Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei B890

Denne gir deg bedre mobildekning og lynraskt internett

4G-modemet Huawei B890 slår to fluer i én smekk.

Espen Irwing Swang

Dette modemet slår to fluer i en smekk, og sørger for både bedre mobildekning og raskt Internett uten en kabel inn i huset. Har du Internett fra før, fungerer modemet som en backup som overtar om det faste nettet skulle falle ut.

Ikke alle er så heldige at de bor slik til at det er mulig å få raskt bredbånd til døra. Bygger du hytte i dag, vil det heller ikke være naturlig å legge inn kobbertråd for å få summetone.

Bedre mobildekning

Med utvendig antenne opplever vi at signalet blir betydelig bedre.Foto: Produsent

Huawei B890 gir deg Internett via mobilnettet, en løsning som med 4G i mange tilfeller gir like gode hastigheter som det fiber- og Coax-brukerne opplever. I tillegg kommer den med en smart ekstrafunksjon. Ruteren er nemlig også en DECT-base – altså teknologien som brukes i gode, gammeldagse trådløse fasttelefoner. Det følger med en telefon med egen ladestasjon. Har du vanligvis dårlig mobildekning inne på hytta, er dette genialt. Basestasjonen har nemlig høyere effekt enn mobilen din, og da kan du føre mobilsamtaler via DECT-mobilen, også etter at den vanlige mobilen må gi tapt.

Du kan ringe ut, motta samtaler, sende SMS og ellers gjøre det meste av det du ellers kan med en vanlig mobiltelefon. Kjøper du eget SIM-kort til ruteren vil denne få sitt eget telefonnummer, og du får «fasttelefon» på kjøpet. Det eneste du må huske på er at du trenger et SIM-kort som også støtter tale. Det gjør ikke de vanlige SIM-kortene for mobilt Internett.

Siden de fleste abonnementer inkluderer fri tale, er dette ingen dum løsning. Særlig er det nyttig om det er flere som bruker telefonen – for eksempel barn som ennå ikke har egen telefon, eller om modemet brukes på en arbeidsplass. Det gir deg også mulighet til å ha et eget telefonnummer på hytta, i båten eller på hjemmekontoret.

Les også: Test av Huawei B593 4G-modem

Rekkevidde på opptil 300 meter

Bruker du tvillingkort vil DECT-telefonen ringe samtidig som mobiltelefonen din.

Om du ikke vil bruke penger på å ha et eget SIM-kort eller et tvillingkort til ruteren, kan du bruke SIM-kortet fra mobilen din, og fremdeles være tilgjengelig for samtaler – i alle fall så lenge du er i nærheten. DECT-telefonen ser nok ut som en mobiltelefon fra dagene før smartmobilenes inntreden, men den virker bare innenfor rekkevidden av basestasjonen, maks 300 meter.

Med denne «mobilen» har du bedre forutsetninger for dekning der andre mobiler faller ut.Foto: Espen Irwing Swang

Har du behov for det, kan du knytte hele seks håndsett til basestasjonen. Ett håndsett følger med, de øvrige kan være DECT-telefoner du har fra før, eller du kan kjøpe nye.

Selve ruteren støtter altså både 3G og 4G, men ikke GSM/2G. Det betyr at det ikke vil virke i områder der du bare har EDGE-dekning. Når du snakker i DECT-telefonen vil modemet bruke 3G. Du kan surfe og snakke samtidig, men da vil også surfingen gå via 3G.

Støtter de nye 800 MHz-nettene

Foto: Espen Irwing Swang

Modemet støtter 4G over den «nye» 800 MHz-frekvensen, i tillegg til 900/1800/2100 og 2600 MHz. Maks nedlastingshastighet er 100 Mbps, mens maks opplastingshastighet er 50 Mbps. Det finnes raskere modem, men i dagens nettverk har du lite å hente på å kjøpe såkalte CAT4-modem med maks 150 Mbps nedlasting, fordi operatørene uansett ikke lar deg belaste nettene med så raske nedlastinger.

Les også: Bedre 4G-dekning fra NetCom

På ruteren er det tre LAN-porter og 1 WAN-port, om du skal bruke den i kombinasjon med WAN. Da vil SIM-kortet fungere som en backup når WAN er nede.

I tillegg har ruteren en USB-port som lar deg dele eksternt minne eller skrivere.

Den trådløse ruteren kommuniserer på 2,4 GHz, men ikke på 5 GHz. Det betyr at forbindelsen kan bli litt ustabil om det er mange andre trådløse nettverk i nærheten.

Testet med og uten ekstern antenne

Til denne testen fikk vi med oss en ekstern antenne til å sette på husveggen, eller i vårt tilfelle, på hytteveggen. Den eksterne antennen er en Poynting XPOL 8 dBi 4G panelantenne. At den har 4G i navnet betyr naturligvis at den støtter 4G-frekvensene, men den støtter også 3G og 2G, om du skulle lure på det. Men modemet fra Huawei har altså ikke støtte for 2G.

Antennen gir minimum 8 dBi forsterkning av antennesignalet, og måler 26 x 26 centimeter. Den veier bare et halvt kilo, og en festebrakett gjør monteringen enkel. Antennen er retningsbestemt, så det kan lønne seg å orientere seg om hvor signalet er sterkest, før du monterer den fast. Best er det å plassere antennen så høyt som mulig, særlig fordi de høyeste frekvensene dempes mye av vegetasjon eller husvegger.

Antennen kommer med to fem meter lange antennekabler, som skrus fast på baksiden av ruteren. Innfestingen på selve ruteren er trang, og de to kontaktene sitter nokså tett. Her er det greit å bruke en liten fastnøkkel for å få kablene på plass.

Omtrentlige dekningskart

Dekningskartet viser at det er et vanskelig område hytta ligger i, men både Netcom (lilla = 4G) og Telenor (lyseblå = 4G) hevder å ha dekning akkurat der hytta ligger.Foto: Espen Irwing Swang

Området hytta er plassert i skal ifølge dekningskartene til Netcom og Telenor ha tilgang til 4G. I begge tilfeller ligger hytta i et område der dekningskartet har noen huller, men siden hytta er plassert på en åsrygg, og det i tillegg er markert for dekning på begge kartene, forventet vi å få god fart på det mobile bredbåndet.

Vårt første forsøk gikk ut på å vandre rundt inne i hytta for å finne ut hvor dekningen var best. Det viste seg at vi på et par punkter i stua fikk symbolet H+ på mobilskjermen. 4G så vi ikke noe til, heller ikke når vi ruslet en tur rundt hytta. Så plasserte vi modemet på hemsen, og gjorde noen målinger. Modemet ble flyttet rundt, men vi kom aldri over 3 Mbps i nedlasting med Netcom. Med Telenor fikk vi hastighet opp mot 10 Mbps, som egentlig er greit nok, men ikke helt hva vi hadde forventet.

Ekstern antenne, raskere nett

Så var det tid for å prøve med den eksterne antenna.

Siden vi ville vente med å bore hull i hytteveggen til vi visste at det hadde noe for seg, trakk vi kabelen inn gjennom et vindu på hemsen. Så ble antennepanelet hevet til takhøyde og dreid rundt i håp om at 4G skulle melde seg til tjeneste. Det skjedde ikke.

Men det skjedde noe annet. Med ett var 3G-dekningen til Netcom blitt mye bedre, og vi målte nedlastingshastigheter opp mot 13 Mbps. Kunne Telenor-dekningen gjøre et prosentvis like stort hopp, så ville det nærme seg hastigheten du får fra tradisjonelt bredbånd..

Men Telenor-målingene endte på de samme hastighetene som med Netcom.

Nå er både Netcom og Telenor i ferd med å bygge ut sine 4G-nett med basestasjoner som støtter 800 MHz. Denne frekvensen øker dekningsgraden betraktelig, og forhåpentlig betyr det også at vi om ikke lenge kan få «bredbånd på hytta», slik annonsene frister med.

Les også: – Ikke la deg lure av 4G-reklamen

Men for at det skal være nyttig, må også datakvotene økes. Da vi testet var Netcoms kvote på 8GB oppbrukt i løpet av en dag. Vårt eminente PC oppdaget nemlig at den hadde nett-tilgang, og synkroniserte i nattens mulm og mørke både OneDrive, DropBox og Googe Disk. Også mobiltelefonene så sitt snitt til å sende bilder til skylagring.

Det hjelper lite å stille inn telefoner og kameraer så de bare synkroniserer over Wi-Fi, når Wi-Fi er porten til mobilnettet.

Mobilsamtaler via DECT

Foto: Espen Irwing Swang

Den medfølgende DECT-telefonen fungerte som forventet, med god lydkvalitet og et enkelt brukergrensesnitt. Det er allerede litt nostalgisk med telefontaster, og strengt tatt har ekstratelefonen begrenset nytte når vi allikevel har mobildekning på hytta. Men er du blant de som har svak mobildekning på hytta, vil den utvendige forsterkende antenna forhåpentlig bidra til at du slipper å stå med hodet ut av vinduet for å få kontakt med omverdenen.

I vår test får ruteren operere nokså uforstyrret av andre nett, og vi opplevde 2,4 GHz 802.11 b/g/n som tilstrekkelig. Med modemet på plass kan vi også følge med på hva som skjer på hytta, via IP-kameraer tilknyttet det trådløse nettet. Dette fungerer greit på 3G. Det er heller ikke noe problem å strømme TV2 Sumo eller Netflix i HD-kvalitet til TV-en, så lenge du har nok data tilgjengelig på abonnementet.

Konkurransedyktige priser

Modemet koster fra 2700 kroner i Norge, men du får også kjøpt en pakke som også inkluderer den eksterne antennen, til rundt 3200 kroner. Det er med andre ord billigere enn å grave fiber fra hageporten til husveggen, dersom det i det hele tatt skulle være et alternativ.

På Prisguide.no kan du sjekke hvor du får kjøpt Huawei B890 billigst »

Om du ikke skal bruke mye data, men bare vil ha god fart når du først er på nett, kan mobilt Internett også konkurrere med andre løsninger på pris. Men skal du bruke tjenester som krever mye dataoverføring, vil andre alternativer oftest bli billigere. For noen vil mobilt Internett være eneste alternativ, og da er dette en god løsning.

Få også med deg denne Tek Ekstra-saken:
Slik skal du få lynrask 4G i tunnelene »

Huawei B890
7
Bra
Anbefalt

Huawei B890

7
Bra
sitatLøsningen med DECT er smartere enn vi først trodde. Særlig når mobildekningen er svak.

Fordeler

  • +
    Plasseringsvennlig
  • +
    Enkelt oppsett
  • +
    God rekkevidde
  • +
    Åpner for mobilsamtaler via medfølgende håndsett
  • +
    Støtter VPN

Ting å tenke på

  • Ikke støtte for 2G/EDGE
  • Mangler støtte for 5 GHz
  • Ikke 802.11 ac
annonse