Til hovedinnhold

Test av Samsung Galaxy

Test av Samsung Galaxy

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mye minne, svært god skjerm, WLAN, GPS, Turbo-3G, Youtube-applikasjon
Mangler FM-radio, virtuelle T9-taster, svakt kamera, ikke støtte for Exchange Active Sync, ikke betjeningstaster for musikkspilleren.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung er andre produsent ut med en Android-mobil for det norske markedet. Den skal konkurrere mot de tre HTC-modellene Magic, Hero og Tattoo, og det er ingen lett match.

Konstruksjon

Rent fysisk er Galaxy en nokså stor PDA-mobil, med trykkfølsom AMOLED-skjerm og 8GB innbygget minne. Skjermen måler 3,2 tommer, og har en oppløsning på 320x480 punkter. Det er samme skjermstørrelse som HTCs toppmodell Hero. Men Samsung kjører AMOLED med 16 millioner farger, og har dermed en skjerm som overgår konkurrentens TFT-skjerm med 64000 farger.

I praksis betyr det to ting. Samsungs skjerm er bedre å se på, og den bruker langt mindre strøm enn konkurrentens skjerm gjør.

Samsung er også den første Android-produsenten på markedet i Norge med en mobiltelefon som har brukbart med innbygget minne (8GB).

Chassiset på Samsung Galaxy (i7500) er sort og blankt. Produsentene kaller det gjerne pianolakk, men sannheten er at det er blank plast, og at den bare er blank til du har fått den i hånden. Denne overflaten suger nemlig til seg fingermerker, og med mindre du betjener den med hansker på, så vil den raskt miste litt av glansen.

Baksiden er helt glatt, med kamera og fotolys (LED) rammet inn av en smal sølvlist. Ellers finner vi tre små spalter over høyttaleren, og produsentens navn trykket i hvitt. På venstre side av telefonen er det en volumknapp som er lett å føle seg frem til og enkel å betjene. På motsatt side finner vi en låsetast som holdes inne for å aktivere eller deaktivere ”tastene”. I tillegg finner vi på denne siden en kameratast.

På toppen av telefonen er det utgang for 3,5mm jack, slik at vi kan koble til standard hodesett. Under et plastlokk finner vi Micro-USB-porten. Denne brukes både til lading og til overføring av data mellom telefonen og en PC.

Skjermen dekker det meste av fronten. Under skjermen er det likevel plass nok til en stor navigasjonstast og ytterligere fem taster. Midt i navigasgasjonstasten er det en kvitteringstast. Tastene er enkle å bruke, men de litt kraftige markeringene i sølv mot sort er ikke veldig elegant utført.

Minne

Selv om telefonen har 8 GB innbygget minne, så har Samsung valgt å utstyre Galaxy med plass for minnekort. Internminnet fremstår som et eget minnekort når vi kobler telefonen til en PC. Vi satte inn et 16GB minnekort uten at det bød på større problemer. Det skulle også bare mangle, ettersom Samsung sier telefonen støtter minnekort opp til 32GB.

Det tar riktig nok ganke lang tid før alle bildene dukker opp med miniatyrer i telefonens bildegalleri, og første gang vi åpner musikkspilleren må alle filene indekseres. Også det er en prosess som kan ta en del tid. Pussig nok dukket også flere av filene opp med kryptiske filnavn fulle av det vi antar er kinesiske tegn. Filene kan spilles, men når vi ikke forstår et plukk av hva som står på skjermen, så er det ikke lett å finne frem til riktig låt.

Grensesnitt

Skjermen på Galaxy er kapasitiv, og reagerer presist. Telefonen er gjenomgående rask, til tross for at den har en nokså beskjeden prosessorkraft. Menyene er greie, men på dette området ligger Samsung likevel et godt stykke bak HTC. Samsung har nemlig valgt ikke å gjøre noen tilpasninger i brukergrensesnittet, og dermed står vi med en ren Android-mobil mellom hendene.

Vi skal ikke nekte for at Android er et bra brukergrensesnitt, og antakelig enklere for de fleste enn Samsungs egenutviklede TouchWiz. Hjemmeskjermen på Galaxy inneholder ikoner, og vi kan tilpasse startskjermen ved å legge til eller trekke fra ikoner og Widgets. Vi kan veksle mellom tre slike menysider ved å trekke fingeren over skjermen. Men det er den i midten som er selve hjemmeskjermen, og som vi alltid kommer tilbake til når vi trykker på den sorte knappen til høyre for navigasjonstasten.

Nederst på hjemmesidene ser vi en liten grå arkfane med pil på. Velger vi å trekke denne opp, så dukker det opp en oversikt over samtlige programmer som er installert på telefonen. Holder vi på en av disse programikonene vil det "løsne", og vi kan plassere det på hjemmeskjermen eller en av de to tilliggende skjermbildene. Om vi bare trykker på ikonet åpner vi den tilhørende funksjonen.

I toppen av skjermbildet finnes en smal statuslinje der vi finner informasjon om telefonstatus og varslinger. Vil vi ha mer informasjon trekker vi rett og slett denne linjen nedover på skjermen.

Skrapet

Samsung har som sagt valgt å kjøre dette som en ren Android-mobil, og dermed har telefonen heller ikke programvare for nedlasting av e-post fra Exchange Server. Det er mulig å laste ned støtte for dette i form av tilleggsapplikasjoner i Android Market, men slike programmer koster en del.
Det finnes både Facebook og Twitter-applikasjon på Market, men ingen av disse er forhåndsinnstallert på Galaxy. Her er heller ingen støtte for DivX, tilleggsfunksjoner i adresseboken, eller skreddersøm av annet slag. Litt pussig, for Samsung har gjort skreddersøm med TouchWiz til et varemerke på sine Symbian og Windows-modeller. Angivelig skal selskapet ha hatt planer om å lage en versjon av TouchWiz til denne modellen, men droppet det kort tid før lansering.
Men så er jo heller ikke Androids grensesnitt så helt ulikt TouchWiz, ettersom begge baserer seg på bruk av tilpassede hjemmeskjermer med mulighet for å legge til såkalte Widgets og snarveisikoner.
Funksjonell

I daglig bruk fungerer Galaxy meget bra. Tastaturet på telefonen har ikke ÆØÅ som standard, men en fiks kan lastes ned i Android Market.

Galaxy inneholder de vanlige applikasjonene i Android. Den har GPS, men ikke navigasjon (en enkel men fullt brukbar løsning finnes gratis i Android Market). Om du ikke trenger navigasjon, men kan nøye deg med kart som viser hvor du er og veien til målet, så er Google Maps et greit alternativ. Men Galaxy har ikke magnetisk kompass som orienterer kartet i riktig retning.

Lydkvaliteten i telefonen er god, og håndfrisettet som følger med gir et brukbart lydbilde. Musikkspilleren kan betjenes fra en egen applikasjon på hjemmeskjermen. Men Galaxy er ingen utpreget brukervennlig mediemobil. Den eneste funksjonen vi kan betjene direkte uten å måtte gå veien om telefonmenyene er volumet. Nå er ikke dette annerledes på Galaxy enn på andre Android-mobiler vi har sett til nå, men her finnes unektelig et forbedringspotensial.

Galaxy leveres uten ett eneste spill. De finnes riktig nok på Android Market. Søk etter spill og andre applikasjoner er enkelt og oversiktelig. De fleste applikasjoner går det også raskt å laste ned, selv i mobilnettet. Er du i en WLAN-sone vil telefonen automatisk bruke WLAN til nedlastingen, forutsatt at du har aktivert WLAN på telefonen. Du er selvsagt også avhengig av at det trådløse nettet er åpent, eller at du kjenner passordene du trenger for å bruke det.

Har du lagt inn passord for nettverket en gang, så vil telefonen huske det til senere.

Nettleseren i Galaxy er rask, og fungerer greit. Vi kan ikke zoome med to fingre, men når vi berører skjermen dukker det opp et lite kontrollfelt vi kan berøre for å zoome inn eller ut. Denne løsningen fungerer godt.

Ingen proffmobil

Noen utpreget proffmobil er dette ikke, og brukere som er avhengig av å bruke APN med PAP-godkjenning, vil ikke få tilgang til bedriftsintern pålogging. Det kan bety at du ikke kommer til e-posten din, selv om du laster ned og installerer en Exchange-klient på mobiltelefonen. Om dette er kritisk for deg bør du sjekke med bedriftens IT-avdeling om dette vil berøre deg før du velger en mobiltelefon med Android som operativsystem.

Ellers kan du legg inn opp til fem POP- eller IMAP-kontoer i telefonen.

Du kan enkelt sette opp telefonen din til å synkronisere med en Google-konto, slik at dine adresser, gmail og kalenderoppføringer synkroniseres automatisk mellom Googleserveren på Internett og telefonen din. Om du endrer eller legger til en oppføring på Internett vil den automatisk bli rettet også på mobiltelefonen. Forutsetningen er at du har en Google-konto. Har du det ikke, så kan du registrere en direkte fra mobilen. Tjenesten er gratis, men når du bruker den vil det overføres en del data i mobilnettet (eller over WLAN).

Velger du en Galaxy som din neste mobiltelefon bør du vurdere om du samtidig skal velge et abonnement som gir deg rimelig tilgang til data, eventuelt sjekke om du i dag har et abonnement med pristak.

PC-synk

Om du ikke vil synkronisere via Internett, så følger programvaren Samsung New PC-Studio med i salgspakken. Dette programmet lar deg blant annet synkronisere telefonen mot Outlook på PC–en din.

Kamera

Galaxy har 5 megapiksler kamera med en enkel diodelampe som gir begrenset effekt. Bildekvaliteten er ikke så god som vi hadde forventet på en Samsungmobil med 5 megapiksler oppløsning. Her er få muligheter for å gjøre manuelle innstillinger, ut over å velge om bildet skal være geotagget (geografisk informasjon i bildefilen) eller ikke.

Lyspunktene ved kameraet er at det har en egen tast, lav nærgrense og autofokus. Dessuten gjør programvaren det svært enkelt å dele bildene. Det er mulig å filme videoklipp, men videokvaliteten er relativt lav.


Close, but no cigar
Alt i alt opplever vi Galaxy som en mobiltelefon med et uforløst potensial. Her er en god kapasitiv OLED-skjerm, brukervennlige menyer og minne nok til at den kan fungere som mediespiller. Operativsystemet åpner for at vi kan bruke telefonen til mye mer enn det vi får med grunnoppsettet. Radioteknisk fungerer telefonen utmerket.
Men svakhetene er også mange. Her er ikke FM-radio, ingen Exchange Server-støtte, ingen integrering av sosiale nettverk, ikke magnetisk kompass, ingen mulighet for å justere lydbildet i musikkspilleren (equalizer) og et litt for enkelt kamera. Du kan ikke utføre videoanrop, og tastaturet har ikke ÆØÅ på egne taster. Vi kan heller ikke velge å skrive SMS på T9-tastatur, slik vi er vant til fra standardmobiler.
Vi synes ikke telefonen kan forsvare en prislapp på godt over 5000 kroner og gir den under sterk tvil terningkast fire.
Her er noen eksempelbilder tatt med Galaxy:

Bildeeksempler

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mye minne, svært god skjerm, WLAN, GPS, Turbo-3G, Youtube-applikasjon
Mangler FM-radio, virtuelle T9-taster, svakt kamera, ikke støtte for Exchange Active Sync, ikke betjeningstaster for musikkspilleren.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Enkelt brukergrensesnitt, mye minne, svært god skjerm, WLAN, GPS, Turbo-3G, Youtube-applikasjon
Mangler FM-radio, virtuelle T9-taster, svakt kamera, ikke støtte for Exchange Active Sync, ikke betjeningstaster for musikkspilleren.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse115x56x11,9mm
Vekt114 gram
Standby-tid340/450 (2G/3G)
Taletid6h 10 min/9h 20 min
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, Micro USB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSmå skjermtaster uten æøå
MMSKrysse av
EpostJa Ja, men ikke Exchange-støtte
Sosiale tjenesterBytt
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMeget enkelt, få innstillinger
Bildegjengivelse inneMiddels
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x480, 3,2" AMOLED
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet8GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, med HSDPA
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioBytt
MediaspillerKrysse av
JavaBytt
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkVil nok mer enn den evner
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignDusinvaredesign
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilNei Nei. Androidapplikasjoner kan lastes ned
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0.607
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv0
Les også
Test: HTC Tattoo – Kjærlighet ved første touch
Les også
Eget OS fra Samsung
Les også
Ny Android fra Samsung
Les også
Slik bytter du Hero-tastatur
Les også
Nytt grensesnitt til Android
Mer om
annonse