av Adobe Photoshop. Men har du programmet på en ekstern maskin, kan du bruke det på brettet via eksternt skrivebord. Samsungs nettbrett Galaxy Note Pro 12.2 er nesten en PC i seg selv, og egner seg suverent til Remote Desktop-løsninger.(Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no).

Støtte for flere skjermer og flere maskiner

Appene har også litt forskjellig måte å løse utfordringen med flere skjermer på. Alle logger seg til det som er PC-ens hovedskjerm, og så kan du bytte mellom skjermene du vil hente bildet fra. Her mister du muligheten for å trekke elementer fra den ene skjermen til den andre, slik du kan hvis du sitter ved PC-en du skal betjene. Men mobiler og nettbrett er små nok som det er, om du ikke også skal forsøke å klemme flere skjermbilder fra PC-en inn på den bærbare dingsen.

Laster du filene opp på Dropbox eller en annen skytjeneste, kan du redigere dem på PC-en via mobilen. Vi prøvde med redigeringsprogrammet Pinnacle 17, og det fungerte overraskende bra både med Slashtop og TeamViewer. Men du må belage deg på å zoome inn en del for å treffe de små kontrollene, og ut igjen for å få oversikten. På større nettbrett marginaliseres problemet. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no).

Hvilken app du bør velge skal vi ikke si noe bastant om. Det avhenger av hva du skal bruke løsningen til, hvilken mobil du har, hvordan du foretrekker at PC-en skal betjenes, og hvordan nettforholdene er der du skal bruke mobilen.

I tillegg handler det om hvor kyndig du er i å jobbe med rutere og branmurer. Det vanskeligste oppsettet i så måte er Microsofts eget, i alle fall om du skal styre PC-en fra en enhet utenfor samme nettverk.

Styrer klar av brannmuren

Herfra velger vi hvilken maskin vi vil fjernstyre. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no).

De enkleste er de som lar deg installere et lite program på PC-en, og så lar deg registrere en brukerkonto. Denne kontoen legger du inn i kontrollappen på telefonen eller nettbrettet du skal styre PC-en med.

Mange av løsningene lar deg også legge inn kontoen på flere maskiner så du kan velge hvilken du skal kontrollere. Men dette er ikke gratis hos alle.

Prøv deg frem med gratisversjonene først, og velg heller å betale dersom du oppdager at dette gir tilgang til tjenester du har behov for. De fleste vil antakelig komme langt med gratisversjonene av Log Me In, Splashtop eller Team Viewer.

Så kan vi jo nevne at Tegosoft Remote Desktop Cloud Pro, som har en av de dyreste appene, var mye tregere og mindre manøvrerbar enn noen av gratisløsningene vi prøvde. Gratisløsningen til TeamViewer var den vi fant det mest hensiktsmessig å bruke. Denne har også en møte-funksjon, så du kan avholde nettmøter med flere inviterte deltakere.

Her er lenker til noen av de mest brukte løsningene:

Les også: Slik styrer du serveren fra sofaen (Hardware.no, Tek Ekstra)

annonse