Til hovedinnhold

Test: Sony Ericsson Aino

Test: Sony Ericsson Aino

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Aino skiller seg fra andre mobiltelefoner ikke bare ved at den ser litt annerledes ut. Den er også en standard Sony Ericsson-mobil som fungerer som mediespiller med touch.

Både òg

Utgangspunktet er ikke helt ulikt suksessmodellen W995. Den mangler riktig nok menyknapper på fronten, men har i stedet fått en enorm skjerm. Når denne skyves opp kommer talltastene og navigasjonstastene til syne. Nå er telefonen en uvanlig lang skyvemobil  med en uvanlig stor skjerm og standard Sony Ericsson operativsystem.

Men lukker vi telefonen endrer den karakter. Nå er det en mediespiller med touch-grensesnitt, uten en eneste tast på fronten.

Vi kan saktens argumentere med at telefonen er en touchmobil som mangler en hel masse touch-funksjonalitet. Her er ikke noe touch-tastatur, vi kan ikke klikke på ikonene i standardmenyene, ikke bla med fingeren gjennom kontaktlistene eller bruke strøk for å flytte på skjermbildet i nettleseren.

Eller vi kan se på touch som en tilleggsfunksjon i mediespilleren. For det er nettopp hva Aino dreier seg om. Når tastaturet er synlig har telefonen ingen touchfunksjoner i det hele tatt. Når tastene er skjult er dette en ren underholdningsmobil med kamera, bildegalleri, musikkspiller, filmavspiller og FM-radio.

Konstruksjon

Telefonen har omtrent samme mål som skyvemodellen W995, men Aino er omtrent 8 millimeter lenger. Det høres ikke mye ut, men får telefonen til å se atskillig lengre ut. I topp og bunn er telefonen mer avrundet enn vi er vant til fra Sony Ericsson. Helt i toppen og bunnen av frontplaten ligger en metall-list som fullfører rammelisten i siden på telefonen.

Skyvemekanismen er presis, men vi kan iblant høre en litt tørr friksjonslyd når toppdelen glir over tastaturet.

Aino har ellers en minimalistisk design. Mens Sony Ericsson tidvis har hatt som mål å få flest mulig knapper inn på siden av telefonen, har Aino bare to. Dette er kameratasten og volumtasten. Begge er diskret integrert i sidelisten for ikke å forstyrre linjeføringen.

Designeren må ha revet seg i håret i fortvilelse over ladekontakten, som med to sorte hull og hele 12 messingblanke kontaktpunkter ikke akkurat bidrar til telefonens forskjønnelse.

Baksiden er enkel med Sony Ericssons grønne logo, kameraåpningen og led-blitsen som de eneste elementene som bryter den matte sorte overflaten. Telefonen finnes også i hvitt. Begge modellene har sort rammelist, som selvsagt blir langt mer fremtredende mot de hvite dekslene.

Totalinntrykket er uansett at Aino er en pen og stilren mobiltelefon.

Medieserver

Aino har støtte for Exchange, med e-post, kalender og adressebokoppdateringer. Den har også en integrert Facebookfunksjon som vi skal komme tilbake til. Men først skal vi se nærmere på mediespillerfunksjonene.

Aino fungerer som medieserver, og kan hentes opp av DLNA-enheter som Playstation 3 via trådløst nett. Men Aino virker også den andre veien.

Når du åpner biblioteket for å spille av en lydfil dukker det opp et lite ikon merket Medieservere. Har du en medieserver installert på PC-en kan musikkfilene spilles av på Aino.

Playstation 3

I tillegg har Aino noe som kalles Avstandsspill. Dette er en funksjon som lar deg ta kontroll over din Playstation 3, enten via WLAN eller over 3G. Før vi kunne bruke tjenesten måtte vi oppdatere til nyeste programvare på PS3, og legge til mobiltelefonen som ekstern enhet.

Deretter kunne vi logge på PS3 fra mobiltelefonen. På mobilskjermen får vi opp bildet som vi ellers ser på PS3, og vi kan bla i menyer og starte ulike funksjoner. Oppdateringen av skjermbildet på Aino går tregt. Det gjelder enten du bruker 3G eller WLAN for å få kontakt Med PS3. Du skal kort sagt være en tålmodig sjel for å finne løsningen særlig brukervennlig.

Streaming fungerer på sett og vis med musikk og bilder, men er ikke like stabilt med video. Vi får legge til at du ikke får tilgang til alle tjenestene på Playstation 3. Blant annet kan du ikke se videofilmer fra DVD-spilleren i Playstation.

Media Go

Vi installerte Media Go på en PC, og fikk raskt opp denne enheten på listen over mediesentere. Programvaren minner mye om iTunes, og kan streame innhold til telefonen. Det samme programmet bruker vi også når vi overfører innhold fra PC til mobiltelefon. Dessverre er det en prosess som tar skrekkelig lang tid. Selv om telefonen er koblet til PCen via USB.

Media Go lar oss også konvertere videofiler fra PC-en til et format som passer for avspilling på mobiltelefonen. Å overføre en film som må konverteres tar så lang tid at vi nesten like godt kan se på hele filmen mens vi venter. Det går atskillig raskere å laste medieinnholdet over til minnekortet via en vanlig minnekortleser. Men da må videoene være i et format Aino støtter i utgangspunktet. Konverteringen med Media Go er uansett så treg at vi vil anbefale at du konverterer med et annet og raskere program.

Musikk

Musikkspilleren er av godt Sony Ericsson-merke med alle funksjonene vi er vant til fra de seneste Walkman-mobilene. I tillegg kommer muligheten for å velge ulike layouts, eller skins, som får spilleren til å se mer spennende ut. 

Aino har lydforbedringsteknologiene Clear Audio og Clear Bass. Her er også SenseMe, som lar oss velge musikk etter stemningen vi er i, og Shake Controll, som lar oss bytte sang ved å riste på telefonen.

Musikkspilleren viser albumomslag og har innstillinger for tilpasning av lydbildet. Her er også TrackID for gjenkjenning av musikk.

Sony Ericsson Aino har ikke utgang for 3,5mm øreplugg på håndsettet. I stedet følger det med en trådløs håndfri med skjorteklype og øreplugger. Mikrofon og betjeningsknapper sitter på skjorteklypen, som har 3,5mm utgang til hodesett. Ørepluggene som følger med er av den typen som stikkes inn i øregangen. Pluggene gir bra lyd, men om du ikke er komfortabel med denne løsningen kan du bytte til et annet hodesett.

Oppkoblingen av det trådløse settet kunne ikke vært enklere. Det holder at du er i nærheten av mobiltelefonen når du slår det på.

Gratis B og C-filmer

Aino er en av Sony Ericssons film-modeller. Det betyr at den leveres med ett års abonnement på filmtjenesten i PlayNow Arena. Her kan du laste ned inntil 60 filmer i året. Hver film kan spilles av i 90 dager, og hver måned kommer 15 nye filmer til videobiblioteket. Vi skal ikke legge skjul på at det stort sett dreier seg om filmer vi formoder vil skåre særdeles lavt i anmeldelser.

Ladestasjonen som følger med Aino fungerer som holder til mobiltelefonen når vi ser på film. Her er også en egen plass til det trådløse håndfrisettet, slik av vi kan lade de to enhetene samtidig.

Små taster

Tatstaturet på Sony Ericsson Aino er trangt, men det går greit å skrive meldinger. Det er særlig de to valgtastene nærmest skjermen som er små og litt vanskelige å betjene. Tekstmeldinger kan bare skrives med telefonen åpen – her er ikke noe skjermtastatur eller touchfunksjoner.

Har du brukt en Sony Ericsson fra før, så er funksjoenn velkjent. Har du ikke brukt Sony Ericsson før, så er dette en mobiltelefon som det likevel er enkelt å sende tekstmeldinger med.

Telefonen har også støtte for flere e-postservere, blant annet Microsoft Exchange. Velger du å bruke Exchange får du også oppdatert adressebok og kalender mot serveren. Vi synes dette fungerer meget bra, men ettersom Aino ikke er noen smartmobil, så er det begrenset hva du kan gjøre med vedlegg etter nedlasting. Å skrive e-postmeldinger på dette tastaturet gjør vi bare om vi må.

FM-radio

Aino har innbygget FM-radio, men denne har vi liten glede av så lenge det kun følger med trådløst hodesett i esken. For at radioen skal virke må vi nemlig ha et trådbasert hodesett som kan virke som antenne.

Facebook

Aino er en mobiltelefon som byr på mange spennende løsninger. Vi nevnte innledningsvis Facebook, som her er integrert i en egen applikasjon. I hvilemodus kjører telefonen et minislideshow med bilder og statusoppdateringer fra kontaktene dine. Samtidig vil en snarvei (nede til venstre på skjermen) åpne facebookapplikasjonen så du kan legge inn dine egne oppdateringer, kommentere, lese meldinger og se bilder fra ulike Facebook-abum på telefonen.


 
Kamera

Aino har et kamera som tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten god, men uten ekte blits blir dette heller ikke en dedikert kameramobil. Oppløsningen på bildene er på 8,1 megapiksler, og vi finner alle de kjente Sony Ericsson-funksjonene som ansiktsgjenkjenning og smilelukker. Smilelukker er en funksjon som gjør at kameraet venter med å ta bilde til det ser et smil på ansiktet til motivet.

 

I kameramodus blir skjermen igjen touch-aktivert, så vi kan sette fokusområde og gjøre innstillinger uten å måtte bruke tastene.

 

Aino har også et videokamera som tar opp film i VGA-format med 30 bilder per sekund. Men videofunksjonen er milevis unna det du får om du kjøper et rimelig videokamera. Men slike mobilvideoer har unektelig sitt eget bruksområde, og sammenliknet med andre videomobiler er dette en av de bedre.

Bilder og video kan enkelt deles via nett-tjenester.


GPS
GPS-løsningen i Aino er fra Wisepilot, den samme løsningen som i Satio. Her er fotoboksvarsling integrert, men vi får ikke gjort oss nytte av funksjonen som skal vise trafikkinformasjon. Wisepilot er basert på kart som ligger på en server, og som lastes ned på mobiltelefonen ved behov. Det fungerer utmerket og gir tilgang til de aller nyeste kartene. Men samtidig krever det at telefonen er på nett, noe som fort kan koste noen kroner om du legger turen over grensen.
Men Wisepilot viser vei, og stemmen som guider oss er klar og tydelig.

Konklusjon

Aino er en mobiltelefon spekket med funksjoner og vi nøler ikke med å kalle den Sony Ericssons beste multimediemobil til nå.

Med god lydkvalitet på samtaler, god radiofølsomhet, stor skjerm og et nytt spennede brukergrensesnitt er Aino unektelig en attraktiv mobiltelefon. Tastene gjør at du ikke behøver å forholde deg til et helt nytt brukergrensesnitt, samtidig som mediemenyene er så enkle å betjene med fingrene at du ikke trenger tenke på å lære dem. 

Skjermen er kapasitiv, hvilket betyr at den reagerer på berøring, og ikke på trykk. Aino reagerer presist, og særlig er måten vi kan bla i bilder på elegant gjenomført. Men her er ikke multitouch for zoom eller rotasjon av bildene. Vi hadde satt pris på om også nettleseren fikk touch-funksjonalitet, men det har den ikke.   

Den sorte versjonen er konservativ, og noen vil nok kalle den kjedelig, i designen. Den hvite er dristigere, og vi synes det kler denne telefonen bedre.

Skulle vi bedømme Aino som en Touch-mobil ville det være mye å trekke på. Men vi velger å se på touchfunksjonene på Aino som en tilleggsfunksjon på toppen av standardgrensesnittet, snarere enn som en erstatning. Dermed blir Aino som en W995 med en hel masse ekstra. Tastene kunne unektelig vært bedre, men de er ikke så svake at det ødelegger totalinntrykket. Dermed blir det toppkarakter for Sony Ericsson Aino.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Mer om
annonse