TestMicrosoft Surface 2

Nettbrettet somnekter å dø

Vi mener Microsoft lykkes godt med sitt nye Surface 2-nettbrett med Windows RT.

Design, skjerm og menyer

Det finnes nettbrett av så mange slag. De fleste av dem fremstår mest som litt mer avanserte mobiltelefoner med store skjermer. Surface 2 er unntaket. Med operativsystemet Windows 8.1 RT fremstår Surface 2 mer som en forenklet PC, enn som en diger mobiltelefon.

Har måttet tåle kritikk

RT-versjonen av Surface er antakelig det mest utskjelte operativsystemet for nettbrett. Tilhengere av iOS (iPad) og Android krangler riktig nok seg imellom om hva som er best, men begge leire synes å være enige om en ting – Windows RT er verst.

Men bildet endrer seg om du snakker med brukere som faktisk har erfaring med Windows RT. Da vil du få et mer nyansert syn på hva Windows RT er og ikke er. Og langt de fleste vi har snakket med er blitt mer positive til RT etter å ha brukt det en stund.

Så hva er det kritikken går ut på? Først og fremst at RT ser ut som standard Windows, uten helt å være det. Du kan for eksempel ikke kjøre vanlige PC-programmer på det, men må holde deg til apper fra Windows Store. Appene kjører ikke i vinduer på skrivebordet slik som du er vant til med Windows 7, men i det nye grensesnittet Modern UI som kom med Windows 8.

Surface 2 kan vise to apper samtidig. Du velger selv størrelsesforholdet mellom dem.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fungerer langt på vei som en PC

For brettet skiller seg fra andre nettbrett på et vesentlig område – du har nemlig fremdeles skrivebordet tilgjengelig, og kan ha oppe flere vinduer med Office-programmer eller Internett Explorer. Da minner Surface 2 mer om en PC enn om et nettbrett.

Alternative nettlesere som Firefox, Chrome og Opera finnes foreløpig ikke som apper til Windows RT. Men Internet Explorer 11 gjør en utmerket jobb, så savnet av alternative nettlesere er ikke påtrengende.

Denne løsningen med apper i vinduer på et skrivebord er Microsoft alene om. Samsung har riktig nok lagt inn en skjermdelingsfunksjon på Note 10.1, men denne minner mer om skjermdelingen Microsoft bruker i det mer berøringsvennlige Modern UI-grensesnittet for apper. Nytt med Windows 8.1 RT er at du skal kunne ha mer enn to apper på skjermen samtidig, forutsatt at skjermen har høy nok oppløsning.

Selv om det nå er full-HD-skjerm på Surface 2, får vi ikke plass til mer enn to programmer om gangen. Nå kan du imidlertid selv velge hvor stor andel av skjermen hver av appene skal ha.

Både fingervennlig, og ikke så fingervennlig

Office-grensesnittet (her har vi Word i høyre del av vinduet mens vi skriver på denne artikkelen) er ikke det mest fingervennlige, selv om du strengt tatt klarer deg uten mus eller tastatur.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En annen forskjell på Surface 2 og andre nettbrett er at Surface 2 ikke er gjennomført fingervennlig, slik andre nettbrett er. Arven fra PC er tydelig, og skal du kjøre nettleseren i et vindu på skrivebordet vil du ha stor glede av å bruke tradisjonelt PC-utstyr som tastatur og mus.

Nettleseren kan også kjøres som app, og da er den lettere å navigere med fingrene. Office-programmene kjører imidlertid bare i skrivebord-modus.

"Levende" fliser

Startskjermen har såkalte fliser, som du kan endre størrelse på og plassere i den rekkefølgen du selv foretrekker. Men du må fremdeles plassere de fargerike kvadratene og rektanglene i et rutemønster.Firkantene kan vise informasjon fra programmet de representerer, slik at firkanten for en vær-app vil ha værvarsel på seg, mens Facebook-firkanten viser de siste nyhetene fra vennene dine, og fotofirkanten viser dine siste bilder.

Med Windows RT 8.1 kan du velge flere størrelser på flisene enn før.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hvor mye informasjon som skal vises avhenger av hvor stor eller liten du gjør firkanten. Det er heller ikke alle appene som viser oppdateringer.

Fokus på sikkerhet

To ulike grensesnitt kan muligens oppfattes som forvirrende, men i praksis opplever vi det som en styrke. Du får langt på vei det beste fra to verdener. Men vil du kjøre PC-programmer på toppen må du over på den dobbelt så dyre Surface 2 Pro.

Da får du en ekte PC i nettbrettutførelse, riktig nok uten Office-pakke, og med høyere vekt.

Microsoft er også alene om å la deg sette opp flere brukerkontoer på nettbrettet. Her er det ingen ting som skiller Surface 2 fra en vanlig PC, hverken i funksjoner eller måten å endre innstillinger på. Brettet er også klart for nye sikkerhetsløsninger som gjør det enklere å implementere det i et bedriftsmiljø - selv om brettet skulle være i privat eie.

Slankekur uten særlig effekt

Designen på Surface 2 er ubetydelig endret siden første versjon, som het Surface RT. Det nye brettet er tynnere og lettere, men knapt så mye at det merkes. Tykkelsen er bare redusert med 0,5 millimeter, og det er ikke slanket bort mer enn 4,5 gram.

Ellers er det nye brettet titan-grått på baksiden. Tidligere var det sort. Foten kan nå vippes ut til to posisjoner, mens det før bare kunne vippes ut så brettet ble vinklet 22 grader bakover. Den nye posisjonen gir en mer tilbakelent skjerm, noe som gir større fleksibilitet. Blant annet er det lettere å bruke tastaturet på skjermen når brettet ikke står for bratt.

Minnekort og romslig SkyDrive-konto

Skydrive kan være standard lagringsmappe.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet støtter minnekort, og det er bra. Du kommer nemlig ikke så langt med 32 GB lagringsminne, som er det vi har i vår testmodell. Modellen med 64 GB lagringsminne koster 800 kroner ekstra, som tilsvarer 25 kroner per GB. Det følger riktig nok med romslige 200 GB skylagring i 2 år, i det som enn så lenge heter SkyDrive.

Du kan gjøre SkyDrive til standard lagringsmappe, og du kan sette opp en synkronisert undermappe for de dokumentene du vil ha lokale kopier av. Du slipper å synkronisere hele SkyDrive-kontoen din til nettbrettet, noe som ville vært en utfordring med den begrensede lagringsplassen på brettet.

Tilkobling til ekstern skjerm

Minnekortet plasseres i en brønn som sitter innenfor støttefoten. Volumkontrollene sitter på venstre side av brettet, der du også finner lydutgangen. På høyre side har brettet en USB 3.0-kontakt. Her finnes også utgangen til ekstern skjerm. Mens Pro-versjonen har Micro DisplayPort, har dette brettet en Micro HDMI-kontakt. På høyre side sitter også ladekontakten, en proprietær løsning der du fester ladekabelen med en magnet. Kontakten er uendret fra forrige generasjon av Surface-brett.

Noen mener ladekontakten sitter for løst, og at det krever litt fikling å få den på plass. Vi liker at pluggen løsner om noen snubler i ladekabelen. Ved normal bruk sitter kabelen godt nok til at den gjør jobben sin, som er å lade brettet på mellom to og fire timer.

Strålende skjerm

Skjermen er god, men blåfargen er en del for lys, og skjermen har et ørlite blåstikk.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen har fått bedre oppløsning, med 1920 x 1080 punkter (full HD). Det gir 208 ppi (piksler per tomme), mot 148 ppi på Surface RT. Dette, ved siden av endringene i innmat, er det som gleder oss mest. Den nye skjermen ser svært bra ut, selv om du med godt syn og sterk vilje nok kan skimte pikslene i fine detaljer. Jevnt over presterer skjermen så godt at det ikke er noe å klage på. Skjermen er også lyssterk (350 Candela) med rene farger og gode kontraster. Innsynsvinkelen er også god.

Skaff deg et tastaturdeksel

Surface 2 er laget for å være et nettbrett du kan betjene med fingrene, så tastatur følger ikke med. Vi vil likevel anbefale å kjøpe ett av de to tastaturdekslene som er laget for Surface 2 (samme tastatur brukes også på Surface 2 Pro). Da vil du få langt større glede av Office-pakken som følger med.

Som tidligere er tastaturene festet til brettet med magnet, og de henter strømmen de trenger fra brettet. Nytt er at dekslene har fått bakgrunnsbelysning i tastene. Type Cover-varianten (fysiske taster) er litt tynnere enn før, mens Touch Coveret (berøringsfølsomme virtuelle taster) har fått flere sensorer, og er blitt langt mer presist å skrive på.

Tastene lyser i mørket.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

De nye tastaturene er også litt stivere, noe som gjør det enklere å skrive med brettet på fanget. Men brettet er tyngre enn tastaturet, og hengselen gir ingen støtte når du har brettet i fanget.

Etter å ha prøvd begge tastaturene en stund, vil vi nok anbefale Type Cover fremfor touch-løsningen. Den taktile tilbakemeldingen fra fysiske taster er det bare fysiske taster som kan gi. Tastene er nesten helt lydløse, og selv med fysiske taster er dekselet så tynt at det gjør nettbrettet ubetydelig tykkere.

Du kan også velge andre tastaturløsninger basert på USB eller BT-tilkobling. Skal du drasse på brettet, er de tynne og lette tilhørende tastaturdekslene å foretrekke. De beskytter også skjermen når brettet ikke er i bruk. Magneten som holder dekselet på plass er relativt sterk. Vi har i alle fall ikke hatt problemer med at det løsner når vi har brettet med oss i en sekk eller bag.

Tastaturene kommer i flere farger.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tastaturomslagene er noe dyrere enn løse tastatur til PC. Touch Cover selges for 629 kroner, mens Type Cover koster 1069 kroner.

Tastaturene finnes for øvrig i flere farger, og bakgrunnene på menyene kommer med farger som matcher tastaturfargen. Ellers kan du selvsagt bytte temaer og bakgrunner etter eget forgodtbefinnende.

Greie skjermtaster

Velger du å klare deg uten tastatur, slik de fleste iPad og Android-brukere gjør, er du henvist til skjermtastaturet fra Microsoft. Dette er greit nok å skrive på, med norske taster der du forventer å finne dem. Men du må trykke på en symboltast for å få frem nummertaster. Alternativt kan du via innstillingene gjøre tastene litt mindre, og til gjengjeld få inn symboler og tall slik du er vant til fra et ordinært PC-tastatur.

Du kan også splitte tastaturet i to deler, slik at du kan skrive med en tommel på hver side av brettet. Da dukker det opp et tall-tastatur mellom de to bokstavfeltene.

Når du bruker apper vil Surface 2 oppføre seg som de fleste nettbrett, med mulighet for å hente menyer ved å trekke inn fra kanten av skjermen eller ved å berøre hjørnene. Med Windows 8.1 RT kan du også bestemme hva som skal skje når du berører de ulike hjørnene, eller om du vil skru av hele funksjonen.

I esken

  • Surface 2 med Windows RT 8.1
  • 24 W strømforsyning
  • Hurtigstartveiledning
  • Sikekrhets- og garantidokumenter