Til hovedinnhold

Sniktitt på HTC Hero

(London/Mobilen.no): Det blir kanskje feil å starte med oppsummeringen først, men det må sies at HTC Hero har etterlatt et sterkt inntrykk hos undertegnede. Etter å ha vært sterkt knyttet til Apples iPhone de siste to årene har HTC faktisk klart å lage mobilen som for første gang har gitt meg et ønske om å bytte den ut.

Nå skal jeg prøve å unngå å fokusere for mye på mobilen til Apple, men det har tross alt vært referansepunktet i en lang periode. Det jeg kan si er at HTC har tatt hele Touch-opplevelsen ett steg videre.


Lakmustesten for en hver ny slik telefon har ofte vært hvorvidt de har hastigheten til å hamle opp med iPhone. Det har få telefoner klart. Videre har de aller fleste manglet muligheten til såkalt multitouch, som gi muligheten til å bruke flere finger av gangen til å styre mobilen. Hero klarer begge disse testene. Det skal sies at iPhone 3G S snart kommer med en langt raskere brukeropplevelse, og da vil etter alle solemerker Hero igjen være distansert. Akkurat for øyeblikket hamler den imidlertid mer enn godt nok opp med rivalen.
Endelig noe nytt
Vi er faktisk mest fornøyd med at det endelig dukker opp lit nye typer design på disse telefonene. For etter at Apple revolusjonerte mobilmarkedet med sin iPhone er vi rimelig lei av det litt avrundete, avlange designet sentrert rundt en stor skjerm. Nå skal det sies at det er vanskelig å komme utenom en diger skjerm, men litt nyskapning må det være lov å kreve.
HTC har fått til dette. Hero virker som en videreforedling av HTC Magic, som var den første Android-mobilen på det norske markedet. Denne har også en liten vipp nederst på telefonen. Både vippen og formen for øvrig er imidlertid langt mer stilisert på Hero.
De første bildene som dukket opp av denne telefonen var lite flatterende, og således er det en glede å se at designet faktisk er lekkert. Selvsagt et område som er utelukkende subjektivt, men de vi har snakket med setter faktisk stor pris på designet.

Når det gjelder de to materialene som dekker telefonens deksel og skjerm er det lite å fortelle. Dekselet er jo det første i verden dekket av Teflon, noe som skal bidra til at langt bedre holdbarhet i lommer med nøkler. Førsteinntrykket er godt, men hvorvidt den holder det den lover er vanskelig å vite etter så kort tid. Skjermen er også innsatt med et middel som skal hindre fingeravtrykk. Det kan vi vel trygt si at den ikke gjorde, selv om det igjen er vanskelig å si hvorvidt den er bedre eller dårligere enn andre slike mobiler.


Vi setter også litt spørsmålstegn ved alle knappene på HTC Hero. I tillegg til en scrollball under skjermen har HTC puttet på hele seks knapper. Noen av disse har helt klart noe for seg, men seks knapper blir jo mye. Nå har vi imidlertid klaget på at det er lite variasjoner fra iPhone der ute, så da blir det vel litt i overkant tåpelig å ta dem for noe av det som faktisk differensierer Hero fra røkla. Men det skal sies at det ikke er alle knappene som er like intuitive.
Flott system
På den andre siden er det en glede å bli kjent med det nye systemet til HTC, Sense. Hero er bygd på det åpne operativsystemet Android, men har fått en en egen oppgradering av HTC. Sense er et brukergrensesnitt som gir en del ekstra funksjonalitet som blant annet gjør at telefonen blir litt mer din.
Enkelt forklart kan du lage en del skrivebord på telefonen som inneholder akkurat det du ønsker. Et skrivebord med Twitter, som bare er en fingerbevegelse unna. Eller en der de fire viktigste kontaktene, en musikkspiller og kalenderen ligger. Alt bare en fingerbevegelse unna. I tillegg kan du legge opp en rekke profiler, slik at du har andre skrivebord på dag og kveldstid, eller på ukedagene og i helgen.

Vi har testet dette og det er overraskende enkelt å bytte ut eller legge til nye elementer på disse skrivebordene. Bare noen få trykk på logiske steder, så er det meste ordnet. Vi setter et lite spørsmålstegn ved hvor mange som gidder å spesialtilpasse dette til enhver tid, men muligheten tyder på et langt mer fleksibelt system enn hos Apple.

Det er også en del andre forbedringer som tyder på at HTC og Android er på riktig vei. Vi liker veldig godt hvordan all informasjon fra en person finnes på ett sted, slik at du ikke trenger å lete flere steder etter mail, Facebook-oppdateringer, tekstmeldinger, Flickr-bilder og Twitter-feed fra én og samme person.

Skjermtastaturet på Hero holder overraskende høy kvalitet, og det virker umiddelbart langt enklere å skrive meldinger og e-post på denne enn andre lignende mobiler.


Nå er dette undertegnedes første kvalifiserte opplevelse av Android-systemet, og selv om flere elementer ikke er like strømlinjeformet som hos Apple er det ikke langt bak. Selve applikasjonsbutikken til Android ser imidlertid ut til å ha et lite stykke å gå før den er på Apple-nivå.
Vil bytte
Som redaksjonens utnevnte Mac-hode er Apple en stor del av mitt liv. Et univers det er ekstremt behagelig å være en del av. Alle enhetene snakker veldig godt sammen og gjør det enkelt å bruke både bærbar (MacBook Pro), stasjonær (iMac), mobil (iPhone) og underholdningsenhet (Apple TV) om hverandre. Informasjon flyr på kryss og tvers uten problemer.
Til nå har ingenting fått meg til å revurdere om dette byttet var smart da det ble gjort for et par år siden. Nå som mobilbransjen har klart å utligne og på mange områder gå forbi Apple og iPhone begynner jeg imidlertid å tvile. Kanskje det er på tide å legge Apple-merket på hylla. HTC Hero har i hvert fall gitt meg lyst til det, og det er litt av en prestasjon.
PS: Jeg vet jeg lovte å holde Apple-praten til et minimum. Der er det bare å innrømme at jeg helt klart gikk skikkelig på snørra og beklage først som sist.
En test av denne mobilen er nært forestående.

Les også
Er dette HTC Sense 2.0?
Les også
Gjør din Hero raskere
Les også
HTC Hero blir lynrask
Les også
Svindyr Hero fra Lefdal
Les også
Stor pågang for iPhone 3G S
Les også
Populært med Facebook på mobilen
Les også
Nokia med Android i år
Les også
Her er iPhone-konkurrentene
Les også
HTCs nye superhelt
Les også
Spionbilder av HTC Hero
Mer om
annonse