Til hovedinnhold

Se hvordan du enkelt fjernstyrer PC-en fra mobilen

Googles Chrome-nettleser kan mer enn du tror.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Vi har tidligere skrevet om flere apper som lar deg fjernstyre PC-en fra mobiltelefonen din, slik at du på et vis får kraften fra PC-en tilgjengelig rett fra mobil- eller nettbrettskjermen. Men visste du at nettleseren Google Chrome til PC faktisk har en slik funksjon for fjernstyring innebygget?

Dette er i og for seg ingen nyhet, men det som er ganske nytt er at du nå kan fjernstyre en hvilken som helst PC med Chrome fra mobiltelefonen, via Chrome Remote Desktop app for Android. Fjernstyring fra PC til PC via Chrome har eksistert siden 2011, men den nye mobilappen åpner for mange nye muligheter også for deg som er på farten og ikke alltid har med deg PC-en.

Som med så mye annet som Google driver med, så er også Chrome Remote Desktop-appen helt gratis. Vi skal vise deg hvordan du bruker den, og hva du kan bruke det til.

Slik ser det ut når vi fjernstyrer en Mac fra en Android-mobil.

Slik fungerer det

Fjernstyringsløsninger som dette har eksistert i PC-verdenen lenge, og brukes ofte til fjernadministrasjon eller support. I Windows-verdenen brukes for eksempel ofte Microsofts Remote Desktop Protocol (RDP) til fjernstyring, ettersom dette er innebygget i alle Windows-versjoner nyere enn Windows XP. Men det finnes også andre løsninger, for eksempel bruker fjernstyringsløsninger fra for eksempel TeamViewer, LogMeIn eller Citrix sine egne, proprietære protokoller. Chrome Remote Desktop baserer seg på en proprietær protokoll fra Google, som kalles «Chromoting».

Felles for alle løsningene er at du kobler sammen to datamaskiner – eller en datamaskin og en mobiltelefon – over et nettverk. Så overføres skjermbildet, tastetrykk og musebevegelser fra den ene maskinen til den andre. For å spare båndbredde komprimeres skjermbildet før det overføres‚ det vil si at det bare er endringer i skjermbildet som blir overført. I vår test av Chrome Remote Desktop fungerte selv YouTube-videoer i fullskjermsmodus ganske bra, også via mobilnettet. Skulle det være nødvendig, kan du faktisk kjøre et tungt videoredigeringsprogram på PC-en og vise dette på en mobiltelefon – uten at vi påstår at det er spesielt effektivt.

Med Chrome Remote Desktop – eller Eksternt Skrivebord som den kalles i den norske versjonen av Chrome – sikres alle overføringer ved hjelp av Chromes innebygde SSL-funksjon. Dataene krypteres ved hjelp av AES – Advanced Encryption Standard. Når du setter opp forbindelsen går du via Googles tjenere, men så snart forbindelsen er opprettet mellom telefonen og PC-en overføres de krypterte dataene direkte mellom enhetene. En adgangskode sikrer at det kun er du som skal ha mulighet til å fjernstyre, og ifølge Google lagres ingenting av det som overføres noe sted. Verken Google eller andre kan få tilgang til data som overføres, lover Google.

Installer først Eksternt Skrivebord-appen, og gå deretter til Programmer og start opp appen.

Slik klargjør du for fjernstyring fra mobil

Det første du må gjøre er å installere nettleseren Google Chrome på PC-en eller Mac-en din, hvis du ikke allerede har gjort det. Du finner link til nedlasting på denne siden.

Chrome-nettleseren har støtte for «apper», og for å fjernstyre PC-en er det én app du trenger: Chrome Remote Desktop-appen. Du kan enten trykke linken Programmer fra verktøylinjen i Chrome, gå til Butikk, og deretter søke etter Chrome Remote Desktop – eller så kan du bare klikke denne lenken. Husk bare å gjøre det fra Chrome-nettleseren. Og hvis du ikke allerede har det, så må du registrere en Google-konto og logge deg på med den. (Har du Gmail, har du også en Google-konto)

Trykk den store knappen med pluss-symbolet for å installere appen. Trykk Legg til på spørsmålet om du vil legge til Chrome Remote Desktop.

Når appen er lastet ned, legges den til på oversikten over tilgjengelige apper – som du får frem ved å trykke knappen Programmer på verktøylinjen. Trykk på Chrome Eksternt Skrivebord (hvis du har norsk versjon av Chrome) og du får opp en dialogboks hvor du må godkjenne at appen skal få utvidede tilgangstillatelser til datamaskinen. Dette trenger du bare å gjøre første gang. Svar Godta på spørsmålet.

Skru på tilgang for datamaskinen

Etter at Chrome Eksternt Skrivebord/Remote Desktop-appen er installert, er du nesten i mål.

Aktiver mulighet for fjernstyring.

Nå må du legge PC-en til på listen over enheter som skal kunne fjernstyres. Når du er inne i Eksternt Skrivebord-appen, trykker du på Aktiver eksterne tilkoblinger. Angi så en PIN-kode på mins seks sifre, for å beskytte PC-en mot at uvedkommende skal få tilgang til den. Følg instruksjonene for å aktivere tilgang til maskinen. På Mac vil du kunne oppleve at Chrome starter nedlasting av en installasjonsfil, som du så må starte opp. Etter det kommer du til en dialogboks hvor du må taste PIN-koden din for å aktivere fjerntilgang til PC-en. I Windows kan det hende du får opp Windows Brukerkontokontroll, og da må du ha administratorrettigheter til maskinen for å få aktivert fjernstyring.

Det hele kan virke litt omstendelig – men trøst deg med at dette er en éngangsoperasjon.

Det er ikke nødvendig å ha Chrome-nettleseren oppe på PC-en for å kunne fjernstyre den.

Installer appen på telefonen

Tast inn PIN-kode for å starte fjernstyring.

Allerede nå er du klar til å fjernstyre PC-en din fra en annen PC – men skal du fjernstyre fra en mobiltelefon eller et Android-nettbrett trenger du én ting til: Chrome Remote Desktop-appen for Android. Du laster den ned fra Google Play på telefonen din, eller ved å trykke her, velge Installer og så velge telefonen din fra listen over enheter.

Start opp appen på telefonen, og du får opp en liste over alle PC-ene. Trykk den PC-en du vil fjernstyre og tast inn PIN-koden.

Hvis alt fungerer som det skal, vil du nå ha det samme skjermbildet på mobiltelefonen som på PC-en. Markøren på PC-skjermen styres med fingeren på mobilskjermen, og du kan zoome inn og ut på PC-skjermen med to fingre. Det kan være nødvendig hvis du har liten skjerm på mobilen. Øverst til høyre i mobilappen har du et tastatur du kan aktivere når du skal skrive inn tekst.

Navigasjon på PC-skjermen via mobilen kan virke litt klønete i starten, siden du må sveipe over mobilskjermen til pilen befinner seg der du vil ha den. Så kan du tappe en gang med fingeren på skjermen for å «klikke» med musen. Eller dobbelttappe for å dobbeltklikke. Selv om det virker litt tungvint, får du det raskt i fingrene.

Skulle Windows-PC-en din mot formodning henge seg opp, har du mulighet til å sende tastekombinasjonen Ctrl-Alt-Del til den ved å trykke menytasten på Android-telefonen og velge Ctrl-Alt-Del. Da kan du for eksempel starte opp oppgavebehandleren for å avslutte programmer som henger, eller starte PC-en på nytt.

Tips: Når du fjernstyrer en PC via Chrome Eksternt Skrivebord kan de som går forbi PC-en din se hva du holder på med. Hvis du vil at skjermen skal slukke når du fjernstyrer, så er det mulig – men det er litt omstendelig. Google har lagt ut en oppskrift her (se under «Enable Curtain Mode for Chrome Remote Desktop»).

Fjernstyring via Google Hangouts

Med Google Hangouts kan du fjernstyre andres PC-er, samtidig som du snakker med dem via videochatten.

Fjernstyring av PC har mange bruksområder. Det mest åpenbare er selvfølgelig å få tilgang til programmer eller dokumenter som kun ligger på PC-en din, selv om du befinner deg et helt annet sted i verden.

Chrome Eksternt Skrivebord er også nyttig hvis du vil hjelpe noen med PC-trøbbel, selv om vi da heller anbefaler at du bruker programmet TeamViewer – som vi har omtalt i denne artikkelen (Tek Ekstra).

Bruker du chattefunksjonen Google Hangouts kan du ta kontroll over andres PC via denne. Dette fungerer riktignok bare fra PC til PC – ikke fra Hangout-appen på mobil. For å bruke funksjonen starter du Hangouts i Chrome-nettleseren på PC-en din.

Trykk Hangouts og Start en video-Hangout. Trykk de tre prikkene i menyen på høyre side av skjermen og velg Legg til apper. Velg Fjernstyring. Så trykker du det nye Fjernstyrings-ikonet (livbøyen) i menyen og inviterer den du vil hjelpe, eller ha hjelp fra, til Hangouten.

Vi har testet flere fjernstyringsapper til mobil. Noen er enda bedre enn Chrome Remote Desktop: Slik blir mobilen din en kraftig PC » (Tek Ekstra)

Mer om
annonse