Tek.no

Test

Kina-mobilen UMI eMax selges ferdig «rootet»

Vi har prøvd et mobilmerke som er helt nytt i Norge.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
8 Okt 2015 05:30

Det er ikke lenge siden kinesiske mobiltelefoner var ganske eksotiske, men i den senere tid er både Huawei og ZTE navn de fleste nikker gjenkjennende til. Enkelte entusiaster har også et forhold til merker som Xiaomi, Meizo, Oppo og OnePlus.

Men hva med UMI? De er mindre kjent enn de tidligere nevnte merkene, men har faktisk holdt på å lage mobiltelefoner i rundt ti år. Ifølge selskapet selv fokuserer de på å tilby god maskinvare til en fornuftig pris. Vi var derfor litt nysgjerrige da vi ble kontaktet av et selskap som nylig hadde startet import av UMI-telefoner til Norge. Spesielt siden telefonen har et batteri på hele 3780 mAh – langt over det de fleste konkurrentene har.

UMI eMax er i utgangspunktet en billigmobil, til tross for at den har en forholdsvis kraftig åttekjerners prosessor og Full HD-skjerm. Telefonen kan kjøpes fra utlandet for rundt 1300-1500 kroner, men når den kommer hit til Norge vil den ifølge importøren Sørlandets Bedriftsservice selges av CDOn.com for 2990 kroner. Da er det plutselig ikke fullt så billig lenger. Vi har testet telefonen noen dager for å finne ut om den er verdt prisen.

Litt oppstartsproblemer

Det å få satt opp telefonen var ganske rett frem, og vi kom oss i mål ganske raskt. Det var i hvert fall det vi trodde før vi begynte å bruke mobilen. Til tross for at vi hadde valgt norsk språk som hovedspråk på telefonen, ble vi flere ganger møtt av kinesiske dialogbokser.

Vi fikk beskjed av importøren at problemet hadde røtter i appen Cleandisk, som ikke støttet norsk språk. De foreslo å sette språket i appen til engelsk, men etter å ha gått oss vill i kinesiske menyer fant vi ut at det var like greit å deaktivere appen helt. Cleandisk er ment å ligge i bakgrunnen for å blant annet optimalisere minnebruk og ytelse. Etter det fungerte telefonen helt fint. Når telefonen kommer i salg, vil den ifølge importøren komme ferdig satt opp til norsk.

Til tross for det store batteriet, er UMI eMax en forholdsvis slank telefon. Den er 7,9 millimeter tykk, mens for eksempel Honor 7 er 8,5 millimeter og ZTE Blade S6 har en tykkelse på 7,7 millimeter.

Baksiden av telefonen er i plast, men har en sølvgå finish som får det til å se ut som børstet aluminium. Men det er fortsatt litt plastfølelse, og det knirker litt om du presser hardt på kantene av telefonen. Hele fronten av telefonen er dekket av glass, med menyknapper nederst under skjermen.

God skjerm

Skjermen har en oppløsning på 1080 x 1920 punkter, altså Full HD. Den er 5,5 tommer stor, altså samme størrelse som iPhone 6 Plus og LG G4, noe større enn Samsung Galaxy S6 (5,2"), men litt mindre enn Samsung Galaxy Note 4 (5,7"). Bildekvaliteten er god, og skjermen er lyssterk.

Telefonen er forholdsvis slank selv om den har stort batteri. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Telefonen kommer med en plastbeskyttelse foran skjermen, som vi antok var meningen vi skulle fjerne. Men det virker som om glasset under plastbeskyttelsen mangler det såkalte «oleofobiske» belegget som er i mange telefoner, som gjør at fingrene glir lett over glasset og at ikke glasset så lett får fingermerker. Skjermen var nemlig en skikkelig fingeravtrykksmagnet. Vi fikk med et spesielt beskyttelsesglass til skjermen, men testet uten dette – siden det er noe du må kjøpe utenom.

Mangler frekvenser

Selv om dette er en kinesisk mobiltelefon, fungerer den helt fint i norske mobilnett. Men en kikk på spesifikasjonslisten avslører at den ikke støtter alle frekvensene som brukes i Norge. For eksempel støtter den 4G (LTE) på bare 1800, 2100 og 2600 MHz. Her i Norge brukes 800, 1800 og 2600 MHz. Dermed er det kun på steder med 1800 eller 2600 MHz 4G at du vil ha nytte av 4G-støtten i UMI Emax. De fleste telefoner som selges i Norge støtter også 800 MHz, som gir lenger rekkevidde og 4G i mer grisgrendte strøk.

I de dagene vi brukte telefonen merket vi ikke noe til dårlig dekning eller problemer med verken å ringe eller bruke datatrafikk, men spesielt mangelen på 800 MHz LTE er verdt å merke seg.

Det er støtte for to SIM-kort. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Et stort pluss med telefonen er at den har plass til to SIM-kort, ett på hver side av telefonen. I innstillingsmenyene kan du velge hvilket SIM-kort som skal brukes til tale, meldinger og data. Praktisk for eksempel hvis du er i utlandet, og vil bruke et billig, lokalt SIM-kort til datatrafikk og ditt vanlige, norske telefonnummer til å ringe med.

Det er 16 GB intern lagringsplass, men mulighet til å utvide med Micro-SD-kort. UMI har valgt å droppe NFC, men i stedet benytte MediaTeks såkalte HotKnot-teknologi, som lar deg overføre data mellom to telefoner når skjermen berører skjermen på den andre enheten. Datautvekslingen skjer via touchpanelene i skjermene til de to telefonene som berører hverandre, og altså uten antenner slik som med NFC. Ulempen med HotKnot er at det er få telefoner som støtter det.

Ferdig «rootet»

Telefonen kommer med Android 4.4.4, men kan oppgraderes til 5.0 via programvaren Rootjoy, som for øvrig kun finnes for Windows – ikke OS X. UMI eMax er nemlig en ferdig «rootet» telefon. Det betyr at du har superbrukertilgang til telefonen, og dermed står mye friere til å bytte ut eller gjøre endringer i programvaren på telefonen. Med Rootjoy-programvaren kan du installere for eksempel MIUI-programvaren hvis du foretrekker det brukergrensesnittet fremfor det som følger med. Standardprogramvaren på telefonen er for øvrig ganske like en standard Android-installasjon.

Noen spesialfunksjoner utenom det vanlige, er det. Du kan blant annet dobbelttappe på skjermen for å vekke opp telefonen og med «gestures»-funksjonen kan du tegne bokstaver på skjermen når den er slukket, for eksempel for å gå til ringeskjerm, sende en e-post eller åpne kamera-appen. Tilsvarende løsning finner du i enkelte andre kinesiske mobiltelefoner, som Huaweis Honor 7.

God ytelse og god batteritid

I daglig bruk virker telefonen forholdsvis kjapp, og vi har lite å utsette på den. Våre ytelsestester viser også at telefonen har helt grei ytelse. Her er noen ytelsestester:

Batteritiden virker veldig god, noe som ikke er så rart – med et batteri på 3780 mAh. Vi kunne ofte bruke telefonen et par dager før vi måtte lade, noe som ikke er vanlig med moderne strømslukende smartmobiler. UMI nevner på sine nettsider at telefonen kan fungere som batteribank – slik at du kan lade en annen telefon med den via den medfølgende USB-OTG-kabelen. Dette er forsåvidt ikke noe som er spesielt med UMI eMax – kobler du til en USB-OTG-kabel vil du kunne hente strøm fra en telefon og lede den inn i en annen.

Ubrukelig kamera

Kameraet på baksiden stikker litt ut – men kvaliteten holder ikke mål. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Kameraet er den desidert største svakheten med denne telefonen. Det sliter med å ta gode bilder – selv i dagslys. Produsenten oppgir at kameraet skal ha en oppløsning på 13 megapiksler, men i innstillingsmenyene er det ikke mulig å velge mer enn 9,5 megapiksler.

I vår test slet kameraet ofte med å fokusere, og og når det klarte å fokusere ble ikke bildene spesielt gode. Det klarer av og til å fokusere bra på nært hold, mens autofokusen sliter skikkelig på avstand – spesielt om det er litt vanskelige lysforhold. Vi har lest at enkelte har hatt god erfaring med å bytte ut kameraappen – men vi har kun testet med den som følger med.

Du kan se noen eksempler på bilder som er tatt med mobilen i bildekarusellen under.

Konklusjon

Hadde UMI eMax kostet 1500 kroner, ville den vært et OK kjøp for deg som trenger en noenlunde kjapp telefon med god skjerm, men som ikke synes kameraet er viktig i det hele tatt. Men til nærmere 3000 kroner er det andre telefoner som gir deg mye mer for pengene.

Det kanskje beste kjøpet til under 3500 kroner akkurat nå, er Huaweis Honor 7. Dette er rett og slett en veldig god mobil som kan måle seg mot langt dyrere modeller. Synes du dette er for dyrt, får du mye for pengene om du velger en Sony Xperia M4 Aqua til i underkant av 2500 kroner. Den har ikke verdens beste kamera, men tar likevel langt bedre bilder enn UMI eMax.

UMI eMax
4
Svakt

UMI eMax

sitat"UMI eMax har enkelte positive sider, men de negative trekker for mye ned"
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Ganske kjapp
 • Krysse av
  Smarte gesture-funksjoner
 • Krysse av
  Ferdig rootet for de som trenger det
 • Bytt
  Elendig kamera
 • Bytt
  Mangler 800 MHz LTE
 • Bytt
  Ikke NFC
 • Bytt
  For dyr i Norge
Les også
Sony Xperia Z5: Denne er tilnærmet perfekt
Les også
Bare Apple og Samsung er større enn dem - nå skal Xiaomi lage sin første bærbare PC
Les også
Huawei Honor 7: Her får du ekstremt mye for pengene
Les også
Disse mobilene kommer i butikkene i september
Les også
De solgte 18 mobiler per sekund på åpningsdagen
Les også
Solgte 30 000 OnePlus 2 på 64 sekunder
Les også
– Kinesernes paradegren er smarte innstillinger
Les også
Kinesiske Oppo lanserer ny og stilfull mobiltelefon
annonse

Les også