Test

Test: LG GW620 - Rimelig Android med tastatur

Test: LG GW620 - Rimelig Android med tastatur

Testresultater

WLAN, QWERTY-tastatur, Mail for Exchange,Turbo-3G, FM-radio, 5 megapiksler kamera med lys, god lyd.
Ikke norske taster, glatt tastatur, lett å komme borti berøringsfeltene.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Antallet mobiltelefoner med fremskyvbart qwerty-tastatur har økt kraftig, og vi har også sett dette på Android-mobiler. Men det er først med LG GW620 at vi ser denne løsningen på en Android-mobil i det norske markedet. Vi har testet den.

Design

I lukket tilstand er det ikke en mobiltelefon som vekker oppsyn. Den har relativt stor skjerm som dekker det meste av fronten. Den er tykkere enn de fleste nyere mobiltelefoner, og den har en smal lyseblå metallist i siden.

Under skjermen sitter en enslig tast som åpner menyfeltet til applikasjonen vi er inne i. På hver side av denne tasten er det et berøringsfelt merket henholdsvis med et hus (tar oss til hjemmesiden) og en U-formet pil (tilbaketast).

På høyre side er det to taster. Den ene er merket med et notetegn og åpner musikkspilleren direkte. Den andre stikker litt mer ut, og er merket med et kamera. Denne tasten må vi holde inne noen sekunder for å aktivere kameraet.

Litt høyere oppe på samme side sitter minnekortporten. Minnekortet som sitter i vårt testeksemplar er på 1GB. På motsatt side er det en vippetast for volumkontroll, og et deksel som skjuler USB-kontakten (MicroUSB). På baksiden sitter kameraet og en liten fotolampe. Rundt kameraet er det en avrundet firkant i det samme lyseblå metallet som sidelisten.

Alt i alt fremstår LG GW620 som en mobiltelefon vi synes å ha sett før.

Tastatur

Tastaturet har hele fem rader med taster. Den øverste tasterekken er de ti talltastene. De øvrige 40 tastene er bokstavtaster, piltaster, mellomromstast, symboltast osv. Men til tross for at vi til sammen kan telle 50 taster, så er det ikke noen av dem som er merket æ, ø, eller å.
Løsningen er som på andre LG-modeller med tastatur – hold bokstaven ”a” inne en stund, så blir den til en ”æ”. Følg opp med ett trykk til på samme tast, og ”æ” blir til ”å”. Hold på tasten ”o” for å få frem en ”ø”.

Det bryter opp skrivingen en del, men av erfaring fra andre mobiler med tilsvarende løsning vet vi at det er mulig å venne seg til denne løsningen også.

Tastene på GW620 er separate. Med hver tast for seg og svakt konvekse taster skulle en tro det var lett å finne riktig punkt å trykke på. Men dette er ett av de glatteste tastaturene vi har kjent, så skrivingen blir litt anstrengende.

Menyer

LG har gjort sin egen variant av menyene på Android, så vi kan velge om vi vil bruke denne eller den originale menystrukturen. Men forskjellen er ikke så stor. I originalmenyen har vi tre sider med ikoner og småprogrammer vi selv velger å legge opp. I tillegg kan vi hente frem alle programmene i telefonen ved å trekke frem en slags rullegardin fra bunnen av skjermbildet.

På LGs hjemmeskjerm er denne rullegardinen borte, I stedet er det fire virtuelle taster, anrop, kontakter, meldinger og meny. Når vi trykker på menytasten kommer alle programikonene frem, omtrent som på Androids originalmeny. Men i LG-varianten er ikonene gruppert etter kategori, omtrent som på LG-mobiler med grensesnittet S-Class. Vi mener LG med fordel kunne ha gått enda lenger i å tilpasse S-Classgrensesnittet til GW620.

LG har valgt å legge Moxier på telefonen. Dette er et synkroniseringsprogram som sørger for at vi kan bruke telefonen sammen med Exchange Server. Her synkroniseres kontakter, kalender, oppgaver og ikke minst e-post. Vedlegg kan åpnes i Quickoffice, men bare for lesing.

Kontaktoppdateringen virker litt bakvendt. I stedet for å oppdatere telefonens kontaktliste, så lagres en ny adressebok som kalles ”Moxier Kontakter”. Deretter kan denne kontaktlista overføres til telefonen.

Programmer

Det er i utgangspunktet ikke så mange programmer på GW620, men ettersom dette er en Android-mobil, så finnes det et hav av tilleggsprogrammer vi kan legge til på en enkel måte. Mediespiller, kalkulator, vekkeklokke og taleopptak er selvsagt på plass Det er også kamera, bildevisning og et artig lite program for videoredigering (MMS-video) der vi kan legge på både tekst, lyd og bilder.

Dessuten har telefonen FM-radio. Ettersom det er en Android-mobil har den også Googles applikasjoner for kart, gmail, søk osv.

Nettleseren er enkel å bruke og fungerer som forventet. Skjermen er resistiv, så her er det ikke mulig å zoome ved å knipe eller sperre med to fingre. I stedet dukker det opp to zoometaster på skjermbildet når vi berører det.

Løsningen er lett å bruke, og reaksjonen når vi zoomer er bra. Dermed er det enkelt å zoome til riktig nivå.

Musikk

Musikkspilleren i telefonen er bra, med god lyd i de medfølgende ørepluggene. Telefonen har utgang for 3,5mm jack for den som vil bruke sine egne hodetelefoner eller øreplugger. Men vi kan ikke dele håndfrisettet slik at vi kan bruke mikrofonledningen sammen med våre egne hodetelefoner.

Musikkmenyene er enkle å bruke, og vi setter stor pris på at telefonen har en egen tast som tar oss direkte til avpillingsmenyen. Dermed får vi ved behov stengt av musikken øyeblikkelig, selv om vi er inne i en annen meny.

Skjerm

Skjermen er som nevnt resistiv. Vi har sett skjermer med bedre kontrastnivå enn denne, men reaksjonen er i det minste bra. Vi kan bla raskt i menyene, og vi kan benytte oss av såkalt kinetisk rulling. Det betyr at vi kan overføre bevegelsesenergi til skjermbildet. Et strøk over skjermen, og skjermbildet sendes av sted. Hvor langt vi beveger oss i skjermbildet eller menylisten avhenger av hvor raskt vi stryker. Dette gir en tilnærmet analog opplevelse. Flyten er god, men ikke helt på høyde med de aller kjappeste mobilene.

Telefonen har en sensor som registrerer om vi dreier på den og snur skjermbildet tilsvarende. Dette fungerer i applikasjoner som Google maps, men ikke i menyer eller på hjemmeskjermen. Da må vi åpne telefonen for å vende skjermbildet til breddeformat.

Skjermen har 320x480 bildepunkter og måler 3 tommer. Den er en tanke større enn skjermen på HTC Tattoo, eller tastaturmobilen CorbyPRO (ikke Android), som vi også nylig har testet. Prismessig havner telefonen i utgangspunktet en anelse over disse, men ikke mer enn at de i en kampanje kan være konkurransedyktig også på pris.

Funksjoner

Funksjonsmessig er det fint lite å utsette på GW620. Her er GPS, WLAN, 5 megapiksler kamera, turbo-3G, FM-radio og en ganske OK videoopptaker. Den spiller DivX-filmer, har FM-radio og et batteri som varer langt inn i aftensangen.

Lydkvaliteten ved samtaler er god, selv om den innbygde høyttaleren er i svakeste laget for konferansesamtaler. For den som er opptatt av stråling kan vi legge til at denne modellen har meget lav SAR-verdi.

Kan mye

I bruk opplever vi dette som en solid mobiltelefon som kan mye. Den er nok ikke av de aller mest elegante mobiltelefonene vi har sett, og vi savner en bedre integrering av sosiale nettverk. Vi har tilgang til Facebook, Flicr, Youtube og flere andre tjenester, men disse er ikke flettet med telefonens adressebok så vi kan hente status direkte. Her er heller ikke noen logg som viser alle aktiviteter vi har delt med en kontakt. I stedet må vi søke oss gjennom de ordinære loggene. Men vi kan åpne Facebook-kontakter fra adresseboka i en egen liste.

Tastaturløsningen er bra, og det gleder oss at vi også kan operere telefonen helt uten å åpne den. Skriver vi meldinger med en hånd (telefonen lukket) så dukker det opp et T9-tastatur på skjermen.

Selv om skjerm, hastighet og materialvalg ikke er helt i toppskiktet, så er dette likevel en mobiltelefon som imponerer oss. Vi hadde foretrukket at tastene ble behandlet så overflaten ble litt mindre glatt, og det hadde faktisk vært en fordel om de to feltene ved siden av menytasten ikke var så sensitive. Det er nemlig litt stusselig at alt vi holder på med forsvinner, når vi tidvis er uheldige og kommer nær disse berøringsfeltene.

Når vi veier disse svakhetene opp mot pris, og hva telefonen ellers har å by på, ender vi på terningkast 5.