Tek.no

Samletest OLED vs 4K

OLED eller 4K – hva bør du velge?

Vi har tatt for oss to toppmodeller for å finne svaret.

Shutterstock / LG / Panasonic
10 Jan 2014 18:00

TV-markedet har sett to store nyheter slå inn i løpet av året som gikk, i form av TV-er med 4K-oppløsning og TV-er med OLED-teknologi. Dessverre er det ennå slik at du er nødt til å velge mellom de to teknologiene. Det finnes ingen OLED-TV med 4K, alle skjermene på markedet har vanlig Full HD-oppløsning.

OLED har vært på trappene i en årrekke, og vi var blant annet for et år siden var en tur i Monaco for å få en forsmak på hva vi hadde i vente. Men det er altså først nå teknologien har blitt moden nok til å komme i butikkhyllene.

4K derimot, var en stor snakkis i hele fjor, og vi har testet en rekke av disse nye skjermene, blant annet Panasonic TX-L65WT600. Denne skjermen koster deg rundt 70 000 kroner i skrivende stund, og er dermed et alternativ i samme prisklasse som LGs nye OLED-TV, 55EA980W.

Så er spørsmålet, hvilken av disse hadde vi valgt dersom vi stod i butikken med pengene klare i hånden?

Størrelse og avstand

Med 4K vil du få en TV som serverer deg fire ganger så mange punkter i bildet, i forhold til hva dagens vanlige flatskjermer klarer. Vi har testet flere 4K-TV-er og en ting har alle skjermene til felles; de har en skarphet du aldri har opplevd maken til.

For 4K er helt klart suverent når du får oppleve oppløsningen på nært hold. Detaljene er sylskarpe helt ned til minste detalj, og det er ingen problem å se TV i 4K fra én meters avstand med Panasonics nye WT600-modell. Mange har tatt turen innom vår testlabb mens vi har testet 4K, og alle trekker seg automatisk nærmere skjermen for å se hvor hinsides skarpt det faktisk er på nært hold.

Med 4K-oppløsning kan du ha enda større TV.Foto: Shutterstock

Men, forskjellen mellom oppløsningene er ikke så tydelig som du kanskje du skulle tro på lengre avstander. Vi utførte en blindtest blant tilfeldig personer her på bruket, ved at vi presenterte den samme bildeserien i 720p-, 1080p- og 4K-oppløsning, for å se om testpersonene kunne skille de tre fra hverandre. Med en avstand på 2,5 meter (en gjennomsnittlig avstand i norske hjem) var det kun femti prosent av deltakerne som klarte å se forskjellen mellom vanlig HD og 4K på den 65 tommer store TV-en. Det er med andre ord greit å tenke over hvor langt unna TV-en du skal sitte når du vurderer om du skal kjøpe en 4K-modell. Utregninger viser at du kan ha TV over 130 tommer på 2,5 meters avstand med 4K-oppløsning, før pikslene på skjermen begynner å syns.

Den nye OLED-skjermen fra LG kan ikke gi deg 4K-oppløsningen, så her må du nøye deg med det samme antall punkter som resten av dagens vanlige flatskjermer. Allikevel er det ingen fare for at den 55 tommer store skjermen blir for stor i en vanlig norsk stue. «Smertegrensen» for hvor stor TV du kan ha på 2,5 meter er rundt 80 tommer, gitt at du ser innhold i full HD – før du begynner å se skillene mellom pikslene.

Lite å se på i 4K

Det største problemet ved å velge 4K i dag er manglende innhold å se på, noe vi selv har fått erfare under testingen av disse skjermene. Blant annet finnes det per i dag ingen dekodere som kan gi deg 4K, men et nytt brikkesett er under utvikling og forventes å komme i løpet av 2014. Dog har Sony allerede kommet med en 4K-avspiller, men her må du kjøpe innholdet og laste ned filmene lokalt før du kan spille dem av.

Denne spilleren fra Sony er et av få alternativer som kan gi deg 4K i dag.Foto: Sony

Om kan du smøre deg med litt tålmodighet, så har Netflix bekreftet at de vil starte opp sin 4K-satsning i februar 2014. I første omgang vil du kunne se den nye sesongen av selskapets egne serie House of Cards, og de ville komme med mer informasjon om veien videre under den pågående CES-messen.

Det betyr at om du kjøper deg en Panasonic WT600 i dag, vil det gå en stund før du kan utnytte skjermens fulle potensiale. Allikevel er det verdt å merke seg at TV-en oppskalerer vanlige HD-signaler, så jevnt over vil bildene har høyere oppløsning på WT600 enn på LGs OLED.

For at 4K skal kommer for fullt må det på plass en ny kodek:
Den er ikke helt ferdig, men dette vet vi om H.265 »

Hvem har det beste bildet?

Det er mange faktorer som spiller inn for å få et godt bilde. En av disse er skarphet, og her vil en 4K-skjermen være best. Men skarpheten er bare en av flere faktorer, for også sortnivå, kontrast, bevegelse, farger er vel så viktige. Og her er det LGs nye skjerm kommer inn på banen.

OLED-skjermer har meget gode farger. Her en forgjenger til den modellen som nå er i salg.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

For når det kommer til de andre faktorene er OLED i en egen klasse for seg selv, og overgår dagens LCD- og plasmaskjermer med god margin. Teknologien gir deg en langt bedre kontrast, et bunnløst sortnivå og ikke minst utrolige farger. Lysstyrken er også helt vanvittig, der sollys ikke lenger er til noen sjenanse.

En annen ting som det er verdt å trekke frem er responstid. De beste LCD-ene på markedet i dag begynner å bli relativt kvikke, men sammenlignet med OLED blir de rene skilpadden. Det er nemlig slik at OLED-TV-er som regel har en responstid på under 0,01 millisekunder, som er vesentlig raskere enn hva LCD kan skilte med.

Du skal imidlertid være klar over at OLED-skjermer kan få innbrenninger i bildet. Hvor stort dette problemet er, og hvor mye som skal til for at det skjer, er ennå et nokså uskrevet kapittel. Men legger du 70 000 kroner på bordet for LGs OLED-skjerm, er det lurt å ta sine forhåndsregler, som å ikke la et pausebilde fra et spill stå på i time etter time.

Lurer du litt på hva OLED-teknologien egentlig innebærer?
Les vår guide om hvordan teknologien fungerer »

Lite utprøvd teknologi

Vi må tilbake til 2008 for å finne den første OLED-skjermen som ble solgt, men den var bare 11 tommer stor og på ingen måte noe tema for folk flest – mest fordi den var dyr og liten.

OLED.diodene har hatt problemer med å vare lenge nok.Foto: meharris

Siden den gang har det ikke kommet noen flere OLED-modeller i salg. Riktignok har det vært vist frem flere prototyper, men ingen av disse har tatt steget videre til salgshyllene. Mye av grunnen til dette er at det over lengre tid har vært problemer med å få OLED-teknologien til å ha god nok levetid. Spesielt har den blå dioden skapt hodebry for produsentene. Samtidig har produksjonskostnadene vært skyhøye sammenlignet med vanlige LCD-skjermer – noe de kan forbli en god stund til.

Det er altså først nå, fem år senere, at den første virkelige OLED-TV-en kom på markedet, i form av LG sin 55 tommer store og kurvede modell. Dette er den første store OLED-skjermen vi får mulighet til å kjøpe her på berget, men spørsmålet er om teknologien fortsatt er i et for tidlig stadium til at den vil holde over mange år.

Så hva hadde vi valgt?

Det er snakk om en betydelig sum, og det ville være sikrere å velge LCD-TV med 4K-oppløsning, fremfor å «ta sjansen» på nykommeren OLED.

Det kommer selvsagt an på hva slags bruksmønster du har, men siden vi for denne problemstillingen går ut i fra at du skal legge 70 000 kroner i en ny TV, ligger det i kortene at du er langt over middels interessert i teknologi.

Per i dag er det lite å se på i 4K, og det vil etter alt å dømme ta litt tid før denne oppløsningen er vanlig. Det vil si at du i brorparten av tiden enten ser på HD via vanlige TV-sendinger, strømmer innhold eller ser film fra en Blu-ray-spiller. Derfor mener vi at 4K-TV-ene er litt forut for sin tid, og selv om de oppskalerer slik at resultatet blir bedre enn på OLED-TV-en, er vi ikke helt overbevist.

Samtidig kan vi stille spørsmål ved om OLED-teknologien er for sårbar i dag, eller om flere års utvikling har resultert i at teknologen endelig er stabil nok til at den vil holde like lenge som dagens LCD- og plasmaskjermer. Sjansen for at ny teknologi kan bære med seg trøbbel er absolutt til stede.

Personlig ville vi nok allikevel tatt sjansen på at OLED har blitt solid nok til at du kan ha glede av den i mange år fremover, og gått for LGs 55EA980W.

Gitt at bruksmønsteret vil være en blanding av vanlig TV- og film-titting, enten via strømming eller Blu-ray, tror vi OLED-TV-en ville gitt oss mest glede for pengene. Årsaken er det faktum at det rett og slett finnes for lite å se på i 4K, og selv om Panasonics modell ville hatt et fortrinn med sin knakende gode skarphet, ville OLED-skjermen overgått denne på alle andre vitale punkter. Vi har ikke testet en slik skjerm ennå, men vi har sett OLED ved flere anledninger, og blir like bergtatt hver gang.

Etter vår mening er det ikke tvil om at OLED er kommet for å bli, og selv om det kan være en risiko å ta ved å gå for en tidlig modell av teknologien, er vi villig til å ta sjansen når valget står mellom de to.

Hva hadde du valgt? Diskutér gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Det trengs kraftig utstyr til for å gi deg sendinger i HD:
Bli med inn bak NRKs murer for å se hva som trengs for å gi deg gullrekken »

Les også
Alt du trenger å vite om 4K på Blu-ray
Les også
Smart oppfinnelse kan gi mye bedre mobilskjermer
Les også
Dette er TV-en vi har ventet på
Les også
Panasonic TX-55AS750: TV-en med teknologien som skal ta Panasonic til toppen
Les også
– Sony dropper OLED-teknologien
Les også
LG 55EA980W: Vi opplever en bildekvalitet du aldri har sett maken til
Les også
Samsung: – 3D er ikke dødt
Les også
Alt du trenger å vite om OLED-TV-ene
Les også
Slik ble den første TV-en til
Les også
Sonys 4K-spillere vil kreve konstant nettilkobling
Les også
Den råeste TV-en vi har sett
annonse

Les også