Til hovedinnhold
Artikkel

Slik skal Netflix bli ditt førstevalg for 4K-innhold

Forteller om fremtidsplanene i eksklusivt intervju.

Varg Aamo

Hardware.no/Las Vegas:årets CES-messe er det især én ting så godt som alle TV-makerne har vært opptatt av å understreke: At de samarbeider godt med Netflix. Som et av svært få medier i verden har Hardware.no fått møte Neil Hunt, Netflix' tekniske produktdirektør, for å finne ut hva selskapet har på blokka fremover, og hva samarbeidet med alle produsentene betyr for oss brukere.

– Aller først kan jeg si at det er særlig én ting som smarte TV-er ofte kritiseres for, og som vi jobber mye med, fordi det er en utfordring for oss også. Det er at mens det bare tar et øyeblikk å bytte mellom vanlige TV-kanaler, kan det ta veldig lang tid å bytte mellom TV-enes innebygde apper, forteller han.

Opplevelsen er den største utfordringen

For Netflix er brukeropplevelsen det som står i sentrum for hva de skal foreta seg, forteller Hunt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er altså ikke først og fremst de tekniske aspektene med bits og bytes som opptar Hunt, men snarere hvordan tjenesten oppleves ute blant brukerne.

– Derfor er vi blant annet veldig fornøyde med LG sitt WebOS, som er basert på Internett helt fra grunnen av. I praksis ser vi fordelene med WebOS i at det går kjempelett å bytte «kanal», i den forstand at man kan veksle mellom appene man har åpnet like fort som det går å veksle mellom tradisjonelle kanaler, sier han til Hardware.no.

For å illustrere poenget slår han på en 4K-TV fra LG – kun en av mange TV-er som Netflix har montert opp i suiten sin – og starter opp en YouTube-video gjennom den forhåndsinstallerte appen. Deretter flipper han over til Netflix-appen, setter i gang en film, og demonstrerer hvor raskt det går å bytte mellom de to applikasjonene.

Sannhetens øyeblikk

I hver av videoappene pauser filmen med en gang han bytter, men så starter avspillingen av seg selv med det samme han flipper tilbake. Vi overtar den Wii-aktige fjernkontrollen, og Hunt overdriver ikke – vi måler tiden det tar fra vi får trykket på meny-knappen til vi har vekslet ferdig, og til filmen igjen spiller, til å ligge på mellom to og tre sekunder i gjennomsnitt.

– Grunnen til at dette er viktig for oss er noe som vi kaller sannhetens øyeblikk. Det er det selvsamme øyeblikket du setter deg i sofaen etter middag og bare vil slappe av i en halvtime, og som avslører hva du virkelig foretrekker å se på, sier Hunt, og utdyper:

– Du kan ha 20 fjernkontroller foran deg, og det vi tror er at du velger å plukke opp den som gir deg det du vil ha raskest og enklest. Vi håper jo at det blir Netflix, og for å sørge for det kan vi ikke bli begrenset av lange oppstartstider, men det er noe vi arbeider mot nå, forteller han.

Slik skal de løse det

4K-avspilleren er ikke fullstendig finpolert ennå, og i utviklergrensesnittet har det til og med sneket seg inn en skrivefeil. Ser du hva den er?Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Å sikre at Netflix-appen faktisk får raskere oppstart på alle enheter innebærer noen utfordringer i seg selv. I dag fungerer nemlig systemet slik at første gang du starter Netflix lastes hele programkoden til brukergrensesnittet ned til TV-en eller spillkonsollen din. Så blir programkoden satt sammen til et kjørbart format – den kompileres, som det heter – før det hele faktisk starter opp.

Ved hver påfølgende oppstart ligger allerede denne programkoden lagret på enheten din, og når du vil starte Netflix sjekker først programmet lynraskt om det finnes en nyere versjon tilgjengelig. Hvis det ikke gjør det kompileres programkoden på nytt, og appen starter opp.

– De aller fleste trinnene går lynraskt. Det er bare snakk om noen kilobyte med data som skal overføres, og versjonssjekken ser bare etter tidspunktet for siste oppdatering. Det som tar tid er kompileringen, og vi skulle ønske det gikk å lagre den ferdig sammensatte programkoden også i enhetene. Men når det kommer til TV-er koker dette ned til prisen på flashminne, og hvor mye produsentene egentlig skal putte inn i sine enheter; men vi jobber altså med dette, forteller han.

Slik skal de gi flest mulig 4K

For å klare å se de individuelle pikslene i 4K-innhold må du veldig tett på skjermen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Raskt oppstart og et velfungerende grensesnitt er riktig nok viktig for å få kundene fornøyde, men med all oppmerksomheten som 4K har fått i den siste tiden er dette vel så kritisk for Netflix' videre suksess. For å kunne sikre at flest mulig får tilgang til den skyhøye oppløsningen er det imidlertid et par ting som må være skikkelig på plass, og først og fremst blant disse er hva slags videokodek man skal bruke.

– Vi starter å sende Ultra HD 4K-innhold med HEVC, som er et mer folkelig navn på H.265-kodeken. Selve standarden er ikke helt spikret ennå, men nok av den er ferdig til at vi kan begynne å arbeide ut fra den og lage innholdet. Et alternativ ville kunne vært å bruke VP9, Google sin standard som de bruker for YouTube-innhold i 4K, og den er et godt alternativ hvis man er bekymret for patenter eller redd for å måtte betale royalties, sier Hunt.

– Men HEVC var kommet litt lengre, og krevde blant annet færre bits per piksel for overføring, da vi skulle ta vår avgjørelse. I tillegg er den et åpenbart alternativ fordi det er den som går ut til kringkastere også etter hvert, og dermed det TV-produsenter kommer til å gå ut fra. Det var disse tingene som fikk oss til å velge HEVC, men det velge tekniske, slikt som bølgelengdetransformering, fungerer på stort sett samme måte med de to standardene.

Slipper stadig mer innhold

Med videokodeken på plass ligger alt til rette for at 4K-innhold blir tilgjengelig på nett; og nettbasert strømming er dessuten en distribusjonsform Hunt mener vil komme til å ligge langt foran kringkasterne i løypa i overskuelig fremtid – ettersom disse er begrenset av hva slags båndbredder de er i stand til å få utnyttet i bakkenettet.

Det er likevel et par spørsmål vi føler vi er nødt til å stille hver eneste gang vi snakker med noen fra Netflix, ettersom våre lesere stadig vender tilbake til disse i kommentarfeltene. Når kommer det mer innhold på den norske varianten, og hvorfor kan vi ikke slå av undertekstene på alle filmer?

– Nytt innhold kommer faktisk hver eneste dag, og når det gjelder undertekstene er det rett og slett et rettighetsspørsmål, det også. Saken er at vi kjøper lisenser til innhold på forskjellige språk, og med norske undertekster regnes det for å være norsk innhold. Hvis du slår undertekstene av, så er det plutselig regnet som engelsk innhold; og da eier ikke vi rettighetene til å vise det lenger. Vi vet ikke hvem som eier dem, men vi vet som regel at det ikke er oss. Det hele er veldig komplekst, sukker Hunt.

Rettigheter er et skikkelig mas for selskapet:
Netflix vil endre på opphavsrettsbransjen »

Vi er på Facebook!
annonse