Til hovedinnhold

Sniktitt på Nokia N86

Med sin noe tykke formfaktor og plastikkaktige bakside er ikke Nokia N86 blant de lekreste mobilene vi har sett den siste tiden, men byggekvaliteten og det ripesikre glasset er på høyde av det vi venter av en telefon i denne prisklassen.

Finsk trausthet

Etter å ha lekt oss med N86 i en dag, sitter vi igjen med en litt ambivalent følelse. Dette er en veldig typisk Nokia-mobil, både på godt og vondt. Vi skulle gjerne sett et sprekere design – både utvendig og når det gjelder brukergrensesnitt – men brukervennligheten er det som vanlig lite å utsette på hos Nokia, i alle fall så lenge vi holder oss til selve terminalen.
Finnenes forsøk på å kopiere Apples suksessfulle AppStore lar vi oss nemlig fortsatt ikke imponere over, det samme gjelder resten av Ovi-universet Nokia har forsøkt å skape. Lite intuitivt, mye feilmeldinger ved pålogging og kopisperrer på all musikk gjør systemet lite brukervennlig.
Her kan du lese vår test av Ovi.

Bra på musikk

Selve musikkspilleren i N98 fungerer utmerket, og oppfører seg som vi ønsker fra en multimediemobil. 3,5 mm-utgangen gjør at du også selv kan koble på dine egne hodetelefoner. Etter en kjapp gjennomlytting på noen gamle favoritter har vi heller ikke noe å utsette på lydkvaliteten så langt. Overføring av musikk fra PC til mobil går smertefritt og raskt via Windows Media Player, her snakker vi dra-og-slipp uten videre dikkedarer.

Vi har også fått tatt noen bilder med kameraet på åtte megapiksler. Her er det autofokus, 28 mm vidvinkel, LED-lys og mulighet for å geomerke bildene dine, og mye mer. Uten å ennå ha lastet opp bildene for å ta en skikkelig gjennomgang, ser de i utgangspunktet bra ut, men noe signalstøy merker vi.

Skuffende skjerm

Dessverre er vi langt fra imponerte over den 2,6 tommer skjermen som sitter i N86. Riktignok er det en Amoled-skjerm som skal gi skarp og klar gjengivelse, men med en oppløsning på (til denne prisklassen å være) stusselige 240 x 320 piksler blir det mye grøt å se på. Til sammenlikning har Samsung Jet, som også koster rundt 4 000 kroner, en trykkfølsom skjerm på hele 480 x 800 piksler. Det holder likevel mot hovedkonkurrent Sony Ericsson, som har samme skjermoppløsning på N86-konkurrenten W995.
Vi har foreløpig kun fått sett på videoene som fulgte med telefonen, men kan allerede konstatere at vi neppe kommer til å se langfilm på N86. Film spilles av uten å hakke, men det er mye artefakter i bildet og oppløsningen igjen er lav.Proff på e-post
Det er enkelt å sette opp e-post, internett og andre innstillinger på de fleste Nokia-telefoner, og N86 er intet unntak. Når du starter telefonen første gang får du forespørsel om å legge inn de nødvendige innstillingene, og det meste går automatisk. Skal du synkronisere e-post og kontakter opp mot en Exchange-server må du naturlig nok selv legge inn de gjeldende innstillingene, og vi var oppe og gikk på jobb-e-posten etter et snaut minutt med trykking.

Førsteinntrykket

Nokia ser ut til å nok en gang ha laget en solid mobil som har det meste man kan ønske seg - GPS, trådløst nettverk, åtte megapikslers kamera - listen bare fortsetter og fortsetter. Men både Nokia og Sony Ericsson får for første gang reell konkurranse fra de mindre aktørene på markedet denne høsten, og iPhone 3G S kommer definitivt til å spise markedsandeler fra de skandinaviske merkene. Vi i Mobilen.no gleder oss til å få kjørt en skikkelig sammenliknende test mellom nykommerne til høsten, og det er slett ikke sikkert at de gamle traverne da vil havne på topp.

Mer om
annonse