Til hovedinnhold

Test: Samsung B3310 – morsom og billig tastaturmobil

Test: Samsung B3310 – morsom og billig tastaturmob

Testresultater

QWERTY, FM-radio, lav pris, kamera, enkle menyer, tyverisporing.
Ikke 3G, svakt kamera, uvanlig knappesats, dårlige øreplugger.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

På B3310 er det mulig å skyve frem et helt qwerty-tastatur, plassert på tre rader med taster. De norske tegnene æ,ø og å, har ikke egne taster, men de er avmerket på telefonen og kan nås ved et trykk på ”Alt”-tasten.

Noe vanlig talltastatur har telefonen ikke. I stedet er talltastene plassert langs siden av telefonen, slik at det fremstår som en fjerde rad når tastaturet er åpnet.

Uvant

Det er ikke første gang vi ser et forsøk på å endre tastaturet på en mobiltelefon ved å gi tastene en utradisjonell plassering. Det har aldri vært vellykket før, og blir det heller ikke nå. Årsaken er at alle som har hatt en mobiltelefon før har lært seg å slå nummeret på ”kalkulator-taster”. Underbevisstheten registrerer ikke bare nummeret du slår, men også mønsteret du taster i. Å flytte på tastenes innbyrdes plassering blir som å endre avstand og bredde på trinnene i en kjent trapp – Med ett må vi lære å gå trappen på nytt.

B3310 er en liten og søt mobiltelefon. Den finnes i blått og i rosa, med bakside i sølvgrå plast. Design så vel som farger, gir oss en fornemmelse av at målgruppen fremdeles bruker tannregulering. Så er dette også en mobiltelefon som er billig i innkjøp.

Med det rette abonnementet blir den også rimelig i bruk, ettersom den mangler 3G og det derfor er tilnærmet umulig å pådra seg høye regninger for datatrafikk.Glissent
Men B3310 mangler langt mer enn bare 3G og standardtastatur. Her er ikke GPS eller WLAN, ingen standardutgang for hodetelefoner og et batteri på bare 800 mAh. Kameraet er uten autofokus, det mangler kameralys, og bildeoppløsningen er begrenset til 2 megapiksler.
Når det er sagt, så får vi legge til at mye av dette er funksjoner svært mange klarer seg utmerket godt uten. Vi kan fremdeles ringe, sende meldinger, spille musikk, høre på radio, sjekke enkle e-postmeldinger, surfe på tilrettelagte nettsider og holde oss oppdatert på Facebook og Myspace.
Ved å laste ned Opera Mini får vi en brukbar nettleser, selv om skjermstørrelsen naturlig nok ikke er ideell for dette. Telefonen støtter Java (MIDP 2.0), så flere programmer kan legges til.
Selv om tastaturet er uvant, så er dette en mobiltelefon som er enkel å bruke. For å sende en SMS kreves ikke annet en at telefonen åpnes. Da starter SMS-programmetautomatisk. Meldinger kan også skrives med en hånd ved hjelp av talltastene. Det fungerer som med en tradisjonell mobil, med unntak av den nevnte tasteplasseringen.

B3310 er en tradisjonell mobiltelefon i den forstand at den har en to tommer 240x320 piksler skjerm som ikke er trykkfølsom. Den har en stor navigasjonstast med kvitteringstast i midten, mens to valgtaster under skjermen brukes for å gjøre ulike menyvalg. Hvilke valg dette er fremkommer som tekst nederst på skjermen, og avhenger av hvilket program eller funksjon som er i bruk. I tillegg har den de vante rør-tastene.

På den ene siden finner vi volumkontrollen, mens vi på motsatt side har egen kameratast.

Plasseringen av valgtastene er grei nok, men når vi åpner telefonen flytter vi også beskrivelsen av funksjonene til valgtastene. Dermed gjelder det å huske at den høyre beskrivelsen gjelder den øverste menytasten, og ikke den nederste som den blir stående ved siden av.

Sosiale medier

Ved oppstart av telefonen velger vi også hvilket tema vi ønsker at telefonen skal ha. Her finnes en tegneserievariant (Youth), i tillegg til to mer tradisjonelle temaer. I alle tre ligger en ikonlinje med snarveier til flere av programmene i telefonen. Her er også snarveier til Myspace og Facebook.

Denne menylinjen er faktisk ganske smart, og om det betyr mye å følge med på hva som skjer på Facebook (i ferd med å ta over en del av SMS-trafikken), så er det faktisk mulig å få det til uten å ruinere seg. Vi kan også enkelt logge oss på Flickr, Photobucket, Picasa og Friendster. Miniapplikasjoner som hjelper oss på veien finner vi i mappen Programmer, under Communities.

Facebookprogrammet inviterer til opplasting av bilder, men denne funksjonen er ikke tilgjengelig. I stedet kan vi laste opp bilder fra mobilen som MMS, eller ved å sende e-post til en adresse som vi får oppgitt på skjermen.

Den som vil bruke tjenester som Facebook på B3310 bør ha synet i orden, for skjermstørrelsen setter noen begrensinger i forhold til brukeropplevelsen. Dette er ikke mobiltelefonen for filmklipp, nettsurfing eller fotovisning.

Bra samtalelyd

Lydkvaliteten i telefonen er bra. Her er ikke noe sus eller spraking, og vi kan sette volumet høyt uten at det begynner å skurre. Mikrofonen er også god, så for vanlige samtaler er dette en helt grei mobiltelefon.

Telefonen leveres med fire spill. Dessverre snakker vi om prøveversjoner, så gleden blir kortvarig om du ikke er villig til å betale. Musikkspilleren er helt OK, men menynavigeringen kunne med fordel gått raskere. Det gjelder særlig når vi har mye musikk på minnekortet.

Alt i alt er dette en rimelig mobiltelefon som nok passer best for den som er ute etter en mobiltelefon der meldinger og sosiale nettverk står i sentrum, og der økonomien setter grenser for hvor avanserte tjenester som skal tas i bruk.

Enkel

Å sammenlikne B3310 med toppmodellene på markedet blir litt som å sammenlikne en blokkfløyte med et kirkeorgel. På denne blokkfløyta er det riktig nok noen som har flyttet på alle hullene.

Disse bildene har vi tatt med Samsung B3310:

Bildeeksempler

Testresultater

QWERTY, FM-radio, lav pris, kamera, enkle menyer, tyverisporing.
Ikke 3G, svakt kamera, uvanlig knappesats, dårlige øreplugger.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

QWERTY, FM-radio, lav pris, kamera, enkle menyer, tyverisporing.
Ikke 3G, svakt kamera, uvanlig knappesats, dårlige øreplugger.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse91 x 54 x 17 mm
Vekt100g
Standby-tid380 timer
Taletid5,2 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, med A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSmå glatte og stive. Uvant plassering
MMSKrysse av
EpostJa JA, enkel
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraFå variasjonsmuligheter
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysSvak
Bildeoppløsning2 megapiksler
VideoopptakJa Ja, QVGA
Skjermstørrelse240x320, 2 tommer
Fargedybde262.000
Minne-
Minnekapasitet40 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 8GB
Nettverk-
UMTSBytt
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioJa Ja, med RDS
MediaspillerKrysse av
JavaJa Ja, MIDP 2.0
Stereo handsfreeJa Ja, svake greier
Generelt-
TotalinntrykkEnkel meldingsmobil for de yngste
PrisklasseSvært lav
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetSvake taster
DesignOriginal "plastleke"
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java MIDP 2.0
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0,659 W/kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchNei0
Mer om
annonse