Til hovedinnhold

Microsoft har lansert en mye bedre Surface Pro

Surface Pro 2 og lillebroren er lansert, med masser av nytt ekstrautstyr.

Microsoft

Det har i lang tid gått rykter om at en arvtaker til Microsofts første nettbrett, Surface, er i anmarsj, og mandag kveld holdt selskapet et stort arrangement under gatenivå i New York hvor de kom en rekke nyheter i forbindelse med dette.

En ny dockingstasjon, flere forskjellige typer oppgraderte tastaturer og nye omslag er bare noen av tingene som flere journalister på stedet meldte om allerede før arrangementet startet, men det var åpenbart at hovedfokuset lå på en større nyhet: Lanseringen av oppfølgerne til Surface RT og Surface Pro.

Surface-sjef starter showet med Pro 2

Nye Surface 2 og Surface Pro 2 er lansert fra Microsoft.Foto: Microsoft

Panos Panay, Microsofts visepresident for Surface-satsingen, tok seg av selve lanseringen. Han forteller at selskapets utviklere har arbeidet i halvannet år med en neste generasjons Surface – og alt ser dermed ut til å tippe i favør av ryktene som handlet om ny maskinvare.

Surface Pro 2 har fått oppgradert sin ClearType HD-skjerm med rundt 50 prosent bedre fargegjengivelse, og ifølge selskapet selv den minst reflekterende skjermen i bransjen.

Grafikkytelsen på den kompakte maskinen skal være 50 prosent heftigere enn før, og generell ytelse har ifølge Microsoft også fått en bump. Surface Pro 2 skal på det jevne være 20 prosent raskere enn forgjengeren.

Haswell på innsiden, ekstra strøm utenpå

Det nye PowerCover skal by på en saftig oppgradering av batteritiden i Surface Pro 2.Foto: Microsoft

Med lanseringen av Surface Pro 2 drar også Microsoft Intel sin nye Haswell-familie med prosessorer inn i hypermobile datamaskiner, i form av en Intel Core i5-prosessor.

Dette skal ifølge Panay bidra til å bedre batterilevetiden med hele 75 prosent, som altså ikke vil gå ut over ytelsen den leverer. I tillegg skal maskinen ifølge Microsoft bli både kjøligere og mer stillegående.

Surface Pro 2 har dessuten fått langt mer lagringskapasitet enn forgjengeren, og kan skilte med inntil 512 GB på den aller største varianten, sammen med 8 GB hurtigminne. Det betyr altså at man får en så og si fullspekket PC i samme formfaktor som et nettbrett.

Av ytre endringer har stativet på baksiden av Surface Pro 2 nå fått muligheten til å låses i en ekstra posisjon, og maskinen har nå blitt utstyrt med Dolby-lyd. I tillegg blir det nå mulig å legge maskinen i et litt tykkere deksel enn tidligere, Surface Power Cover, som i seg selv byr på 30 prosent ekstra levetid – fordi den kommer med et innebygd batteri.

Tilpasset proffene

En splitter ny dockingstasjon skal dessuten hjelpe til med å understreke «Pro»-delen i navnet, i og med at den lar profesjonelle brukere koble enheten til sin vanlige skrivebordsstasjon. Denne får tre USB 2.0-porter, én USB 3.0-port, mini-DsiplayPort, nettverkskobal, inn- og utganger for lyd, så vel som selvfølgelig en strømplugg.

Den nye Microsoft Surface Pro 2 får også dockingstasjon du kan koble til PC-skjerm, høyttalere og andre enheter med.Foto: Microsoft

Et nytt tastaturomslag, i form av en videreutvikling av Microsoft sitt Type-omslag fra den originale Surface-lanseringen, er også på plass. Dette er én millimeter tynnere enn den gamle varianten, men skal både ha bedre brytere, og får dessuten bakgrunnsbelysning på tastene.

Mot slutten av Surface Pro 2-lanseringen ble det også demonstrert at enheten er i stand til å spille av video med ekstremt høy oppløsning, såkalt 6K-video, på direkten. Dermed mener Microsoft åpenbart at dette er en maskin som kan være godt egnet for videoredigering i felt, om nå enn ikke fullt så effektivt som på en faktisk fullskala arbeidsstasjon.

Skal få folk «vekk fra iPaden»

Juniorversjonen er imidlertid ikke glemt. Frem til i dag har Surface RT kommet med ARM-prosessor og Windows RT, og dermed ikke vært i stand til å kjøre vanlige Windows-programmer – i motsetning til Surface Pro. Dette fortsetter også med den nye versjonen.

Microsofts nye rene nettbrett vil gå under navnet Surface 2, og selskapet vektlegger en kraftig oppgradering av maskinvaren når denne oppfølgeren lanseres.

Det nye stativet, som kan låses i to posisjoner, fikk en god del oppmerksomhet. Stativet er likt på både Surface 2 og Surface Pro 2.Foto: Microsoft

Skjermen skal være oppgradert fra 1366 x 768 piksler, til en full HD ClearType-skjerm – altså 1920 x 1080 piksler. I tillegg skal hastigheten på prosessoren – som nå vil være en Nvidia Tegra 4 – være betydelig oppgradert, busshastigheten for trådløst nettverk skal være doblet, og enheten har nå fått USB 3.0.

Enheten skal også være både lettere og tynnere, noe Microsoft har fått i stand ved å konstruere den med færre deler. Batteritiden er økt med 25 prosent i forhold til Surface RT, som skal gi hele 12 timer i operativ bruk.

Panay forteller at et lettere nettbrett, med høyere hastighet, mindre gjenskinn i skjermen og bedre batteritid er ment å få folk vekk fra å bare gå ut og kjøpe noe for å forbruke det. Istedet er tanken å få folk til å gå bort fra iPader og andre nettbrett, og «heller være mer produktive».

Surface 2 kommer fortsatt med RT

Med Windows 8.1 ikke langt unna, har Microsoft også gitt mobilversjonen av operativsystemet en overhaling. Dette skal komme Surface 2 til gode, og selv om nettbrettet ikke lengre får «RT» i navnet, får Windows-varianten det kommer med dét.

Surface 2 vil altså lanseres med Windows RT 8.1. Pro-modellen vi omtaler høyere opp i saken vil imidlertid få fullversjonen av Windows 8.1, og dermed kunne kjøre de vante PC-programmene du kan på enhver datamaskin.

Det skal imidlertid likevel ikke skorte på programvarekompatibilitet med Surface 2 heller, og fra scenen demonstrerer Panay hele Office RT-pakken i sving på nettbrettet. Denne følger for øvrig med på kjøpet når man plukker opp en Microsoft Surface 2 i butikken.

Bedre kamera, flere tjenester

Begge kameraene på Surface 2 er dog oppgradert. Frontkameraet kan nå skilte med 3,5 megapiksler, mens kameraet på baksiden er justert opp til 5 megapiksler. Begge skal også ha fått oppgradert evnen til å fotografere i dårlig lys.

Av tjenester er det i så måte mer å skryte av. Begge enhetene får ifølge Microsoft's Panos ett års gratis internasjonale samtaler til telefon via Skype, i tillegg til to år med 200 GB lagringsplass på Microsofts skytjeneste, som fortsatt omtales som SkyDrive.

Dette skal la deg kunne gjenopprette alt du hadde på maskinen til en helt ny enhet, dersom den gamle blir stjålet eller forsvinner. Vi er imidlertid ikke sikre på om disse tilbudene gjelder for kunder utenfor USA.

Norske priser bekreftet

De norske prisene for begge typene Surface-maskiner er også bekreftet fra Microsoft:

For datamaskin-varianten, Surface Pro 2, vil anbefalt utsalgspris være fra 7299 kroner. Denne kommer i fire konfigurasjoner: Varianten med 4 GB hurtigminne kan fås med 64 GB eller 128 GB lagringsplass, mens en mer velvoksen utgave med 8 GB hurtigminne blir tilgjengelig med 256 GB eller 512 GB lagringsplass.

Nettbrettet, Surface 2, vil på sin side komme med enten 32 GB eller 64 GB lagringsplass. Veiledende pris starter på 3599 kroner.

Flere nyheter på lur

Foruten maskinvareoppgraderinger, forbedrede skjermer, og en nyere versjon av operativsystemene ombord, er det enda mer oppi ermet på Microsoft i dag. Mye har dreid seg om ekstrautstyret som følger med, og vi får vite at tastaturer og omslag til enhetene også vil fungere på gamle Surface-maskiner.

Dette vil være godt nytt for de Surface-eierne som synes det helt nye Surface Touch 2-omslaget virker fristende. Dette har nemlig fått en oppgradering fra kun 80 til hele 1092 sensorer, og er trykksensitivt.

Det betyr at om du skulle prøve «fingermaling» på enheten vil du kunne trykke hardere ned for å smøre malingen mer utover, sier Microsoft-sjefen – før han transformerer det til et trykksensitivt miksebord, og viser frem hvordan man kan mikse musikk på enheten.

Det ser ut til å være alt, og Microsoft avrunder lanseringen med å fortelle at de nye Surface-modellene vil komme på markedet 22. oktober.

Les testene av de gamle modellene:
Surface Pro – Ikke et nettbrett, det er en PC »
Surface RT – Nettbrettet som ville være PC »

(Kilder: The Verge, Tom's Live, Phonearena, pressemelding)

annonse