Test

Test av Apple iPhone 3GS

Test av Apple iPhone 3GS

Testresultater

Ekstremt rask, suveren brukervennlighet, bra video, imponerende stemmestyring, støtter Nike+, morsom å bruke
Fremdeles er den veldig dyr, designet begynner å bli utdatert, ingen applikasjoner kjører i bakgrunnen

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nå er det over to år siden Apple revolusjonerte mobilmarkedet med sin iPhone. I disse dager er det duket for at selskapet slipper den seneste modellen av sin populære mobil her i Norge. Da regner nok de fleste med at telefonen har fått det siste av teknologi og er helt i forkant av utviklingen.
Det har den selvsagt ikke. Apple driver nemlig ikke slik. Det Apple gjør er å ta teknologi som andre har brukt i lang tid, men gjøre det både bedre og enklere. Derfor er de nye funksjonene banalt nok ting som kompass, stemmestyring og videoopptak.
Finn igjen mobilen.
Mest nyskapende er kanskje funksjonen Find My iPhone, som gjør at du kan sende meldinger og alarmer til en telefon på avveie. I tillegg kan du få vite hvor telefonen befinner seg. Det er også mulig å slette alt innhold på mobilen slik at uvedkommende ikke får tilgang på blant annet dine personlige bilder, meldinger og e-post.

Find My iPhone-funksjonen krever riktignok et abonnement på Mobile Me, som koster 690 kroner i året. Da får du riktignok med en del annet som datasynkronisering, bildegalleri, fillagring og webmail.


Tjenesten er ekstremt fornuftig og gjennomførelsen er som vanlig når det gjelder Apple veldig elegant. Det burde nok allikevel vært en gratistjeneste, men Apple vet vel at 690 kroner er en liten pris for muligheten til å finne igjen både mistede og stjålne telefoner.
Er den blitt utdatert?
Tilbake til de litt mer dagligdagse tingene. Som for eksempel designet. Her har iPhone forandret seg minimalt på to år, og forskjellen mellom 3G og 3GS krever et trenet øye for å se. Størst forskjell er på teksten på baksiden av telefonen, som nå er like glanset som eplet.
Dette er kanskje et av våre største ankepunkt mot denne telefonen. Den var nyskapende når den kom, men to år senere virker den bare utdatert. Mange liker fortsatt designet godt, men noe nytt hadde ikke vært å forakte. Spesielt med tanke på at kopiene florere, hos de fleste andre produsentene. Da er det deilig befriende å se en telefon som HTC Hero, som i hvert fall forsøker å gjøre noe annet.
Størrelsen er for så vidt ganske heftig, i likhet med sine forgjengere, men dette er gjengs for alle slike mobiler. Skal du ha en skjerm som er over tre tommer stor er det vanskelig å få den særlig mindre.


På den litt mer positive siden har skjermen blitt innsatt med et stoff som gjør at alle fettflekkene som telefonen har blitt plaget med tidligere forsvinner som dugg for solen. Vel, det blir kanskje å ta i litt, siden det fortsatt blir noen flekker. Uansett er det langt færre enn tidligere, og det er også mye enklere å fjerne dem. Et par drag over genseren så er flekkene borte.
Skjermen er ellers den samme som tidligere. Oppløsningen er fremdeles 480 x 320 punkter. Antall farger er fortsatt 16 millioner. Det er altså lite nytt. Kanskje litt skuffende, med tanke på spekteret med konkurrenter som knuser dette. Allikevel er det sjelden vi savner noe mer. Det måtte eventuelt være til visning av HD-film. Den fungerer overraskende bra fortsatt.
Video og 3 megapiksler
Overskriften her tyder kanskje på en mobil fra et par år tilbake, men en av de ”store” oppgraderingen til Apple er overgangen fra 2 til 3 megapiksler. Det samme er at det endelig er mulig å ta opp video med iPhone 3GS. Kameraet har også fått en del automatiske innstillinger, som fokus, eksponering og hvitbalanse.

Selv om kameraet ser identisk ut i forhold til designet, og at det bare er én megapiksel bedre, utgjør det en stor forskjell. Om det er autofokusen, makromuligheten eller optikken som gjør dette skal vi ikke si, selv om vi kan driste oss til å tippe ”all of the above”. Det er også langt bedre enn fjorårets modell.

Bildene er klarere, mer detaljerte og med sterkere farger enn tidligere. Vi drister oss til å si at dette kameraet kan slåss med andre mobilkamera som har både 1 og 2 megapiksler mer. Fokuseringen kan også overstyres ved at du bare trykker på område i skjermen du vil fokusere på. Også dette viser Apples ekstreme fokus på brukervennlighet.

Allikevel er det nok videofunksjonen folk har ventet mest på. Det er jo smått utrolig at det har gått to år før Apple har skjønt at folk bruker YouTube og ser filmsnutter. Men igjen når Apple gjør det, så gjøres det skikkelig. Vi snakker VGA-video (640 x 480 punkter) med 30 fps (bilder i sekundet). Dette er blant de beste i markedet, og filmene som tas er faktisk ganske bra.

Her kommer også Apples øye for detaljer frem. Måten du kan ta video, klippe ut den viktigste delen av video er bare elegant. Andre telefoner har applikasjoner som er langt mer funksjonsrike, men hva betyr det når du ikke bruker dem. Her ligger alt et fingertrykk unna og ved å dra fra side til side forkortes videoen til du sitter igjen med bare det viktigste. Dette kan så sendes av gårde med SMS og e-post, eller lastes opp til YouTube og MobileMe.


Alt dette er nok det vi synes er en av de største fordelene med dagens mobiler, og kanskje iPhone spesielt. Nå er det faktisk mulig å bare klare seg med mobilen. MP3-spiller, kamera, videoopptaker og mobiltelefon i ett. Alt med tilfredsstillende resultater. Den er kanskje ikke best på noen av områdene, men som totalpakke er iPhone 3GS eksepsjonell.
Need for speed
Ikke minst på grunn av den siste bokstaven i mobilnavnet. For S-en står for Speed, eller hastighet som vi kaller det på norsk. For selv om det er noen andre forbedringer er den desidert viktigste at den nå er mye raskere.
Da første iPhone-modell dukket opp var det en ny målestokk for mobilhastighet. Etter hvert som tiden har gått har andre mobiltelefoner gått forbi, samtidig som økt funksjonalitet har satt sine spor på iPhone. Det har ført til at iPhone 3G ofte var litt tregere enn ønsket. 3GS derimot er lynende rask. Det er doble hastigheter på en hel rekke områder. Bare det å skrive meldinger er en helt annen opplevelse, og et kjapt eksperiment viser at den gamle 3G-modellen med et har blitt nærmest ubrukelig.
Apple skryter da også av at hastigheten gjør at du får unna ting raskere, slik at du får mer ut av batteriet. Dette i tillegg til at batteriet har blitt forbedret, spesielt når det gjelder musikk, video og nett, gjør at batterietlevetiden er en del bedre. Fremdeles er det et krav å lade telefonen hver natt dersom den brukes relativt aktivt. Dette er imidlertid et nødvendig onde for alle slike mobiler, og egentlig ikke noe problem i det hele tatt.
Styr den med stemmen
Endelig er det også mulig å styre iPhone med stemmen. Trykk to sekunder på Hjemme-knappen, eller på hodetelefonene så dukker stemmestyringsapplikasjonen opp. Her kan du snakk inn en rekke forskjellige kommandoer, så forstår telefonen automatisk hva du sier. Du trenger ikke å lære den noe, som på mange andre mobiler. Rett ut av esken skjønner den hva du sier.
Dette er en ekstremt sofistikert løsning og virker overraskende bra. Noen små feilsteg til tross er det en utrolig kontroll den viser. Si ”ring Marius Røstad”, så ringer den Marius Røstad. Si ”spill sanger av Depeche Mode” så spiller den sanger av… Vel du skjønner tegninga. Fortsetter du med ”spill mer av det samme” lager den en Genius-spilleliste med lignende sanger.

Sistnevnte er jo et perfekt tillegg til iPod-spilleren i telefonen. Denne er i praksis identisk med tidligere versjoner, men med stemmestyring og et bedre hodesett er det blitt enda bedre. For nå kan du faktisk styre volumet med fjernkontrollen på ørepluggene. Det er ikke lenger noe stort poeng med å fikle med telefonen nede i lomma når musikk spilles.

Nå har det også blitt mulig å bruke Nike+ sammen med iPhone. Dette er et system som gjør at du kan trene sammen med mobilen din. Løpeturer logges og kan brukes sammen med en relativt avansert nettløsning fra Nike for å holde seg i form. Beklageligvis bruker den ikke GPS-en i telefonen, men med tanke på at den kan kjøre i bakgrunnen, i motsetning til tredjepartsprogrammer har den noe for seg allikevel.


Når vi snakker om GPS-en må det også nevnes at iPhone 3GS har fått innebygd kompass. Per i dag ikke den helt store funksjonen, bortsett fra at den fungerer greit som veiviser i ukjente byer. Allikevel ser vi for oss at den kan gi en del til turfolket når tredjepartsutviklerne får satt i gang.
Bare fryd og gammen?
Da er det bare å vente på at Apple åpner for at slike programmer kan kjøres i bakgrunnen. Slik det er nå er det bare Apples standardapplikasjoner som får lov til dette. Selskapet synes det er ekstremt farlig om dette slippes løs. Batteriet kan jo lades ut. Datatrafikken kan løpe løpsk. Virusene vil florere.


Vel, vi har faktisk tro på at de aller fleste av oss er store nok til å ta slike valg selv. Apple er imidlertid ikke kjent for å stole spesielt på kundene sine. Selskapet mener de vet best. Nå skal det sies at de har rett i faremomentene over, men det er nok av muligheter til å kontrollere dette. Forhåpentligvis ser vi en forbedring på dette området i løpet av det neste året.
Bør du ha den?
Da har vi vel vært gjennom det meste av de spesifikke iPhone 3GS-funksjonene. Det er jo også en del andre funksjoner som har kommet med 3.0-versjonen av programvaren, som stereo bluetooth, klipp og lim, MMS og søk. Dette har vi gått gjennom i detalj tidligere, og oppsummert kort er den langt bedre enn 2.x-versjonen.
For de som lurer på om en slik telefon er noe å satse på, med tanke på at blant annet fysisk tastatur er totalt fraværende, kan det også være en idé å lese fjorårets test. Mye er tross alt likt med de to modellene.
Så er spørsmålet om du bør satse på den nye modellen. For meg er det et rungende ja. Det har mest å gjøre med hastigheten å gjøre. Jeg kan ikke fordra å sitte å vente i sekunder på at en SMS-applikasjon skal åpnes. Kombinert med muligheten til å ta video, slik at jeg har en mindre å dings å drasse på, er dette mer enn nok til å gjøre meg fornøyd.
Er det derimot ikke dette som gjør deg lykkelig kan du like godt holde deg til fjorårets modell. Den kan du forresten fremdeles få kjøpt, men nå til en langt billigere penge enn tidligere. Når det er sagt er det ikke til å komme bort fra at iPhone 3GS er en dyr telefon. Med abonnement som inkludere litt data, som tross alt er viktig med en slik mobil, er det mange tusenlapper som må betales i løpet av ett år.
Har du ikke prøvd deg på en slik mobil før er det allikevel få bedre steder å begynne enn med Apple iPhone 3GS. Brukervennligheten er eksepsjonell og desidert best i bransjen. Endelig har den også fått det aller, aller meste av funksjoner vi forventer. Så selv om Apple hviler litt på laurbærene setter de fremdeles standarden.
Bildekvalitet
Her er noen bilder vi har tatt med den nye mobiltelefonen til Apple. De første tre bildene har vi lagt ved samme bilde tatt med både den nye og gamle iPhone-modellen. Deretter kommer det et par iPhone 3GS-bilder. Trykk på bildene for de større versjoner av bildene.