Til hovedinnhold

Her er iPhone-konkurrentene

Her er iPhone-konkurrentene

Svært mange nordmenn går og venter på at nye iPhone 3GS skal slippes på det norske markedet. Den skulle egentlig vært klar 9. juli, men den datoen er nå utsatt. I stedet sier Netcom og Telenor at de håper å få telefonen i salg ”i løpet av juli”. Det er imidlertid ingen garanti for at telefonen ikke blir ytterligere utsatt.

Om du er en av dem som ikke klarer å vente, og ikke nødvendigvis er opptatt av å ha eplelogoen på mobilen din, har vi testet noen av de heftigste konkurrentene til den nye iPhonen. Ta også en titt på side to i artikkelen, hvor vi har sett på noen av mobilene som er rett rundt hjørnet, men som vi ikke har fått inn til test ennå.

Her er iPhone- utfordrerne:

HTC Touch Diamond 2 - Shine on


Så mange forbedringer har Touch Diamond 2 fått, at den burde hete noe helt annet. Diamond 2 vil antakelig måtte slite med at enkelte tidlige brukere av Windows Mobile har pådratt seg et Windows Mobile-kompleks. Det er det liten grunn til å dvele ved, for HTC Touch Diamond 2 er et produkt som minner lite om de tradisjonelle Windows-mobilene. Og med GPS, WLAN, Turbo-3G, 5 megapiksler kamera og dobbelt så mye minne som før, er denne mobiltelefonen mer som en krympet Touch HD, enn en forvokst Diamond. Dessuten er den klar for gratis oppgradering til Windows 6.5, når denne om ikke lenge slippes på markedet. Vi lukker øynene for noe ubetydelige svakheter og gir telefonen toppkarakter.
Her leser du hele vår test av HTC Touch Diamond 2
Terningkast: 6
Pluss: Raskt og fingervennlig touch-grensesnitt. Wlan, GPS, Turbo-3G, full støtte for Office, klar for WinMo 6.5. WVGA-skjerm. Brukersentrisk.
Minus: Ikke fotolys. Ingen TV-utgang. Ikke kontakt for 3,5mm hodesett.
Pris uten abo: Rundt 4 700 kroner.

Nokia N97 – Nokia på sitt aller heftigste


N97 kombinerer det beste fra touch-, business- og multimedieklassen, i det som er selskapets heftigste mobiltelefon til nå. Dette er på ingen måten en nett og liten telefon, den har stor skjerm, et tastatur som kan trekkes fram og en skjerm som tiltes opp når mobilen åpnes. Totalopplevelsen av N97 er at det er en stor og funksjonell mobiltelefon med et grensesnitt som kan bli litt for tregt å manøvrere – særlig om du har mange programmer oppe. Vi synes nok at telefonen kan bli litt i største laget, og at enkelte ting blir litt vel omstendelige. Men vi tviler ikke på at dette er noe av det mest avanserte du kan putte i lomma, og gir den terningkast 5.
Her leser du hele vår test av Nokia N97
Terningkast: 5
Pluss: Enormt minne, suverene taster, mange programmer, trykkfølsom skjerm, GPS, TV-ut, FM-sender, WLAN, Turbo-3G.
Minus: Stor og tung, høy pris, litt treg og omstendelig menystruktur.
Pris uten abo: Rundt 5 800 kroner.

Samsung Omnia – Alvor fra sørkoreanerne


Omnia skiller seg fra andre Windows-mobiler ved at den har sitt eget brukergrensesnitt basert på Widgets, men du skal ikke pirke så mye i overflaten før du er i den tradisjonelle Windows-verdenen. Å ta bilder er enkelt, og kameraet har fem megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er ikke den beste vi har opplevd, og særlig i dårlig lys opplever vi at bildene har dårlig kontrast. Musikkspilleren leveres med et hodesett som faktisk gjengir lyden temmelig godt. Løsningen er todelt, slik at du kan bytte ut øverste halvdel (over mikrofonen). Alt i alt er dette en telefon det er lett å bli glad i. Den fungerer godt, og er en sterk utfordrer til telefoner som HTC Touch Diamond og LG K910.
Her leser du hele vår test av Samsung Omnia
Terningkast: 5
Pluss: Bra design, brukervennlige menyer, WLAN, Super-3G, FM-radio, kompakt størrelse, stor skjerm, autoroterende skjermbilde i alle applikasjoner.
Minus: Svak skjerm i sollys, dårlig støtte for Flash i nettleseren. Svakt kamera, mange megapiksler til tross.
Pris uten abo: Rundt 6 000 kroner.

HTC Magic – Først med Android i Norge


Alt i alt er HTC Magic en mobiltelefon som er enkel å bruke, samtidig som den kan brukes til svært mange oppgaver. Vi bruker den på trådløst nett der dette er tilgjengelig, men opplever den også som rask i 3G-nettene. Etter å ha gått den nøye etter i sømmene er vi blitt stadig mer fortrolig med operativsystemet. Brukergrensesnittet er bra, og styrekulen er en liten genistrek.
Her leser du hele vår test av HTC Magic
Terningkast: 5
Pluss: Enkelt brukergrensesnitt, mange funksjoner, stor skjerm, GPS og WLAN
Minus: Høy pris, mangler FM-radio, kan ikke følge lenker i Exchange e-post
Pris uten abo: Rundt 5 000 kroner.

LG Arena – Touch på sitt beste


Vi svært godt fornøyd med LG Arena, og nøler ikke med å gi den terningkast fem. Den er spekket med teknologi, men begrensingene for vedlegg i e-post og svake funksjoner for strømstyring gjør at den ikke når helt til topps. Det nye grensesnittet er vakkert og funksjonelt, men mangler som vi skrev innledningsvis litt av magien fra Iphone. Dette skyldes i første rekke at bevegelsene ikke flyter like godt, og dermed føles det ikke like organisk, eller analogt som på Iphone. Vi savner også muligheten for å kunne plusse på med ti-tusener av mer eller mindre nyttige tilleggsprogrammer, slik vi kan på andre smartmobiler. Men er du ute etter en mobiltelefon som kan ”alt” og samtidig er enkel å bruke, så er dette et meget godt alternativ.
Les hele vår test av LG Arena her
Terningkast: 5
Pluss: Alt av funksjoner, kanskje mobilverdenens enkleste brukergrensesnitt
Minus: Begrensninger i e-postvedlegg, bare tilleggsprogrammer i java.
Pris uten abo: Rundt 4 000 kroner.
Få også med deg sniktittene på neste side - HTC Touch Pro 2, Samsung Jet, HTC Hero og Samsung I7500.

Sniktitt på iPhone-utfordrerne

Med inntoget av iPhone 3GS ikke så langt unna det norske markedet, har også andre store produsenter hengt seg på touch-bølgen. Vi har fått tittet, trykket og knastet på noen av de mest spennende konkurrentene til Apples nye telefon.

Vi har også testet flere av iPhone-utfordrerne, samletesten finner du her.

Samsung Omnia HD


Samsungs nye HD-mobil er et monster som stiller det meste annet i skyggen, også bokstavelig talt.  Med målene 123x59x12,9 millimeter blir Omnia HD antakelig den største mobiltelefonen på markedet i år. Men det glemmer vi raskt når vi får Omnia HD mellom fingrene. For skjermen på Omnia HD bergtar oss - en 3,7 tommer AMOLED-skjerm med 16 millioner farger og kontraster vi aldri før har sett maken til på en mobiltelefon. Den er antakelig bedre enn skjermen på PC-en din.
Det er så det formelig sitrer i oss når vi setter inn minnekortet med filmer vi har konvertert til DivX. Og det spiller. Det spiller så bra at vi blir sugd inn i handlingen, med en fornemmelse av å sitte med en storskjerm mellom fingrene. Det er også åpenbart at noen i Samsung kan sin programmering. ToucWiz-grensesnittet med widgets som vi finner på Omnia HD reagerer så raskt og presist at vi får oss en aldri så liten wow-opplevelse. En liten dytt, og vi suser gjennom ikonlista, et trykk, og applikasjonen åpner seg.
Vi fikk også prøvd telefonens innbygde videokamera med HD-kvalitet på opptakene (720p). Kameraet tar unektelig skarpe bilder, men ved panorering kommer prosessoren til kort og bevegelsene blir hakkete. Skal du ha utbytte av videoen bør du holde telefonen svært rolig, og unngå motiver med mye bevegelse. Kameraet tar bilder med åtte megapiksler oppløsning.
Les hele sniktitten og se flere bilder av Omnia HD her.

HTC Touch Pro 2


Førsteinntrykket av Pro 2 er at den virker litt stor, ikke spesielt i bredde og lengde, men først og fremst tykkelsen. I bredden er den litt smalere enn iPhone, mens høyden er omtrent identisk. Rundt den 3,6 tommers store skjermen er det en sort ramme, som avsluttes med en krombelagt ytterkant. Hele fronten er nokså blank, og reflekterer mye lys fra omgivelsene, noe som gjør den litt vanskelig å lese i direkte sollys. Skjermen på denne HTC-modellen er marginalt større en iPhone sin skjerm med sine 3,6 tommer, men har tilgjengjeld høyere oppløsning. Med 480 x 800 punkter er skjermen knallskarp med sterke klare farger og bra detaljrikhet.
HTC Touch Pro 2 virker definitivt solid og solid sammensatt. Den gir absolutt inntrykk av å være myntet for et aktivt bruk, og E-post løsningen er godt gjennomført, med mulighet for flere kontoer samtidig. Det utskyvbare tastaturet er behagelig å skrive på, med nokså store taster til en mobil å være. Skjermen og TouchFLO 3D-løsningen gir deg en god kvalitetsfølelse, med en zoom funksjon lokalisert mellom skjermen og de øvrige tastene.
Les hele sniktitten og se flere bilder av HTC Touch Pro 2 her.

Samsung Jet


Samsung Jet ble lansert under slagordet ”smartere enn en smarttelefon”. Her er det multimedia og underholdning som står i høysetet, og har Jet har blitt utstyrt med selskapets raskeste berøringsskjerm. Vi lot oss definitivt imponere over filmavspillingen på Jet. Den høyoppløste skjermen på hele 480 x 800 piksler gjør det svært behagelig å se film, mens prosessoren gjør jobben med å spille av filmen med svært god flyt.
Vi tittet på Terminator: Salvation og ble imponert over bildekvaliteten. Noen små hikk finner vi, men alt i alt er det veldig bra filmkvalitet Jet leverer på sin 3,1 tommer store skjerm.
En meget god nyhet for de som vil kombinere en underholdning og jobb er støtte for synkronisering via Exchange – Jet er den første telefonen som ikke går under smarttelefon-merket som kan skilte med dette. Kvaliteten på kameraet virket bra når vi så bildene på den høyoppløste skjermen på Jet, men vi venter med å avsi en endelig dom over fem-megapikslers-kameraet til vi har fått sett bildene blåst opp på en PC-skjerm.

Les hele sniktitten og se flere bilder av Samsung Jet her.

HTC Hero


HTC Hero har etterlatt et sterkt inntrykk hos vår tester. Etter å ha vært sterkt knyttet til Apples iPhone de siste to årene har HTC faktisk klart å lage mobilen som for første gang har gitt ham et ønske om å bytte den ut. Lakmustesten for en hver ny slik telefon har ofte vært hvorvidt de har hastigheten til å hamle opp med iPhone. Det har få telefoner klart. Videre har de aller fleste manglet muligheten til såkalt multitouch, som gir muligheten til å bruke flere finger av gangen til å styre mobilen. Hero klarer begge disse testene.
Hero er bygd på det åpne operativsystemet Android, men har fått en en egen oppgradering av HTC. Sense er et brukergrensesnitt som gir en del ekstra funksjonalitet som blant annet gjør at telefonen blir litt mer din.
Les hele sniktitten og se flere bilder av HTC Hero her.

Samsung I7500 Android


Samsung I7500 ligger godt i hånden, og materialvalget gir inntrykk av at dette er en mobiltelefon i toppskiktet. Det mørke chassiset og den lyssterke OLED-skjermen på 3,2 tommer levner ingen tvil om at Samsung sikter mot den øvre delen av smartmobilmarkedet.Vi merker oss at I7500 har 5 megapiksler kamera og 8 GB innbygget minne. Menyene er enkle å navigere i, og reaksjonen på input er presis. Skjermen kan roteres 90 grader for å få skjermbildet i landskapsmodus. Dreier vi for kjapt henger det litt. Det samme skjer når vi blar raskt i bilder, men skal visst nok skyldes at programvaren ikke er endelig.
Med noen små detaljer å rette opp i, er det for tidlig å trekke noen konklusjoner i forhold til hvor godt I7500 vil fungere. Men ettersom prosessoren er mer eller mindre identisk med den som sitter i HTC, en Qualcomm MSM med klokkefrekvens på 528 MHz, så antar vi at ytelsene vil bli omtrent de samme. Vi fikk som tidligere nevnt ikke anledning til å kjøre batteriet på I7500 tomt, så hvor god batterikapasitet telefonen har gjenstår å se. Men med tanke på at den har et stort batteri og OLED-skjerm velger vi å være optimistiske.

Se hele sniktitten og flere bilder av Samsung I7500 Android her.

Mer om
annonse