Har Netflix torpedert piratkopieringen?
Vi sjekket tallene med norske Internettnettleverandører.
Denne artikkelen ble første gang publisert i mai 2014 som Tek Ekstra-sak, og er nå gjort tilgjengelig for alle lesere. På denne siden finner du alle tidligere publiserte Ekstra-saker.
Piratkopiering har vært et brennhett tema selv lenge før «don't copy that floppy» i 1992, men da Internett ble allemannseie tok den ulovlige delingen virkelig av. Man var ikke lengre avhengig av å bruke fysiske produkter for å kopiere noe, og kunne relativt raskt og enkelt få tilgang til all verdens herligheter – og det attpåtil gratis, uten behov for å legge turen til en fysisk butikk.
Dette har selvfølgelig ikke vært helt heldig for alle de som lever av å selge sine åndsverk, men de senere årene har også lovlige, nettbaserte alternativer tatt av. Mange av de mest uttalte piratene har også hele tiden hevdet at de bare ville slippe å gå i butikkene for å få tak i en låt eller en film, og med selskaper som Wimp, Spotify, HBO og Netflix på plass kan de nå det. Men har de vært ærlige?
Netflix mener folk flest er ærlige
Strømmetjenesten Netflix er i alle fall soleklare på at piratkopiering blir kraftig redusert i alle land hvor de slår seg ned. Ted Sarandos, selskapets innholdssjef, har også uttalt at den beste måten å bekjempe piratkopiering på, etter hans syn, er ved å tilby gode alternativer – ikke ved lovgivning og straffeforfølgelse.
Gulrot er bedre enn pisk, med andre ord.
Men har Sarandos rett? Netflix leverer jo et massivt bibliotek av filmer og TV-serier, som bare blir enda større hvis du skulle utgi deg for å sitte i et land med mindre rettighetskrøll enn Norge. Nettopp filmer og TV-serier tar også opp fryktelig mye mer plass enn musikk, og en nedgang i flmkopiering vil derfor gjøre langt mer utslag på hvor mye som lastes ned ulovlig her til lands enn hva som var tilfelle da Spotify kom.
Derfor har vi nå snakket med noen av de største leverandørene av bredbånd her i landet for å se om det kan være noe hold i påstanden om at Netflix reduserer piratkopieringen.
Kraftig fall i Torrent-bruk
Telenor er landets desidert største brådbåndsleverandør, men informasjonssjef Anders Krokan forteller at de ikke har konkrete målinger av såkalt P2P-bruk. Han sier likevel at Telenors sitter med et inntrykk av at P2P-bruken, som stort sett består av BitTorrent-trafikk, er på vikende front.
– Vårt inntrykk er at P2P nedstrøms marginaliseres relativt sett, siden den årlige trafikkveksten er veldig stor – over 50 prosent – og veksten drives av videostrømming og sosiale medier; ikke P2P. Telenor har ikke gode tall på om P2P virkelig synker i absolutte tall, men det vil ikke overraske oss. Vi vurderer også å få på plass analyseverktøy som vil gi svar på slike spørsmål, sier han.
Selv uten konkrete tall tør likevel ekspertene i selskapet å gjette, og Krokan forteller at de tipper at P2P utgjør 5 prosent av nedstrømstrafikken på deres faste bredbåndslinjer. Hva gjelder oppstrømstrafikk er P2P nok fortsatt en relativt stor trafikkilde, med en prosentandel på 20 – 40 prosent – men dette mener de vil marginaliseres når sky- og sosiale tjenester øker i omfang.
Stemmer med utlandet
Tallene Telenor gjetter på rimer også godt med tall fra resten av Europa, og ikke minst Nord-Amerika – hvor det lenge har eksistert lovlige alternativer for å få tak i digital underholdning. Den nyeste rapporten fra Sandvine om global internettbruk, fra andre halvår 2013, gir oss nemlig tall på hva slags Internettbruk som bruker mest båndbredde når nettet belastes som verst.
Rapportens tale er klar: Trafikken for alle leverandører utvikler seg i en mer lovlydig retning.
BitTorrent har nemlig gått kraftig tilbake, og utgjør nå sammenlagt knapt 7,4 prosent av nettrafikken i Nord-Amerika. Det er mindre enn en fjerdedel av hva status var i 2008, hvor slik fildeling utgjorde mer enn 31 prosent av alt som ble overført på nettet der. Også i Europa faller fildelingen, men her utgjør den fremdeles nesten 18 prosent av all trafikk.
Store forskjeller mellom Amerika og Europa
En svært viktig forskjell mellom Nord-Amerika og Europa, som kan forklare dette gapet, er nettopp Netflix-andelen av trafikken. Denne er nemlig langt større over dammen, hvor video fra deres tjeneste står for nesten 32 prosent av all nedstrømsdata. Dermed topper Netflix nedstrøms-listen helt suverent.
Her i Europa er YouTube på førsteplass, med nesten 29 prosent av nedstrømstrafikk. Vanlig HTTP-trafikk holder andreplassen, fulgt av BitTorrent og Facebook – før Netflix dukker opp med magre 3,45 prosent. Her er dog Netflix temmelig ferske – og har stort sett mindre biblioteker å tilby kundene.
Britene fikk for eksempel ikke Netflix før i starten av 2012, mens vi i Skandinavia har hatt tjenesten i halvannet år. Tyskerne venter fremdeles – og nå sier ryktene at de kanskje får Netflix til høsten. Til sammenlikning startet selskapet å strømme video i USA etter dagens modell allerede i 2007, mens Canada fulgte tre år senere. Nordamerikanske forbrukere har dermed hatt flere år på seg til å bli vant med at tjenesten finnes.
Oppstrøms er likevel BitTorrent desidert størst både i Europa og Nord-Amerika, med andeler på henholdsvis 48 og 36 prosent. Dette er likevel lavere enn tidligere år, og Sandvine påpeker i rapporten at det ser ut til å være en tydelig sammenheng mellom at land får lovlige alternativer og at fildelingen faller.
Om 4K-satsingen deres tar av vil nok Netflix-andelen stige kraftig overalt hvor de er:
4K spiser båndbredde, og Netflix vil gjerne bli førstevalget ditt for denne oppløsningen »
Få fildelere som deler veldig mye
For å få flere norske tall vender vi oss så til Canal Digital. Selv om de er eid av Telenor har de separate trafikktall, og på et foredrag under Telecruise fortalte deres Terje Hammer at fildeling i deres nettverk har sunket med drøyt 30 prosent bare det siste året, og sier det heller ikke er så mange som står for den resterende fildelingen.
– 80 prosent av oppstrømstrafikken hos oss er fortsatt P2P-trafikk, og mesteparten av dette er BitTorrent. Likevel er det én prosent av brukerne som står for halvparten av all P2P-trafikken i nettverket, sier Hammer, og slår dermed fast at noen få iherdige superbrukere blåser opp totalandelen.
Hammer peker på Netflix som en direkte årsak til nedgangen i P2P-bruk, og viser til selskapets data over utviklingen de siste årene. På en graf over opp- og nedstrømstrafikken i Canal Digitals nett vises det også klart og tydelig at noe skjedde mot slutten av 2012, samtidig som Netflix kom inn i markedet.
Kan skyldes andre ting
Samtidig har det jo kommet nye lover for å få bukt med piratkopiering, både i Norge og andre steder. Den nye piratloven trådte i kraft i fjor sommer, og før den faktisk ankom ble den også hyppig omtalt, så det er ikke helt umulig å tenke seg at dette også har bidratt – selv om nedgangen i torrent-trafikk altså startet lenge før piratloven kom i søkelyset.
En annen mulig forklaring kunne vært at bruk av VPN og andre anonymiseringsløsninger skjuler P2P-bruken fra nettleverandørene, og at statistikken deres ikke plukker opp slik skjult fildeling. Det er likevel ikke helt sikkert, som Krokan i Telenor forklarer:
– Det er riktig at P2P delvis kan skjule seg i VPN, men DPI-teknologi åpner for å gjenkjenne trafikk basert på pakkemønstre. Så et sikkert svar vil avhenge av teknologien som velges, sier han.
Piratkopiering er langt ifra det verste på nettet:
Vi grøsset over det vi fant i Internetts mørkeste avkrok »