Tek.no

Test

Her er iPhone-konkurrentene

Her er iPhone-konkurrentene

Svært mange nordmenn går og venter på at nye iPhone 3GS skal slippes på det norske markedet. Den skulle egentlig vært klar 9. juli, men den datoen er nå utsatt. I stedet sier Netcom og Telenor at de håper å få telefonen i salg ”i løpet av juli”. Det er imidlertid ingen garanti for at telefonen ikke blir ytterligere utsatt.

Om du er en av dem som ikke klarer å vente, og ikke nødvendigvis er opptatt av å ha eplelogoen på mobilen din, har vi testet noen av de heftigste konkurrentene til den nye iPhonen. Ta også en titt på side to i artikkelen, hvor vi har sett på noen av mobilene som er rett rundt hjørnet, men som vi ikke har fått inn til test ennå.

Her er iPhone- utfordrerne:

HTC Touch Diamond 2 - Shine on


Så mange forbedringer har Touch Diamond 2 fått, at den burde hete noe helt annet. Diamond 2 vil antakelig måtte slite med at enkelte tidlige brukere av Windows Mobile har pådratt seg et Windows Mobile-kompleks. Det er det liten grunn til å dvele ved, for HTC Touch Diamond 2 er et produkt som minner lite om de tradisjonelle Windows-mobilene. Og med GPS, WLAN, Turbo-3G, 5 megapiksler kamera og dobbelt så mye minne som før, er denne mobiltelefonen mer som en krympet Touch HD, enn en forvokst Diamond. Dessuten er den klar for gratis oppgradering til Windows 6.5, når denne om ikke lenge slippes på markedet. Vi lukker øynene for noe ubetydelige svakheter og gir telefonen toppkarakter.
Her leser du hele vår test av HTC Touch Diamond 2
Terningkast: 6
Pluss: Raskt og fingervennlig touch-grensesnitt. Wlan, GPS, Turbo-3G, full støtte for Office, klar for WinMo 6.5. WVGA-skjerm. Brukersentrisk.
Minus: Ikke fotolys. Ingen TV-utgang. Ikke kontakt for 3,5mm hodesett.
Pris uten abo: Rundt 4 700 kroner.

Nokia N97 – Nokia på sitt aller heftigste


N97 kombinerer det beste fra touch-, business- og multimedieklassen, i det som er selskapets heftigste mobiltelefon til nå. Dette er på ingen måten en nett og liten telefon, den har stor skjerm, et tastatur som kan trekkes fram og en skjerm som tiltes opp når mobilen åpnes. Totalopplevelsen av N97 er at det er en stor og funksjonell mobiltelefon med et grensesnitt som kan bli litt for tregt å manøvrere – særlig om du har mange programmer oppe. Vi synes nok at telefonen kan bli litt i største laget, og at enkelte ting blir litt vel omstendelige. Men vi tviler ikke på at dette er noe av det mest avanserte du kan putte i lomma, og gir den terningkast 5.
Her leser du hele vår test av Nokia N97
Terningkast: 5
Pluss: Enormt minne, suverene taster, mange programmer, trykkfølsom skjerm, GPS, TV-ut, FM-sender, WLAN, Turbo-3G.
Minus: Stor og tung, høy pris, litt treg og omstendelig menystruktur.
Pris uten abo: Rundt 5 800 kroner.

Samsung Omnia – Alvor fra sørkoreanerne


Omnia skiller seg fra andre Windows-mobiler ved at den har sitt eget brukergrensesnitt basert på Widgets, men du skal ikke pirke så mye i overflaten før du er i den tradisjonelle Windows-verdenen. Å ta bilder er enkelt, og kameraet har fem megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er ikke den beste vi har opplevd, og særlig i dårlig lys opplever vi at bildene har dårlig kontrast. Musikkspilleren leveres med et hodesett som faktisk gjengir lyden temmelig godt. Løsningen er todelt, slik at du kan bytte ut øverste halvdel (over mikrofonen). Alt i alt er dette en telefon det er lett å bli glad i. Den fungerer godt, og er en sterk utfordrer til telefoner som HTC Touch Diamond og LG K910.
Her leser du hele vår test av Samsung Omnia
Terningkast: 5
Pluss: Bra design, brukervennlige menyer, WLAN, Super-3G, FM-radio, kompakt størrelse, stor skjerm, autoroterende skjermbilde i alle applikasjoner.
Minus: Svak skjerm i sollys, dårlig støtte for Flash i nettleseren. Svakt kamera, mange megapiksler til tross.
Pris uten abo: Rundt 6 000 kroner.

HTC Magic – Først med Android i Norge


Alt i alt er HTC Magic en mobiltelefon som er enkel å bruke, samtidig som den kan brukes til svært mange oppgaver. Vi bruker den på trådløst nett der dette er tilgjengelig, men opplever den også som rask i 3G-nettene. Etter å ha gått den nøye etter i sømmene er vi blitt stadig mer fortrolig med operativsystemet. Brukergrensesnittet er bra, og styrekulen er en liten genistrek.
Her leser du hele vår test av HTC Magic
Terningkast: 5
Pluss: Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Minus: Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post
Pris uten abo: Rundt 5 000 kroner.

LG Arena – Touch på sitt beste


Vi svært godt fornøyd med LG Arena, og nøler ikke med å gi den terningkast fem. Den er spekket med teknologi, men begrensingene for vedlegg i e-post og svake funksjoner for strømstyring gjør at den ikke når helt til topps. Det nye grensesnittet er vakkert og funksjonelt, men mangler som vi skrev innledningsvis litt av magien fra Iphone. Dette skyldes i første rekke at bevegelsene ikke flyter like godt, og dermed føles det ikke like organisk, eller analogt som på Iphone. Vi savner også muligheten for å kunne plusse på med ti-tusener av mer eller mindre nyttige tilleggsprogrammer, slik vi kan på andre smartmobiler. Men er du ute etter en mobiltelefon som kan ”alt” og samtidig er enkel å bruke, så er dette et meget godt alternativ.
Les hele vår test av LG Arena her
Terningkast: 5
Pluss: Alt av funksjoner, kanskje mobilverdenens enkleste brukergrensesnitt
Minus: Begrensninger i e-postvedlegg, bare tilleggsprogrammer i java.
Pris uten abo: Rundt 4 000 kroner.
Få også med deg sniktittene på neste side - HTC Touch Pro 2, Samsung Jet, HTC Hero og Samsung I7500.

Les også