Til hovedinnhold

Antivirus på mobilen

Etter hvert som vi både surfer og sjekker e-post på mobilen, minner mobiltelefonen mer og mer om en tradisjonell PC.
 

Men mens vi nesten alle bruker antivirusprogramvare på datamaskinen, er det kun et fåtall som installerer antivirusprogramvare på mobiltelefonene sine. Trenger vi det, eller er det bare bortkastede penger?
 

Vi har ringt og snakket med diverse mobilverksteder om virus på mobil. Alle mobilreparatørene sier at de nesten ikke kjenner til tilfeller med virusinfiserte telefoner.
Få tilfeller

Daglig leder i Norsk Tele Service i Bergen, Jostein Olsen, forteller for eksempel at de nesten ikke har fått inn telefoner som skal være skadet av virus.'
 

- Det er et uhyre lite problem. Det hender at vi har sett virus fra minnekort som man har blitt flyttet mellom mobil og PC, men virus som angriper mobilen direkte har vi nesten ikke vært borti, sier Olsen.
 

Han mener det heller er et problem at folk laster ned tredjeparts programvare som ikke er egnet for telefonen.
 

- Det er mye vanligere at mobiler krasjer etter bruk av applikasjoner og programmer som ikke er ordentlig testet på telefonen, sier Olsen.

Mobilverkstedet til norsk Tele Service utfører heller ikke installasjon av antivirusprogramvare på mobiler.
 

Produktsjef Bjørn-Egil Brekke i Nokia har heller ikke vært borti noen tilfeller med virusinfiserte telefoner med nyere Symbian operativsystem.
 

- Jeg husker det var noen tilfeller for noen år tilbake med virus via blåtann, men dette er ikke noe jeg har hørt om de senere år. Symbian fungerer slik at du må godta ved å si ja flere ganger før det installeres noe på telefonene, så de har vist seg å være ganske så motstandsdyktige, sier Brekke.
 

Nokia samarbeider imidlertid med diverse sikkerhetsselskaper om antivirus på mobilen, og har hatt slik antivirusprogramvare tilgjengelig ferdig lagt inn for nedlasting på nye telefoner. Dette vil nå også komme i Ovi Store.

- Det er nok helst bedriftene som ønsker denne ekstra sikkerheten. Vi anser det likevel fortsatt som ganske trygt å bruke telefonene uten antivirus, sier Brekke.  
 

- Økende

Sikkerhetsselskapet Protego AS er forhandler av F-Secure som tilbyr antivirusprogram til mobiltelefon. Daglig leder Thomas Holthe forteller at virus på mobilen er et voksende problem, selv om det fortsatt er større i den asiatiske enn den vestlige verden.
 

- Vi pleier å si at antivirus på mobil er viktig hvis mobilen er kritisk for deg. Det er jo spesielt bedriftene som har sett viktigheten av antivirus sider de ansatte gjerne sitter på viktig og ofte konfidensiell informasjon på sine mobiler, sier Holthe.
 

Han forteller at bruken av e-post og internett på mobilen øker smittefaren betraktelig.
 

- Tidligere har det gjerne bare vært snakk om infisering via bluetooth, der man gjerne måtte samtykke i å motta en fil. Med mer tradisjonell nettsurfing kan man bli infisert på andre måter, sier Holthe.
 

Bedrifter er mest opptatt av at informasjon ikke skal komme på avveie med funksjoner for kryptering og mulighet for sletting av data om du mister telefonen. Holthe tror imidlertid behovet vil bli økende også på privatmarkedet.
 

- Man tenker kanskje at en 14-åring ikke har så mye sensitiv informasjon og miste, men det er jo disse som er de flittigste brukerne av mobilens kamera. Det finnes virus som for eksempel sender ut bildene dine til alle kontaktene på telefonen, og dette kan være ganske kritisk for en del ungdommer.
 

Dyrt kan det visst også bli med virus.

- Enkelte virus ringer for eksempel til et dyrt nummer fra telefonen din som kan gi en ubehagelig høy regning. Selv om vi retter oss mest mot bedriftsmarkedet, vil vi egentlig anbefale antivirus på mobilen til alle, sier Holthe.

Usikker fremtid

Heller ikke i Datatilsynet har de fått inntrykk av at virus på mobilen er noe stort problem foreløpig. Senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet ser imidlertid farene med virus på mobilen på sikt.
 

- Det er åpenbart at mobiltelefonene med full nettleserfunksjonalitet og e-post blir mer utsatt for de farene vi kjenner fra dataverdenen, sier Årnes og trekker parallellen til Mac.
 

- Mac-folket levde lenge på at det ikke var så stor virusfare på deres maskiner, men nå er jo også de innhentet av virus. Sånn er det nok også med mobil. Selv om det har gått bra lenge, er det nok bare et spørsmål om tid før flere vil bli rammet, sier Årnes.

Mer om
annonse