Til hovedinnhold

Slik fungerer 4K-Netflix på TV-en

House of Cards ser skarpere ut enn noen gang, men perfekt er det ikke.

Å strømme film og TV-serier har blitt en stor hit her til lands, og stadig flere liker konseptet med å selv kunne velge når, hvor og hvilken enhet de ønsker å se innholdet sitt på. Netflix er en av de aller mest populære tilbyderne av denne type løsninger, og frem til nå har du kunnet boltre deg i filmer og serier med HD-kvalitet.

Spoler vi tiden tilbake et drøyt år, får vi de første indikasjonene på at selskapet jobbet med å øke oppløsningen, slik at den skulle ta steget videre til neste stopp; 4K. Spranget fra HD var langt, allikevel ble det satt et optimistisk estimat på to år før det ville være på plass.

Kommer til TV-ene først

Ved årsskiftet fikk vi de aller første smakebitene på 4K-oppløsningen hos Netflix' stand i «syndens by». CES-messen i Las Vegas ble nemlig det første offentlige møtet med blant annet selskapet egne serie House of Cards, og det ble forsiktig antydet at februar ville bli oppstarten for den nye 4K-satsingen.

Nå er den nye sesongen av House of Cards allerede i gang, også med 4K-oppløsning. I første omgang må du ha en ny Netflix-app som kun finnes på årets 4K-TV-er, for å kunne se serien i 4K. Ergo må de som ønsker å se Netflix i en bedre oppløsning via for eksempel PC, enn så lenge smøre seg med mer tålmodighet.

Samsung er en av flere produsenter som har lagt til denne appen på sine nye UHD-modeller, og her om dagen fikk vi inn den nye toppmodellen fra selskapet til test.

82 Mbit/s skal holde i massevis til å kjøre 4K via Netflix. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Du trenger en solid nettlinje

Før vi starter opp selve appen til Netflix tar vi turen innom den innebygde nettleseren i TV-en. Ved å klikke oss inn til vår søsterside Teknofil.no, finner vi frem Speedometer-funksjonen som ligger på siden. Grunnen til at vi tester netthastigheten er for å forsikre oss om at nettet vi har i testlabben er kraftig nok til å strømme for eksempel House of Cards i 4K.

Netflix' fortalte under CES-messen i januar at du vil trenge minimum 15,6 Mbit/s for at de nye høyoppløste bildene skulle kunne skli problemfritt. Vi tar ingen sjanser og velger derfor å bruke kabel istedenfor trådløs overføring til TV-en.

Den nye Netflix-appen har samme ikon som før. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Etter å ha kjørt et par testrunder med Speedometer-funksjonen, viser resultatene at vi ligger godt innenfor, med en hastighet på rundt 82 Mbit/s. Skulle ting ikke fungere skikkelig nå, er det med andre ord ikke netthastigheten vår som er årsaken.

Ny og friskere app

Den nye Netflix-appen er en del forandret fra forrige versjon, men allikevel er den ikke helt ukjent når du klikker deg inn. Spesielt har den grafiske løsningen med menyer og ikoner blitt forbedret, samtidig som selve brukeropplevelsen er raskere enn tidligere. At selve appen føles raskere i bruk skyldes nok også til dels at TV-en vi bruker har en kraftig prosessor innebygget.

Slik ser grensesnittet ut i den nye Netflix-appen. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Etter at du har logget deg inn med brukernavn og passord, møtes du av valget mellom å se på vanlig Netflix eller en tilpasset variant for barn. Inne i den vanlige utgaven får du listet opp en rekke ikoner på ulike linjer med forskjellige kategorier. I vårt tilfelle er det en salig blanding av serier og barne-TV som kommer opp, noe som avslører at junior i huset også bruker sin del av tiden bak TV-en eller nettbrettet.

sitat"Vi liker det nye utseendet, og helhetlig virker den nye Netflix-appen langt mer moden.Her ser du ikonene som ligger over de vanlige kategoriene i Netflix. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)"

Ved å trykke deg opp forbi den første ikonlinja som markøren starter ved når du fyrer opp programmet, får du frem fire valg. Her kan du velge å søke i databasen etter titler, starte barnevarianten av programmet, endre innstillinger eller å avslutte appen.

Trykker du deg inn til søkefunksjonen får du opp et enkelt tastatur på venstre side av bildet som lar deg skrive inn søkeordene. Ettersom du trykker inn bokstavene oppdateres forslagene som kommer opp til høyre i bildet, og naturlig nok holder det med et par bokstaver før House of Cards kommer opp som førstevalg.

Forslagene kommer opp etter som du taster inn søkeordet. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

På samme måte som før kan du trykke deg inn på serien for å få opp flere valg. Her kan det være verdt å merke seg at det ikke lenger står HD i den grå informasjonsboksen under tittelen på serien, men Ultra HD 4K.

Blir mer enn godkjent

Utvalget av 4K-materiell du finner hos Netflix i skrivende stund er ikke stort, og det begrenser seg til fire naturdemoer i tillegg til House of Cards. Av disse er det sistnevnte som er mest spennende, selv om de fire andre demoene også er greie å ha for å imponere nabo Jensen når du skal få ham sjalu på din nye TV.

Helt i starten tar det som vanlig noen få sekunder før appen får sjekket hastigheten på nettlinjen din, og ut i fra det valger hvilken oppløsning du klarer å håndtere. Vi merker ikke noe stor forandring på innlastningstiden versus andre filmer som har lavere oppløsning.

Du får en helt ny dybdefølelse med 4K-oppløsningen. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Resultatet vi får servert etter noen sekunder er nokså imponerende, spesielt tatt i betraktning at båndbreddebehovet for å se oppløsningen kun ligger 5-8 Mbit/s over hva som kreves for å strømme en vanlig HD-kanal.

Dybden og fargene i bildet blir en del forbedret, og du kan se at detaljene i bildet blir flere enn hva du får med en vanlig HD-TV. Riktignok har vi ikke noe direkte å sammenligne med i øyeblikket, men total sett må vi si at det som blir servert oss er mer enn godkjent.

Her kan du se bildekvaliteten fra en av de fire naturdemoene som ligger i Netflix. (Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no)

Det en en stor forandring å se House of Cards i 4K sammenlignet med HD. Det er langt enklere å se at sminkørene ikke har klart å fjerne alle «skavanker» i ansiktene på skuespillerne, og hovedpersonen selv ser langt røffere ut i huden enn hva vi er vant til.

Men allikevel kunne resultatet vært ennå bedre. Spesielt bakgrunnen mister litt av piffen når bildet beveger seg raskt, og har ikke den rå skarpheten som vi har sett på andre 4K-demoer. Dette skyldes nok først og fremst at det er tatt i bruk laveste felles multiplum for å komme i gang med 4K-sendingene, hvilket betyr at signalet er skrellet til beinet for informasjon og komprimert så hardt som mulig. Vi sitter hele tiden og venter på at bakgrunnen skal bli enda ett hakk skarpere – uten at det skjer.

Total sett er det altså meget hardt komprimert innhold du blir servert, men til å være første forsøk synes vi Netflix' 4K-satsing kommer inn som et friskt pust. Du får servert et resultat som er langt bedre enn dagens vanlige HD-alternativer, men samtidig er det et stykke opp til de beste 4K-demoene vi har sett. Likevel liker vi at selskapet tråkker opp løypen slik at forhåpentligvis mer 4K-innhold finner veien til oss forbrukere.

Er du sikker på at du ser forskjell mellom 4K og HD?
Sjekk hva resultatene ble av vår uhøytidelige blindtest »

Les også
Skaffet VPN – mangedoblet Netflix-hastigheten
Les også
Nettleser-utvidelse utvider Netflix...
Les også
Har Netflix torpedert piratkopieringen?
Les også
Nå strømmer Netflix i 4K til norske brukere
Les også
Netflix vil ikke få offline-avspilling
Les også
Netflix kommer til å støtte LGs WebOS
annonse