Til hovedinnhold

Test: HTC Tattoo – Kjærlighet ved første touch

Test: HTC Tattoo – Kjærlighet ved første touch

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

(Republisert) Det er mulig vi er litt bortskjemte, ettersom vi får teste og bruke de mest avanserte og påkostede mobiltelefonene som finnes på markedet. Interessen for HTC Tattoo var derfor i utgangspunktet noe avmålt. En billig plastleke med råtten skjerm og utskiftbare lokk? Så feil kan man ta.

Vi har plukket den ut av boksen og snudd på den i hånden. Den ser da vitterlig ganske bra ut? Riktig nok er det plast i alle bauger og kanter, men finishen er god. Med taster i metall og deksler i grafittfarge ser Tattoo rett og slett bra ut.

Full pakke

Men det er når vi skrur på telefonen og begynner å legge inn innstillinger for Exchange Server, Google, Facebook, Flickr og Twitter at vi begynner å lure på om vi har fått en feilvare. Telefonen spør om vi vil bruke WLAN og bestemme posisjonen vår med GPS. Slike funksjoner skal da ikke finnes i en ungdomsmobil til 2500 kroner?

Og når alle funksjonen er lagt inn og vi tar telefonen i bruk begynner den å oppføre seg som en smartmobil. I kontaktlisten dukker det opp statusrapporter fra Facebook, kontaktene har med ett fått bilder knyttet til seg, og jeg kan bla igjennom kameraters fotoalbum på nett som om bildene lå på min egen mobiltelefon. Fra kontaktlista ser jeg også hele meldingshistorikken, e-post, SMS, MMS og samtalelogg.

Raserer klasseskillet

Skjønner ikke HTC at de ikke kan drive på denne måten? De raserer jo hele klasseskillet! Smartmobiler med denne type egenskaper er for spesielt interesserte som vil ha noe ingen andre har. Og da tenker vi ikke på fargerike egenkomponerte deksler, for det er greit nok på en ungdsomsmobil. Men WLAN, GPS, sosiale nettverkstjenester og mobilt bredbånd. Her er en komplett Android-modell med HTCs eget Sense-grensesnitt på toppen.

Vi takker vår skaper for at denne telefonen ikke har kameralys. Litt skal man jo ha igjen om man har betalt over det dobbelte for en telefon med omtrent de samme funksjonene.

Mindre

Men rett skal være rett. Tattoo er mindre enn de fleste andre smartmobiler. Så kan en jo diskutere om det er et pluss eller et minus. Oppløsningen på skjermen er på 240x320 punkter. Det er ganske langt etter monstermobilene, men på en 2,8 tommer stor skjerm betyr det ikke all verden. Skjermen fremstår som skarp og klar, selv om fargedybden bare er på 64000 farger.

Miniflaggskip

I virkeligheten fremstår Tattoo som en miniatyrutgave av flaggskipet HTC Hero. Brukergrensesnittet er det samme, med Android i bunnen og HTC Sense på toppen. Her er også Footprints, som lar deg knipse et bilde der du befinner deg og lime det til et Google-kart.

Dette ”fotavtrykket” kan du arkivere til senere mimring, eller du kan dele det med andre.

Med Facebook integrert i adresseboka og mulighet for å åpne kontaktinfo på e-postavsendere direkte fra postboksen er denne telefonen faktisk mer avansert, og samtidig enklere å bruke, enn mange atskillig dyrere konkurrenter.

HTC Tattoo er på størrelse med HTCs første touch-modell som faktisk bare het Touch. Den nye modellen har imidlertid Android, og ikke Windows operativsystem.

Kamera

Kameraet tar bilder med 3,2 megapiksler oppløsning. Det er den samme oppløsningens om vi finner på iPhone, men så er heller ikke iPhone noen utpreget kameramobil.

Kameraet har autofokus og en drøss med manuelle innstillinger. Men bildekvaliteten er sånn midt på treet, sammenliknet med andre 3-megapikselmobiler.

Det er også mulig å filme klipp opp til 352x288 punkter, men kvaliteten er ikke mye å skryte av. Det holder til meldinger, eller til avspilling på mobilen.

Surfbrett

Telefonen har en helt brukbar nettleser, men vi synes egentlig det er like greit og atskillig raskere å bruke Opera Mini til de vanlige surfeøktene. Her er ikke støtte for multitouch. Zooming er ikke like enkelt som på modellene med eget zoomfelt
Skjermen på Tattoo er resistiv, og følgelig ikke like følsom for berøring som en mobiltelefon med kapasitiv skjerm.

Men følsomheten er likevel så god at det ikke byr på noe problem å navigere med fingrene. I tillegg har telefonen en stor rund navigasjonstast med kvitteringsfelt i midten.

Rask

Prosessoren i Tattoo jobber på samme klokkefrekvens som prosessoren i Hero og Magic, og med en lavere skjermoppløsning blir Tattoo en meget rask mobiltelefon.

Som på andre Android-mobiler finner vi søkefunksjon som leter etter oppslag både på Internett og i selve telefonen. Funksjonen åpner vi ved hjelp av en egen søketast merket med en lupe. Vil du spille en spesiell sang, slå opp en kontakt eller lete etter en epost med et spesielt innhold, så er dette en rask og effektiv måte å finne frem på.

Musikk

Som musikkspiller er Tattoo også som de øvrige Android-telefonene. Her er 3,5mm audio jack for tilkobling av eget hodesett. Musikken kan sorteres i spillelister, og du kan organisere den etter navn, artist eller album.

Telefonen kommer med et minnekort på 2GB. Vi byttet det ut med et 16GB-kort med musikk og startet musikkspilleren. Forbausende nok tok det bare noen sekunder før vi kunne begynne å bla i filer og spille musikk. På en del andre telefoner vi har testet krever dette en indeksering av filene som kan ta mange minutter.

Så viste det seg også at bare et lite utvalg av filene var tilgjengelige for avspilling med det samme. Men indekseringen fortsatte i bakgrunnen og gikk rimelig raskt. Da vi hadde hørt den første låta ferdig var også biblioteket oppdatert.

Lydkvaliteten kan variere avhengig av hva som spilles, men jevnt over er gjengivelsen god. Den største svakheten vi kan se er mangelen på mulighet for å justere lydbildet i de ulike frekvensområdene. Uten Equalizer kan mye av musikken virke flat. Her har også valg av hodesett en del å si.

Google

Siden Android er et operativsystem utviklet på initiativ fra Google, så er selvsagt Google Maps, Gmail og flere andre Google-tjenester på plass. Men du kan også hente post fra en rekke andre tjenester, eller bruke andre fototjenester enn Googles eget Picasa.
Å skrive meldinger på denne telefonen kan gjøres på flere måter. Vi kan velge mellom stort qwerty, kompakt qwerty og telefontastatur (alle bokstaver på ni virtuelle taster).

Skjermen er ikke så stor, og dermed blir det store tastaturet likevel ikke så stort. Kompakt qwerty er for øvrig en underlig kombinasjon av de to andre tastaturtypene.

Ved tasting gir skjermen presise tilbakemeldinger i form av små vibrasjoner. Kompakt qwerty har ÆØÅ merket på tastene, mens det store qwerty-tastauret mangler nordiske tegn. Du kan imidlertid hente dem opp ved å holde på A for Å eller Æ, og på O for Ø. Eller du kan rett og slett laste ned et norsk tastatur fra Android Market.

Under Android Market opplever vi imidlertid nok en forskjell mellom storebror Hero og lillebror Tattoo. Utvalget av applikasjoner til Tattoo er noe mindre enn til Hero. Årsaken er at ikke alle applikasjoner støtter skjermoppløsningen på HTC Tattoo.

Forventninger

HTC legger ikke skjul på at de har store forventninger til denne modellen. En egen nettside er etablert der du kan designe dine egne deksler til telefonen. Og her er det ikke bare bakdekselet som kan byttes, men hele karosseriet, inklusive antennedekselet.
Vi har sett noen ganske heftige designdeksler, men ser ikke bort fra at enkelte vil nøye seg med originaldekslene. I tillegg til grafitt-fargen kommer telefonen i brunt, hvitt eller sort.

HTC må gjerne fri til ungdom med denne mobiltelefonen, men vi tror den vil bli brukt av atskillige som ikke hører naturlig hjemme i denne målgruppen.

Toppscore

Tattoo er rett og slett årets store overraskelse og uten tvil den nykommeren som for øyeblikket gir deg mest for pengene. Terningkast seks.

Disse bildene er tatt med HTC Tattoo:

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse