Tek.no

Nyhet

Sexy View til angrep

29 Jan 2011 05:29Først publisert 4 Aug 2009 13:25
annonse

Du får en melding. En helt vanlig tekstmelding fra en du har i kontaktlista di på mobilen. I meldingen er det en link – på samme måte som i en e-post –, og teksten kan være mer eller mindre forståelig. Kanskje står det bare: ”Sjekk dette!!” eller noe i den dur. Du blir mistenksom, men ettersom SMS-en er sendt fra en venn, en kollega, eller et familiemedlem, stoler du på avsenderen, og trykker på linken.

Gratulerer! Mobilen din blir straks infisert med ormen Sexy View (også kalt Yxe og Sexy Space), og vil automatisk sende den samme infiserte tekstmeldingen til hele din kontaktliste – og du må betale for de sendte meldingene. F-Secure har imidlertid løsningen.

Ingen ”urban legend”
Det har i årevis versert rykter om at tekstmeldinger som inneholder virus faktisk er i sirkulasjon, men ifølge forskningsleder Mikko Hypponen i F-Secure er Sexy View den første reelle virustekstmeldingen i verden. I en ”Q & A” på nettsidene til F-Secure forklarer Hypponen hvorfor denne trusselen bør tas på alvor blant mobilbrukere, og viser hvordan du kan forhindre at din mobil blir infisert. Dersom Sexy View installeres på mobilen, vil ormen sende fra seg informasjon som er lagret på mobilen, samt IMEI-nummer, – uvisst av hvilken hensikt.

Mobiltelefonene som er utsatt for Sexy View-ormen er smartmobiler som kjører operativsystemet Symbian Series 60 3rd Edition. For å forhindre at Sexy View – og lignende SMS-ormer som kommer i tiden fremover – må du gjøre følgende:

Gå til menyen, trykk verktøy (eller innstillinger, forskjellig fra modell til modell) -> programbehandling -> installeringsinnstillinger -> under fanen ”Tilkoblet sertifikatsjekk”, velg ”Må godkjennes”. De som står bak viruset har nemlig klart å få sertifikatet godkjent av Symbian, slik at dette sikkerhetshullet utnyttes. Symbian har nå blokkert Sexy View, men for å motta blokkeringsoppdateringen for ormen må du utføre steget som anvist på bildet nedenfor.

annonse

(Artikkelen fortsettes.)
 

Neppe til Norge
Sexy View-ormen stammer fra Kina, og er foreløpig kun et problem for mobilbrukere i Kina og i Midtøsten. Det er tvilsomt om viruset vil nå norske mobilbrukere, men tilsvarende ormer kan nå våre landegrenser i årene som kommer.

Er det sannsynlig at Sexy View vil spre seg til Europa (og Norge)?

- Den gjeldende versjonen har mange småfeil, så dette er usannsynlig. Men fremtidige versjoner vil åpenbart ha potensial til å spres globalt svært raskt, sier Hypponen til Mobilen.no.

annonse

Forventer du at vi vil se flere SMS-ormer i tiden fremover?

- Ja, det er det helt åpenbart at vi vil. Jeg tror disse problemene er bare begynnelsen, avslutter han.

Les også
Vinn gratis antivirus i ett år
Les også
Din HTC-mobil kan hackes
Les også
Slik virusbeskytter du mobilen
Les også
Antivirus på mobilen
Les også
Programmene du bør ha på din S60-mobil
Les også
Fire sikkerhetstips til mobilen din
Les også
De verste mobiltruslene
annonse

Les også