Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface 2

Nettbrettet somnekter å dø

Vi mener Microsoft lykkes godt med sitt nye Surface 2-nettbrett med Windows RT.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Det finnes nettbrett av så mange slag. De fleste av dem fremstår mest som litt mer avanserte mobiltelefoner med store skjermer. Surface 2 er unntaket. Med operativsystemet Windows 8.1 RT fremstår Surface 2 mer som en forenklet PC, enn som en diger mobiltelefon.

Har måttet tåle kritikk

RT-versjonen av Surface er antakelig det mest utskjelte operativsystemet for nettbrett. Tilhengere av iOS (iPad) og Android krangler riktig nok seg imellom om hva som er best, men begge leire synes å være enige om en ting – Windows RT er verst.

Men bildet endrer seg om du snakker med brukere som faktisk har erfaring med Windows RT. Da vil du få et mer nyansert syn på hva Windows RT er og ikke er. Og langt de fleste vi har snakket med er blitt mer positive til RT etter å ha brukt det en stund.

Så hva er det kritikken går ut på? Først og fremst at RT ser ut som standard Windows, uten helt å være det. Du kan for eksempel ikke kjøre vanlige PC-programmer på det, men må holde deg til apper fra Windows Store. Appene kjører ikke i vinduer på skrivebordet slik som du er vant til med Windows 7, men i det nye grensesnittet Modern UI som kom med Windows 8.

Surface 2 kan vise to apper samtidig. Du velger selv størrelsesforholdet mellom dem.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fungerer langt på vei som en PC

For brettet skiller seg fra andre nettbrett på et vesentlig område – du har nemlig fremdeles skrivebordet tilgjengelig, og kan ha oppe flere vinduer med Office-programmer eller Internett Explorer. Da minner Surface 2 mer om en PC enn om et nettbrett.

Alternative nettlesere som Firefox, Chrome og Opera finnes foreløpig ikke som apper til Windows RT. Men Internet Explorer 11 gjør en utmerket jobb, så savnet av alternative nettlesere er ikke påtrengende.

Denne løsningen med apper i vinduer på et skrivebord er Microsoft alene om. Samsung har riktig nok lagt inn en skjermdelingsfunksjon på Note 10.1, men denne minner mer om skjermdelingen Microsoft bruker i det mer berøringsvennlige Modern UI-grensesnittet for apper. Nytt med Windows 8.1 RT er at du skal kunne ha mer enn to apper på skjermen samtidig, forutsatt at skjermen har høy nok oppløsning.

Selv om det nå er full-HD-skjerm på Surface 2, får vi ikke plass til mer enn to programmer om gangen. Nå kan du imidlertid selv velge hvor stor andel av skjermen hver av appene skal ha.

Både fingervennlig, og ikke så fingervennlig

Office-grensesnittet (her har vi Word i høyre del av vinduet mens vi skriver på denne artikkelen) er ikke det mest fingervennlige, selv om du strengt tatt klarer deg uten mus eller tastatur.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen forskjell på Surface 2 og andre nettbrett er at Surface 2 ikke er gjennomført fingervennlig, slik andre nettbrett er. Arven fra PC er tydelig, og skal du kjøre nettleseren i et vindu på skrivebordet vil du ha stor glede av å bruke tradisjonelt PC-utstyr som tastatur og mus.

Nettleseren kan også kjøres som app, og da er den lettere å navigere med fingrene. Office-programmene kjører imidlertid bare i skrivebord-modus.

"Levende" fliser

Startskjermen har såkalte fliser, som du kan endre størrelse på og plassere i den rekkefølgen du selv foretrekker. Men du må fremdeles plassere de fargerike kvadratene og rektanglene i et rutemønster.Firkantene kan vise informasjon fra programmet de representerer, slik at firkanten for en vær-app vil ha værvarsel på seg, mens Facebook-firkanten viser de siste nyhetene fra vennene dine, og fotofirkanten viser dine siste bilder.

Med Windows RT 8.1 kan du velge flere størrelser på flisene enn før.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hvor mye informasjon som skal vises avhenger av hvor stor eller liten du gjør firkanten. Det er heller ikke alle appene som viser oppdateringer.

Fokus på sikkerhet

To ulike grensesnitt kan muligens oppfattes som forvirrende, men i praksis opplever vi det som en styrke. Du får langt på vei det beste fra to verdener. Men vil du kjøre PC-programmer på toppen må du over på den dobbelt så dyre Surface 2 Pro.

Da får du en ekte PC i nettbrettutførelse, riktig nok uten Office-pakke, og med høyere vekt.

Microsoft er også alene om å la deg sette opp flere brukerkontoer på nettbrettet. Her er det ingen ting som skiller Surface 2 fra en vanlig PC, hverken i funksjoner eller måten å endre innstillinger på. Brettet er også klart for nye sikkerhetsløsninger som gjør det enklere å implementere det i et bedriftsmiljø - selv om brettet skulle være i privat eie.

Slankekur uten særlig effekt

Designen på Surface 2 er ubetydelig endret siden første versjon, som het Surface RT. Det nye brettet er tynnere og lettere, men knapt så mye at det merkes. Tykkelsen er bare redusert med 0,5 millimeter, og det er ikke slanket bort mer enn 4,5 gram.

Ellers er det nye brettet titan-grått på baksiden. Tidligere var det sort. Foten kan nå vippes ut til to posisjoner, mens det før bare kunne vippes ut så brettet ble vinklet 22 grader bakover. Den nye posisjonen gir en mer tilbakelent skjerm, noe som gir større fleksibilitet. Blant annet er det lettere å bruke tastaturet på skjermen når brettet ikke står for bratt.

Minnekort og romslig SkyDrive-konto

Skydrive kan være standard lagringsmappe.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet støtter minnekort, og det er bra. Du kommer nemlig ikke så langt med 32 GB lagringsminne, som er det vi har i vår testmodell. Modellen med 64 GB lagringsminne koster 800 kroner ekstra, som tilsvarer 25 kroner per GB. Det følger riktig nok med romslige 200 GB skylagring i 2 år, i det som enn så lenge heter SkyDrive.

Du kan gjøre SkyDrive til standard lagringsmappe, og du kan sette opp en synkronisert undermappe for de dokumentene du vil ha lokale kopier av. Du slipper å synkronisere hele SkyDrive-kontoen din til nettbrettet, noe som ville vært en utfordring med den begrensede lagringsplassen på brettet.

Tilkobling til ekstern skjerm

Minnekortet plasseres i en brønn som sitter innenfor støttefoten. Volumkontrollene sitter på venstre side av brettet, der du også finner lydutgangen. På høyre side har brettet en USB 3.0-kontakt. Her finnes også utgangen til ekstern skjerm. Mens Pro-versjonen har Micro DisplayPort, har dette brettet en Micro HDMI-kontakt. På høyre side sitter også ladekontakten, en proprietær løsning der du fester ladekabelen med en magnet. Kontakten er uendret fra forrige generasjon av Surface-brett.

Noen mener ladekontakten sitter for løst, og at det krever litt fikling å få den på plass. Vi liker at pluggen løsner om noen snubler i ladekabelen. Ved normal bruk sitter kabelen godt nok til at den gjør jobben sin, som er å lade brettet på mellom to og fire timer.

Strålende skjerm

Skjermen er god, men blåfargen er en del for lys, og skjermen har et ørlite blåstikk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen har fått bedre oppløsning, med 1920 x 1080 punkter (full HD). Det gir 208 ppi (piksler per tomme), mot 148 ppi på Surface RT. Dette, ved siden av endringene i innmat, er det som gleder oss mest. Den nye skjermen ser svært bra ut, selv om du med godt syn og sterk vilje nok kan skimte pikslene i fine detaljer. Jevnt over presterer skjermen så godt at det ikke er noe å klage på. Skjermen er også lyssterk (350 Candela) med rene farger og gode kontraster. Innsynsvinkelen er også god.

Skaff deg et tastaturdeksel

Surface 2 er laget for å være et nettbrett du kan betjene med fingrene, så tastatur følger ikke med. Vi vil likevel anbefale å kjøpe ett av de to tastaturdekslene som er laget for Surface 2 (samme tastatur brukes også på Surface 2 Pro). Da vil du få langt større glede av Office-pakken som følger med.

Som tidligere er tastaturene festet til brettet med magnet, og de henter strømmen de trenger fra brettet. Nytt er at dekslene har fått bakgrunnsbelysning i tastene. Type Cover-varianten (fysiske taster) er litt tynnere enn før, mens Touch Coveret (berøringsfølsomme virtuelle taster) har fått flere sensorer, og er blitt langt mer presist å skrive på.

Tastene lyser i mørket.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

De nye tastaturene er også litt stivere, noe som gjør det enklere å skrive med brettet på fanget. Men brettet er tyngre enn tastaturet, og hengselen gir ingen støtte når du har brettet i fanget.

Etter å ha prøvd begge tastaturene en stund, vil vi nok anbefale Type Cover fremfor touch-løsningen. Den taktile tilbakemeldingen fra fysiske taster er det bare fysiske taster som kan gi. Tastene er nesten helt lydløse, og selv med fysiske taster er dekselet så tynt at det gjør nettbrettet ubetydelig tykkere.

Du kan også velge andre tastaturløsninger basert på USB eller BT-tilkobling. Skal du drasse på brettet, er de tynne og lette tilhørende tastaturdekslene å foretrekke. De beskytter også skjermen når brettet ikke er i bruk. Magneten som holder dekselet på plass er relativt sterk. Vi har i alle fall ikke hatt problemer med at det løsner når vi har brettet med oss i en sekk eller bag.

Tastaturene kommer i flere farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tastaturomslagene er noe dyrere enn løse tastatur til PC. Touch Cover selges for 629 kroner, mens Type Cover koster 1069 kroner.

Tastaturene finnes for øvrig i flere farger, og bakgrunnene på menyene kommer med farger som matcher tastaturfargen. Ellers kan du selvsagt bytte temaer og bakgrunner etter eget forgodtbefinnende.

Greie skjermtaster

Velger du å klare deg uten tastatur, slik de fleste iPad og Android-brukere gjør, er du henvist til skjermtastaturet fra Microsoft. Dette er greit nok å skrive på, med norske taster der du forventer å finne dem. Men du må trykke på en symboltast for å få frem nummertaster. Alternativt kan du via innstillingene gjøre tastene litt mindre, og til gjengjeld få inn symboler og tall slik du er vant til fra et ordinært PC-tastatur.

Du kan også splitte tastaturet i to deler, slik at du kan skrive med en tommel på hver side av brettet. Da dukker det opp et tall-tastatur mellom de to bokstavfeltene.

Når du bruker apper vil Surface 2 oppføre seg som de fleste nettbrett, med mulighet for å hente menyer ved å trekke inn fra kanten av skjermen eller ved å berøre hjørnene. Med Windows 8.1 RT kan du også bestemme hva som skal skje når du berører de ulike hjørnene, eller om du vil skru av hele funksjonen.

I esken

  • Surface 2 med Windows RT 8.1
  • 24 W strømforsyning
  • Hurtigstartveiledning
  • Sikekrhets- og garantidokumenter

Teknologi og funksjoner

Surface 2 starter på et blunk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Rask og effektiv

Microsoft Surface 2 har en NVIDIA Tegra 4-prosessor, og 2 GB arbeidsminne (RAM). Den har ikke plass for SIM-kort, så du er avhengig av Wi-Fi for å komme på nett. Nå kan du sette en smartmobil til å dele sitt 3G/4G-modem via Wi-Fi, så noe stort problem trenger dette ikke å være.

Surface 2 støtter 802.11a/b/g/n, men ikke ac. Den har Bluetooth 4.0, men ikke NFC.

Batteriet skal holde til opptil 10 timer arbeid, eller 7-15 dager inaktivitet. Laderen på 24 W fyller batteriet fra tomt til fullt på mellom to og fire timer. I vår testing har batterikapasiteten vist seg å være god. Vi jobbet i sju timer med det bakbelyste tastaturet på, og uten å dempe skjermbelysningen. Er du sparsom med strømmen kan du nok jobbe atskillig lenger enn dette.

Starter øyeblikkelig

Selv om denne maskinen har PC-grensesnitt, er prosessoren og operativsystemet langt raskere å starte opp en det vi er vant til med en PC. Når brettet er i hvilemodus starter det øyeblikkelig. Skrur du det helt av vil det trenge litt lenger tid, men ikke mer enn andre nettbrett.

Skal du starte apper, vil du oppdage at det noen ganger tar litt lenger tid før de åpner, enn tilsvarende apper på toppspekkede android-brett eller iPad-er. Men når appene først er oppe og går, glir ting helt greit.

Ladepluggen har magnetfeste.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi har tidligere vært henvist til å bruke et Android-nettbrett som PC i en måned. Det fungerte på et vis, men skapte også mye frustrasjon. Nå har vi jobbet på Surface 2 i noen uker, og må medgi at brukeropplevelsen er en helt annen. Ved vanlig jobbing i Office-applikasjoner og WEB-grensesnitt, glemmer vi fort at dette ikke egentlig er en PC. Brettet kommer med en komplett Office-pakke, og i siste versjon av WindowsRT 8.1 er det også kommet til støtte for Outlook. Det betyr at utfordringen med å bytte fra PC til brett knapt kan kalles en utfordring.

Kan slite med å finne drivere

På Surface 2 kan du altså ikke installere vanlige PC-programmer. Det betyr at du heller ikke kan installere drivere som trengs til en del periferutstyr, om ikke Microsoft har lagt dem til i sin base for 8.1 RT. Foreløpig har vi ikke hatt behov for å koble oss til annet enn et kamera, en mus og en trådløs skriver, og ingen av disse tilkoblingene har gitt oss problemer.

Men musa vi koblet til skal i tillegg kunne brukes som en trådløs fjernkontroll for PowerPoint-fremvisninger (Microsoft Wireless Notebook Presenter Mouse 8000). Det fungerte ikke.

Mangler GPS

En annen funksjon vi savner på dette brettet er GPS. Det er ikke sikkert du ville brukt Surface 2 til navigasjon, men det er kjipt å mangle muligheten. En presis lokaslisering av et bortkommet eller stjålet brett er heller ikke å forakte.

Office-løsningen inneholder Word, Excell, PowerPoint og OneNote, i tillegg til Outlook. Vi har ikke merket noen forskjell på denne programvaren og den som finnes til PC, men RT-versjonen har noe færre maler i PowerPoint, og mangler enkelte makroer i Excell. De aller fleste vil antakelig aldri oppdage at det er noe som er tatt bort.

Nyttige apper

Du finner mange apper i Windows Store, men ikke like mange som hos konkurrentene. Enkelte kjente titler som Photoshop, Sonos, Spotify og Pinnacle Studio glimrer med sitt fravær.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Selv om du ikke har tilgang til PC-programmer, finnes det oftest apper som kan løse de oppgavene du før brukte PC-programmer til. Men sammenliknet med andre nettbrett er utvalget magert. Mens du kan velge mellom 1 million apper til Android og 900 000 til iPad, er det bare rundt 150 000 apper i Microsoft Store. Det er likevel litt over tre ganger så mange som for ett år siden.

Nå spiller ikke antallet apper så stor rolle, om du bare finner de appene du trenger. Søker du på for eksempel Stopmotion (videofunksjon for å lage animasjoner), får du 34 treff på AppStore, mens du får 8 treff på Microsoft Store. Du står med andre ord ikke uten muligheter for å lage animasjoner på Surface 2 heller, selv om du kanskje ikke finner favorittappen fra andre plattformer.

Vi legger til at ikke alle disse appene gjør det vi ønsker at en animasjonsapp skal gjøre, så valgmulighetene er ikke så store som tallene kan gi inntrykk av. Det er heller ikke alle appene i Microsoft Store som kjører på nettbrettet.

Underholdning

Underholdningsfunksjonene i Surface 2 er knyttet tett opp mot Xbox. Nå er det ikke sånn at du må ha en spillkonsoll i stua for å bruke underholdningsfunksjonene på brettet på en TV. Brettet har HDMI-utgang og kan kobles rett på TV-en. Men du vil trenge en overgang, eller en HDMI-kabel med MicroHDMI-kontakt i den ene enden, og dette følger ikke med.

SmartGlass og Xbox

Musikktjenesten til Microsoft heter Xbox Music, men du trenger slett ingen Xbox for å ha glede av tjenesten.

Åpner du musikk-appen på Surface 2, er det Xbox Music du kommer til. Her kan du spille musikk fra biblioteket ditt på brettet, eller du kan logge deg på en «radiokanal» som strømmer musikk basert på din favorittartist. Det er i alle fall slik det ser ut i teorien. Da vi prøvde tjenesten fikk vi lagt til artister, men det kom ikke en eneste lyd fra denne reklamebaserte gratisradioen. For øvrig virker den ikke på PC-en vår heller, så det er mulig at det er geografiske begrensninger i tjenesten.

Etter å ha logget oss inn med Microsofts MusicPass (en måned er gratis) fungerte også "radioen" - uten reklame.

Xbox Music er ellers ikke ulikt andre strømmingstjenester, der du kan kjøpe et abonnement, og høre all den musikk du vil, strømmet til mobiltelefon, PC, Xbox eller nettbrett. Du kan også laste ned app til en Android- eller iOS-mobil.

Om du velger å bruke musikkspilleren i brettet, så er den helt kurant. Lyden er god, og det er enkelt å sette opp og administrere spillelister. Du kan også utforske musikk fra nettbutikken i Xbox Music. Her kan du høre 30 sekunder av sangene gratis, om du vil ha en smakebit før du kjøper. Med abonnement kan du høre hele sangen, og da trenger du naturlig nok heller ikke å kjøpe den.

Minnekortplassen er gjemt bak foten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan også laste ned Wimp som app på brettet. Spotify har foreløpig ingen offisiell app, men bruker du appen Spotlite kan du likevel høre spillelistene dine på Surface 2. Du kan ikke bruke gratisversjonen av Spotify, slik du kan på en PC.

Spill med Xbox

Er du glad i spill, kan du bruke tjenesten Xbox. Vi du endre avataren din sendes du til en nettside som krever Silverlight – et nettlesertillegg som ikke finnes på Surface 2, og som heller ikke kan lastes ned. Men du kan også kjøpe spill, eller laste ned prøveversjoner som er gratis. Ellers gir appen deg oversikt over din stilling i Xbox-universet, med mulighet til å kommunisere med Xbox-venner.

Brettet har både akselerometer og gyroskop, noe som gjør det mulig å spille spill du kontrollerer ved å bevege på brettet.

SmartGlass

Du kan også laste ned Xbox SmartGlass, som lar deg bruke brettet sammen med en Xbox, enten for å fjernstyre denne, som ekstra skjerm med informasjon fra spill, for eksempel kart, eller for å motta informasjon knyttet til filmen du ser på. Med Xbox SmartGlass kan du bruke nettleseren på Xbox, og skrive inn teksten på tastaturet til Surface 2, og du kan selvsagt også gjøre TV-en til musikkavspiller for Xbox Music. Microsoft jobber for å gjøre Xbox til noe mer enn en spillkonsoll, og målet er å gjøre Xbox-en til undeholdningssentralen i stuen.

Se film på brettet

Overst ser du høyttaleren. Under denne er HDMI-utgangen, og under denne igjen finner du en USB 3.0-kontakt.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan se film du har lastet ned på brettet eller lagret på Skydrive, men den interne formatstøtten er noe begrenset. Blant annet mangler støtte for MKV-konteinere og FLV. Du kan laste inn PressPlay Video, som løser dette problemet. Denne er gratis, støtter mange formater, og kan også vise undertekster.

Den populære VLC-spilleren finnes også i en Surface-utgave til 55 kroner.

Skjermen på Surface Pro er med sine 10,6 tommer i breddeformat og full HD, nesten perfekt å se film på. Skjermen er riktig nok veldig blank, så i sterkt lys kan det være en utfordring å få med seg detaljer i mørke deler av filmen. De blå fargene blir lysere enn de skulle vært, og det er ikke noe du enkelt kan gjøre noe med. Men totalinntrykket er likevel at det ser svært bra ut.

Ser du en gammel 4:3-film kan du i tillegg ha en app kjørende ved siden av filmen du ser på. Netflix, Sumo, YouTube, Viaplay og VG-TV kan kjøre I egne apper, mens NRK nett-tv fungerer utmerket i nettleseren.

Skuffende kamera

Kameraet er en skuffelse. Bildene blir slett ikke gode.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har kamera både i front og på baksiden. Frontkameraet virker som på en PC, til Skype og andre videotjenester. Oppløsningen er på 3,5 megapiksler, som er mer enn nok til dette formålet. På baksiden har brettet et 5-megapikslerkamera. Det mangler fotolys, og bildekvaliteten stinker. Her er det tilnærmet håpløst å ta et skarpt bilde, selv i dagslys og med god støtte på brettet.

Du kan filme i full HD 1080p, og her ligger ikke Microsoft like langt bak konkurrentene. Likevel er også dette en nødløsning du kan ty til når du ikke har smartmobilen din tilgjengelig.

Men ser du bort fra et heller middelmådig kamera, er Surface 2 med sine musikk, spill og film-muligheter et svært godt underholdningsbrett.

Konklusjon

Microsoft Surface 2 skiller seg ganske mye fra andre nettbrett. Du kan gjerne kan gjerne beskrive brettet som en litt forenklet PC, med et litt mer industripreget design enn de fleste av konkurrentene.

To brukergrensesnitt

Apper kjører du i et fingervennlig grensesnitt der du kan ha to apper på skjermen samtidig. Nå kan du også selv flytte skillelinjen mellom appene, og bestemme hvor stor andel av skjermen hver app skal bruke.

Når du bruker apper vil Surface 2 oppføre seg som de fleste nettbrett, med mulighet for å hente inn menyer ved å trekke inn fra kanten av skjermen, eller ved å berøre hjørnene. Nå kan du også bestemme hva som skal skje når du berører de ulike hjørnene, eller om du vil skru av hele funksjonen.

Modern UI

Brettet kan styres med fingerstrøk, og responsen i skjermen er god. Maskinvaren er forbedret fra forrige generasjon, og menynavigeringen er gjennomgående rask. Startskjermen har såkalte fliser, som du kan endre størrelse på og plassere i den rekkefølgen du selv foretrekker. Men du må fremdeles plassere de fargerike kvadratene og rektanglene i et rutemønster. Dette brukergrensesnittet het først Metro, men er senere døpt om til Modern UI.

Firkantene, eller flisene, kan vise informasjon fra programmet de representerer, slik at firkanten for en vær-app vil ha værvarsel på seg, mens Facebook-firkanten viser de siste nyhetene fra vennene dine, og fotofirkanten viser dine siste bilder. Hvor mye informasjon som skal vises avhenger av hvor stor eller liten du gjør firkanten. Det er heller ikke alle appene som viser oppdateringer.

Som en enklere PC

Surface 2 er et utmerket nettbrett, og samtidig en enkel PC. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Åpner du det som kaller Skrivebord, kommer du til et brukergrensesnitt alle som har en PC kjenner til. Her er det imidlertid mer begrenset hvor mange programmer du kan ha liggende på startskjermen. Du kan nemlig ikke legge til programmer selv, men må klare deg med de Microsoft har godkjent for å kjøre i dette grensesnittet.

Foreløpig er det begrenset til nettleseren Internett Explorer, og programmene i Office 2013. Her får du en tilnærmet komplett Office-pakke uten å betale ekstra for det. Etter oppdateringen til Windows 8.1 er også Outlook kommet med.

Du finner apper som kan løse de fleste oppgaver, men utvalget er på langt nær like godt som til Android og iOS (iPad).

Underholdningssentral

Surface 2 er en god underholdningssentral, selv om formatstøtten er litt tynn. Det kan du løse med gratisapper, så du får vist de aller fleste filmformat og hørt de fleste lydfiler.

Microsoft har valgt å knytte underholdningstjenestene sine til Xbox-kontoen din, så du kan få større utbytte av både Xbox-en og brettet. Men du klarer deg også fint uten. Her kan du også spille filer du lagrer på brettet, på et minnekort du kjøper selv, eller på skytjenesten SkyDrive, der du får 200 GB lagringsplass i to år.

Business and pleasure

Nyhetene er samlet i en god oversikt, for deg som liker å starte dagen med en oppdatering.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Microsoft Surface 2 er klargjort for sikkerhetsløsningen Workplace Join, så du trygt kan bruke brettet både i jobb og på fritiden. Med full Office-pakke og gode tastaturløsninger (ekstrautstyr) fungerer Surface 2 som en vanlig kontor-PC, i alle fall om du klarer deg uten spesielle programmer som ikke finnes i app-versjon.

Innholdet på brettet kan krypteres, og brettet kan fjernadministreres, om du har behov for det. Du kan også bruke Remote Desktop, for på den måten å kjøre brettet som tynnklient med programvaren fra en server. Da vil Surface 2 opptre som alle andre PC-er.

For den som trenger et slikt verktøy

Er dette så et produkt vi vil anbefale? Absolutt. Prisen er fornuftig, og brettet er antakelig det beste alternativet for den som vil bruke nettbrettet til enklere PC-oppgaver. Lagringsplassen på brettet er begrenset, men 200 GB skylagring er et plaster på såret. Du kan også øke lagringsminnet med minnekort (MicroSD). Skjermen er den samme som på Surface Pro, en full-HD-skjerm med god innsynsvinkel og god lysstyrke.

Men Surface 2 koster bare halvparten av Surface Pro, som er en ekte PC i nettbrett-format. Skal du surfe på nettet, være aktiv i sosiale medier, Skype, jobbe med dokumenter eller se film, vil det billige brettet gjøre nøyaktig samme nytte. I tillegg er det tynnere, og veier mindre enn Pro-utgaven.

Android eller iOS som alternativ

Et annet alternativ er å gå for Android, og da er Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition det brettet som kommer nærmest. Dette har enda bedre skjerm enn Surface 2, og kan kjøre to apper på delt skjerm, slik Surface 2 gjør i Modern UI-grensesnittet. Utvalget av apper er også klart overlegent det Microsoft kan vise til. Men prisen er en del høyere.

Du kan selvsagt også velge å kjøpe en Apple iPad Air. Den nye iPad Air er tynnere og lettere enn Surface Pro, og app-utvalget i AppStore er langt større enn på Microsoft Store. Men disse brettene er så dyre at de snarere konkurrerer med Surface Pro i pris.

Vi tror at du vil bli storfornøyd med Surface 2, forutsatt at du forstår hvilke begrensninger RT-brettene har i forhold til vanlige PC-brett og bærbare PC-er. Men du bør absolutt spandere på deg et av de nye tastaturene som også beskytter skjermen.

annonse